CD
13 aprobate

dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Blinken isi da in stamba adresanduse Coloniei poloneze a Americii: trebuie să adere la Valori „comune”, Valori care urmează să fie determinată-e de către SUA.

SUA „PROFUND ÎNGRIJORATE”
– după ce parlamentarii polonezi au respins noi retrocedări si au emis noi reguli mediatice

„Suntem profund îngrijorați de faptul că parlamentul Poloniei a adoptat astăzi o legislație care restricționează sever procesul pentru supraviețuitorii Holocaustului și familiile lor, precum și pentru alți proprietari de proprietăți evrei și neevrei, pentru a obține retrocedări pentru proprietăți confiscate pe nedrept în timpul erei comuniste a Poloniei”, a declarat Blinken într-un comunicat miercuri.

El l-a îndemnat pe președintele polonez Andrzej Duda să nu semneze proiectul de lege „sau ca, în conformitate cu autoritatea care i-a fost acordată în calitate de președinte, să trimită proiectul de lege la curtea constituțională a Poloniei”.
Criticii spun că legea, care introduce un statut de limitare a cererilor de restituire a proprietăților, ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăților confiscate de ocupanții germani naziști ai Poloniei în timpul Holocaustului și păstrate de conducătorii comuniști postbelici ai țării.

„Este necesară o lege cuprinzătoare pentru rezolvarea cererilor de proprietate confiscate pentru a oferi o anumită măsură de justiție pentru victime”, a declarat Blinken în declarația sa.
„O astfel de lege ar aduce beneficii multor cetățeni polonezi, precum și persoanelor care au fost forțate să părăsească Polonia în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial și care ulterior au devenit cetățeni naturalizați ai altor țări”, a adăugat el.
„Până la adoptarea unei astfel de legi, calea către despăgubiri nu ar trebui închisă pentru cererile noi sau pentru cele pendinte în instanțele administrative”, potrivit declarației lui Blinken.

La începutul acestui an, legislația poloneză a atras un răspuns furios din partea ministrului israelian de externe Yair Lapid, care a catalogat-o drept o „rușine”.
Israelul l-a convocat în iunie pe ambasadorul polonez Marek Magierowski pentru a-și exprima „profunda dezamăgire” față de proiectul de lege polonez.
Magierowski a răspuns criticilor printr-o serie de tweet-uri în limba engleză care apărau proiectul de lege și afirmând că acesta va pune capăt „REPRIVATIZĂRII SĂLBATICE”, incertitudinii și perspectivei evacuării pentru familiile care „și-au achiziționat legal casele”.

Ministerul de Externe al Poloniei a convocat la sfârșitul lunii iunie însărcinatul cu afaceri al ambasadei israeliene la Varșovia, pe fondul tensiunilor bilaterale legate de noile reguli propuse.

SUA de asemenea „profund tulburate” de proiectul de lege care „amenință libertatea mass-mediei”
Blinken a mai declarat miercuri că Statele Unite sunt „profund tulburate” de legislația adoptată de camera inferioară a parlamentului polonez „care vizează cel mai urmărit post de știri independent, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari investiții americane din țară”.

„Polonia a lucrat timp de decenii pentru a promova o mass-media vibrantă și liberă”, a declarat Blinken, adăugând că „acest proiect legislativ ar slăbi semnificativ mediul mediatic pe care poporul polonez a lucrat atât de mult timp pentru a-l construi”.
„O mass-media liberă și independentă face democrațiile noastre mai puternice, Alianța Transatlantică mai rezistentă și este fundamentală pentru relația bilaterală”, se arată în declarația sa.
„Investițiile comerciale mari ale SUA în Polonia ne leagă prosperitatea și ne sporesc securitatea colectivă. Acest proiect legislativ amenință libertatea mass-mediei și ar putea submina climatul investițional puternic al Poloniei”, a adăugat acesta.

„Polonia este un aliat important al NATO care înțelege că Alianța Transatlantică se bazează pe angajamente reciproce față de valorile democratice comune și prosperitate”, a declarat Blinken.
El a susținut că „aceste acte legislative contravin principiilor și valorilor pentru care se află națiunile moderne, democratice”.
„Îndemnăm guvernul Poloniei să-și demonstreze angajamentul față de aceste principii comune nu numai în cuvinte, ci și în fapte”, a conchis declarația.
Suntem tulburați de legislația adoptată în Polonia care restricționează sever retrocedările pentru supraviețuitorii Holocaustului și proprietarii de proprietăți confiscate în perioada comunistă și de proiectele legislative care ar slăbi grav libertatea mass-mediei. Valorile noastre comune sunt securitatea noastră reciprocă.

— Secretar Antony Blinken (@SecBlinken) 11 august 2021
Parlamentarii polonezi au votat miercuri în favoarea unui proiect de lege contestat care urmărește să împiedice proprietarii non-europeni să dețină participații de control în firmele media autohtone.
Legislația, care întărește interdicția companiilor din afara Spațiului Economic European care controlează radiodifuzorii polonezi, a trecut miercuri cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri în camera inferioară a parlamentului poloniei.
Acesta va merge acum la camera superioară, Senatul, pentru dezbateri suplimentare.

În timpul unei sesiuni emoționante a parlamentului, deputații opoziției au criticat proiectul de lege ca pe un atac la adresa libertăților mass-mediei și o încercare de a gag TVN24, un canal de știri deținut de SUA care critică guvernul.
Criticii au avertizat, de asemenea, că noile reglementări controversate ar putea afecta investițiile AMERICANE în Polonia și ar putea acut relațiile Varșoviei cu Washingtonul.

Regulile poloneze suntsimilare cu cele din alte țări ale UE: a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.
„Avem dreptul de a reglementa problemele legate de proprietate într-un mod pe care parlamentul polonez îl consideră adecvat”, a spus el.[1]

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat luna trecută că proiectul de lege care vizează înăsprirea regulilor de proprietate străină pentru firmele de presă este o mișcare legislativă „perfect normală”.

Vicepremierul Jacek Sasin a declarat că noile reguli media propuse sunt concepute pentru a oferi „instrumente pentru a proteja piața media de o preluare agresivă de către capitalul rusesc sau chinez”.
El a declarat reporterilor luna trecută că „mass-media nu ar trebui să devină un purtător de cuvânt pentru răspândirea opiniilor care ar putea amenința securitatea Poloniei”.
Conservatorii din guvernul Poloniei au susținut de mult timp că entitățile străine dețin prea mult din mass-media țării și denaturează dezbaterea publică.
(gs)

Sursa: https://www.polskieradio.pl/395/7785/Artykul/2788099,US-deeply-concerned-after-Polish-MPs-back-new-restitution-media-rules-Blinken

NT:
1- Chiar si in statele unite posturile de radio-tv si agentiile de presa straine trebuie sa se declare agenti straini sis a se conformeze legislatiei ajustate special pentru acest statut.

Traducere: CD