Primul bilanț prezidențial

 

Domnule profesor ION COJA, ce ziceți de bilanțul prezidențial de după 100 de zile?

 

Cred că a vorbit mai bine ca oricând până acum… Mai ales când a răspuns la întrebările ziariștilor. Cineva din Sibiu mi-a spus că oamenii locului, comentând succesul din alegeri al Neamțului, zic vorba asta ciobănească: „Mutu’ mănâncă untu’!” Într-o lume ca a noastră, unde se vorbește mult și nu se spune mare lucru, faci impresie bună dacă taci întruna!

 

Despre ce „unt” ar fi vorba? Cumva pădurile care sunt în continuare tăiate banditește pentru că Johannis a refuzat promulgarea Codului Silvic?

 

Da, este semnalul cel mai prost care ne-a venit de la Cotroceni! Acest refuz este ca turnesolul: devoalează natura mafiotă a lui Johannis! Tace și face! Iar ce face, în cazul de față, înseamnă jaf și dezastru: tăierea codrilor noștri! Ne-am fi așteptat ca un neamț să fie de partea pădurii! Să țină cu munții împăduriți! Așa cum sunt nemții din Germania, Austria și Elveția! Țări unde trăiesc nemți și unde pădurile nu se taie!… Una din două: ori Neamțul nostru nu este un neamț autentic, ori, dacă chiar este neamț, se comportă în România ca și când nu ar fi țara sa!

 

Aceeași concluzie se desprinde și din refuzul de a-l declara pe Avram Iancu erou național?!

 

Nu! De data asta neamțul a procedat corect! E greu de imaginat o aiureală mai mare decât proiectul de lege care-l declară pe Avram Iancu erou național!… E o propunere iresponsabilă! Care denotă un nivel intelectual lamentabil al celor care au votat asemenea bazaconie!

 

Fiți vă rog mai explicit!

 

Nu mai țin minte justificarea Neamțului, dar sunt zeci de motive care resping trăznaia asta. Mai întâi de toate era nevoie să existe oficial titlul de „erou național”! Numai că dacă cineva ar veni cu un proiect de lege pentru instituirea acestei demnități ar fi la fel de penibil ca și cei care l-au declarat pe Avram Iancu erou național!… O asemenea inițiativă coboară în derizoriu ideea națională! Nu avem nevoie de legi ca să ne iubim părinții și copiii!

Proiectul de lege respectiv este un exercițiu de imagine stângaci, pueril, care, dacă ar deveni lege, ne-am face încă o dată de rîsul lumii cu ce parlament avem!

Repet, îl felicit pe Johannis că n-a încurajat acest gest populist, fals patriotic!

 

Altceva?

 

Mă întorc la defrișarea pădurilor! Unde sunt ONG-urile militante, cu vocația ieșirii în stradă? Ce așteaptă mai mult, din partea lui Johannis, ca să zgâlțâie nițel poarta Cotrocenilor și să-i aducă aminte chiriașului că nu pentru asta l-au votat, ca să fie omul de nădejde al germanilor mafioți! Cei ce l-au votat și-au imaginat că va veni la Cotroceni un favorit al Angelei Merkel, care va obține de la Înalta Poartă Brandenburgică niscai avantaje pentru țărișoara noastră! Cârdășia dovedită dintre neamțul nostru și neamțul care ne taie pădurile nu-i scoate în stradă pe cei care l-au votat în noiembrie trecut? Ce mai așteaptă?! Să pornească exploatarea de la Roșia Montană?

 

A consemnat Petre BURLACU