CD
317 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
QUOD ERAT DEMONSTRADUM!
Dupa cum rezulta din cele doua enciclopedii, Pomuţ a luptat sub steagul maghiar din 1848 si pana in 1849, exact in perioada cand Enciclopedia Romana spune ca s-au purtat luptele intre cele doua grupari revolutionare. Romanii au dat, cu bucurie, o mana de ajutor trupelor tariste care i-au invins pe maghiari la Şiria langa Arad.
ENCICLOPEDIA ROMANIEI
Revoluţia de la 1848 în Transilvania
În anul 1848 Transilvania se afla sub stăpânirea Imperiului austriac. În contextul revoluţionar apărut în acest an în întreaga Europă, Ungaria aflată şi ea sub aceeaşi stăpânire habsburgică decide să îşi proclame independenţa. Ungurii din Ardeal, văzând atitudinea Ungariei, doresc să unească Transilvania la aceasta. Ei declară în Dietă că în Ardeal există o singură naţiune, cea maghiară, şi declară uniunea Ardealului cu Ungaria, fără să ţină cont de dorinţele şi protestele celorlalte naţiuni din Transilvania, românii şi saşii. Era normal ca în asemenea condiţii să se ajungă la război civil, formându-se două tabere opuse. De o parte se aflau ungurii din Ungaria şi Ardeal, care doreau formarea unei Ungarii mari, iar de cealaltă parte se aflau austriecii care îşi vedeau ameninţat imperiul şi saşii şi românii care îşi vedeau ameninţată fiinţa naţională.
Luptele între cele două tabere încep în vara anului 1848 şi vor dura până în vara anului 1849, când armata şi insurgenţii unguri sunt înfrânţi de trupele austro-ruse care au beneficiat de un deosebit de important ajutor din partea românilor, mai ales a moţilor conduşi de Avram Iancu, din Munţii Apuseni.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Revolu%C5%A3ia_de_la_1848_%C3%AEn_Transilvania

“He spoke about 5-6 language and later specialized in France where he became a royal prosecutor. He served as a captain in the failed Hungarian Revolution of 1848. Afterwards, in 1849, he emigrated to the United States; arriving in New York on February 24, 1850, alongside 20 acquaintances.” ~ https://en.wikipedia.org/wiki/George_Pomutz

„Vorbea cam 5-6 limbi și mai târziu s-a specializat în Franța, unde a devenit procuror regal. A fost căpitan în esuata revoluțiE maghiară din 1848. Ulterior, în 1849, a emigrat în Statele Unite; sosind la New York pe 24 februarie 1850, alături de 20 de cunoștințe.” ~ https://en.wikipedia.org/wiki/George_Pomutz

*

Nota redacției – Pe mine mă interesează dacă Pomuț a participat la confuntări armate între unguri și români. Înțeleg că era ofițer în armata ungară, dar putea să-și exercite funcția în alte zone, nu în zona de conflict dintre unguri și români. Unde a activat? Acesta este detaliul care mă interesează!