Nicolae Timofti:

„România și Republica Moldova

sunt două state românești !”

Nicu GuşanInterviuri20 October 2013

 

Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, în cadrul unui interviu acordat pentru TVR, 20 octombrie 2013 | Captură: tvr.ro

România și Republica Moldova sunt două state românești, care au multe în comun, iar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va apropia și mai mult Chișinăul de București, a declarat președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-un interviu acordat pentruTVR.

La întrebarea jurnalistului „Cum vă explicați că destinele celor două state, Rep. Moldova și România, sunt asociate permanent de către Kiev și Moscova?”, președintele Republicii Moldova a răspuns că atât Ucraina, cât și Rusia, înțeleg foarte bine că cele două state au foarte multe lucruri în comun, având în vedere că sunt două state românești.

„Și Ucraina, și Rusia, înțeleg că fiind două state românești, sunt două state care au multe în comun. În același timp ele sunt state independente, suverane, care construiesc relații bilaterale în baza normelor dreptului internațional. Aderarea noastră la Uniunea Europeană o să ne apropie și mai mult”, a declarat președintele celui de-al doilea stat românesc, Nicolae Timofti.

Republica Moldova va parafa acordul de asociere la Vilnius

Nicolae Timoft este convins că Republica Moldova va parafa acordul de asociere la Vilnius, indiferent de surprizele care pot apărea pe parcurs sau de presiunile care se fac.

„Trebuie să fim gata pentru orice surprize. Dar eu sunt convins că noi vom reuşi să ajungem cu bine, la Vilnius, la parafarea acordului de asociere”, a spus președintele.

„Rusia trebuie să-și retragă armata de pe teritoriul nostru”

Întrebat dacă UE condiţionează semnarea acordului de găsirea unei soluţii pentru problema transnistrieană, preşedintele Republicii Moldova a răspuns: „Nu, aşa condiţii nu au fost puse”.

„Important e să reuşim să-i convingem pe partenerii noştri ruşi să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru. Eu cred că situaţia se va schimba şi atitudinea Rusiei se va schimba. Sunt deja hotărâri adoptate de instituţiile internaţionale”, a explicat Nicolae Tomofti.