Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 22 aprilie 2015, cu 294 voturi „pentru”, unul împotrivă și 6 abțineri propunerea legislativă privind proclamarea zilei de 10 Mai sărbătoare națională. Diletanţii şi sfertodocţii istoriei au marcat o victorie bazată pe fals. Vă prezentăm o opinie avizată a unui istoric de marcă, domnul prof. univ. dr. Ioan Scurtu. (Redacţia ART-EMIS).
Anul 2015 a oferit din nou ocazia unor diletanţi şi unor politicieni întârziaţi (ca mentalitate) să susţină că Ziua Naţională a României trebuie să fie 10 mai. Asemenea luări de atitudine au fost transmise la radio şi TV, acreditându-se ideea că la 10 mai s-a proclamat Independenţa de Stat a României şi că tot într-o zi de 10 mai ţara noastră a devenit Regat. Asemenea afirmaţii sunt făcute prin ignorarea sau falsificarea grosolană a istoriei. De aceea se impun precizările oferite de documentele vremii.
1. Independenţa de Stat a României a fost proclamată de Parlamentul ţării, şi nu de domnitorul Carol I, iar data exactă este 9 mai. Evenimentele s-au desfăşurat astfel: în acea zi, din însărcinarea grupării liberal-radicale şi cu asentimentul miniştrilor, deputatul Nicolae Fleva a adresat o interpelare, solicitând guvernului să răspundă dacă a adus la cunoştinţa Puterilor Garante ruperea relaţiilor de dependenţă faţă de Poartă şi, prin urmare, „independenţa absolută a României”[1]. Răspunzând, ministrul Afacerilor Străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „În starea de răsbel, cu legăturile rupte ce suntem? Suntem independenţi; suntem o naţiune de sine stătătoare […] Aşadar, domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”[2].După dezbateri, Adunarea Deputaţilor a votat următoarea moţiune: „Camera, mulţumită de explicările guvernului asupra urmărilor ce a dat votul ei din 29 aprilie curent, ia act că răsbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”[3]. O moţiune cu un conţinut identic a fost adoptată, în aceeaşi zi, şi de Senat, în urma interpelării lui Al. Orăscu şi a răspunsului ministrului Afacerilor Străine, Mihail Kogălniceanu. Astfel, 9 mai a devenit ziua Independenţei de Stat a României. Moţiunile adoptate nu aveau caracterul unor legi, care – pentru a intra în vigoare – trebuiau semnate şi deci promulgate de domnitor. Ele exprimau voinţa Reprezentanţei Naţionale, adică a poporului român.
2. Legea pentru proclamarea Regatului datează din 13/25 martie 1881, şi nu din 10 mai. Ea a fost adoptată într-un context intern tensionat. La 13/25 martie în Adunarea Deputaţilor au avut loc dezbateri furtunoase, în timpul cărora Titu Maiorescu a acuzat guvernul liberal şi pe partizanii săi că „nutresc în fundul inimii idealuri republicane şi că niciodată nu vor putea fi un partid de ordine şi de sprijin al dinastiei”. Pentru a dovedi netemeinicia acuzaţiei, liberalii au propus proclamarea imediată a Regatului. Aflând de această iniţiativă, Carol a acceptat, deşi – după opinia sa – trebuia să se aştepte până după înmormântarea lui Alexandru al II-lea, ucis în urma unui atentat la 1/13 martie 1881.
Din cuvântul generalului D. Lecca se observă limpede mobilul politic imediat al acestei hotărâri: „Reprezentanţa poporului trebuie să ia iniţiativă pentru proclamarea Regatului spre a nimici astfel insinuările de ieri ale opoziţiei, cum că dinastia e încă în România o plantă fragedă. Acesta nu e adevărat”[4]. În consecinţă, el a depus proiectul de lege prin care Parlamentul, în puterea dreptului de suveranitate a naţiunii, „Proclamă de rege al României pe Alteţa Sa Regală prinţul Carol I”. Propunerea fiind primită în unanimitate, s-a depus proiectul de lege care prevedea:
„Articolul I. România ia titlul de Regat. Domnitorul ei, Carol I, ia pentru sine şi moştenitorii săi titlul de Rege al României.
Articolul II. Moştenitorul tronului va purta titlul de principe regal”[5].
Proiectul a fost adoptat în unanimitate de ambele Corpuri legiuitoare. Apoi, parlamentarii, având în frunte pe principele Dimitrie Ghica (preşedintele Senatului) şi C.A. Rosetti (preşedintele Adunării Deputaţilor) au prezentat legea lui Carol I. În ziua de 14/26 martie 1881 a avut loc ceremonia la Palat, în cadrul căreia a fost promulgată legea privind proclamarea Regatului.
Datorită funeraliilor pentru ţarul Aleksandru al II-lea (desfăşurate la 15/27 martie 1881), festivităţile consacrate proclamării regatului au fost amânate pentru 10/22 mai, când se împlineau 15 ani de la urcarea lui Carol pe tron[6].
3. În timp, cele trei momente istorice diferite – 10 mai, 9 mai, 15 martie – au fost contopite în unul singur pentru omagierea dinastiei. Unui act real (începutul domniei lui Carol I) i s-au adăugat două licenţe istorice: proclamarea Independenţei (votată la 9 mai 1877) şi a Regatului (legea fiind promulgată, deci aflată în vigoare de la 15 martie 1881). Ele erau determinate de necesitatea politică de a-l omagia pe Carol I, devenit primul rege al României moderne.Odată cu scurgerea timpului şi într-un regim republican falsificarea datelor istorice nu numai că nu este necesară din punct de vedere politic, dar se impune respectarea adevărului istoric, inclusiv de către mass-media şi formatorii de opinie.
Grafica – Ion Măldărescu
–––––––––––––
[1] „Monitorul oficial”, nr. 118 din 27 mai 1877, p. 3 449.
[2] Mihail Kogălniceanu, Texte social-politice alese, p. 315-316.
[3] „Monitorul oficial”, nr. 118 din 27 mai 1877, p. 3 453.
[4] „D.A.D”, nr. 60, şedinţa din 14/26 martie 1881, p. 1 815.
[5] „Monitorul oficial”, nr. 60 din 15 martie 1881.
[6] Ioan Scurtu, Istoria românilor în timpul celor patru regi (1866-1947), vol. I Carol I, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 2001, p. 121.

|
La scoala am invatat de data de 9 mai este data in care Kogalniceanu in Adunarea Deputatilor a citit Proclamatia de Independenta .
La „5 minute de istorie” de Adrian Cioroianu,istoricul a explicat ca la 9 mai s-a citit declaratia dar ea a fost semnata de domnitorul Carol I la 10 mai cand a devenit lege,deci spunea Cioroianu,Independenta ar trebui sa fie serbata la 10 mai. Nu impartasesc acest punct de vedere pentru ca Declaratia in fata Parlamentului a avut rolul de a „notifica” nu numai Imperiul otoman dar si Marile Puteri de decizia Romaniei de a deveni INDEPENDENTA si nu semnatura domnitorului Carol I . Declaratia lui Kogalniceanu reprezinta vointa poporului in fata organului ales de popor in timp ce semnatura domnitorului Carol I DOAR legifereaza aceasta vointa care producea efecte indiferent de vointa domnitorului.
Am citit ca Romania a inceput MOBILIZAREA GENERALA la 6 aprilie 1877 si a incheiat-o la 25 aprilie 1877 (pe 16 aprilie Romania si Rusia au incheiat un tratat secret-nerespectat de rusi- si pe 24 aprilie Rusia declarase razboi Turciei Otomane) iar la 29 aprilie se decisese declararea razboiului care s-a Proclamat in mod solemn pe 9 Mai 1877 in Parlament .
Aceasta fiind data corecta pentru ca indiferent de semnatura domnitorului Carol I Romania intrase in razboi , ce-i drept nedeclarat, inca de pe 6 aprilie cand incepuse mobilizarea (asta o poate spune orice militar ca nu faci mobilizare generala doar de dragul de a o face) si a devenit evident in momentul puneri in aplicare a Tratatului cu Rusia care a permis trupelor rusesti sa inainteze spre Imperiul otoman.
Am vazut ca 9 Mai nu mai este sarbatorita ca Ziua infrangerii Germaniei naziste (exceptie face Rusia) ci a devenit „Ziua Europei” o alta magarie pe care politichia romaneasca a si luat-o de buna.
Orice am zice, data a fost aleasă dinainte: 8 mai Senatul, 9 mai Adunarea Deputaților și 10 mai(aniversarea instaurării dinastiei străine) Domnitorul, care e a treia parte a legislativului. Putem să-l desconsiderăm pe Carol I ca uzurpator străin și să luăm data de 9 mai, cu interpelarea lui Kogălniceanu, însă asta nu schimbă lucrurile. Acel Parlament nu reprezenta nici el națiunea română, fiind produsul unui guvern numit dinaintea alegerilor(pe care le-a falsificat cu zel), ales într-un sistem cenzitar extrem de restrictiv în care grecii fanarioți dominau, puțini români obțineau mandate; numai la 1864 și 1919 s-au constituit parlamente cu adevărat reprezentative.
Nu l-am desconsiderat pe Carol I si nu are nicio treaba originea primului rege al Romaniei, el a dovedit prin guvernarea lui ca este un roman. Revenind la data mi-am exprimat punctul de vedere de ce consider data de 9 mai 1877 .
Referitor la Parlamentul care a ratificat Proclamatia nu il comentez pentru ca am intra intr-o polemica fara sfarsit…
iata cum strainii, pas cu pas, ca un lucru bine facut, lucreaza la dezmembrarea, dezbinarea si desfiintarea neamului nostru, cum au intrat prin viclenie si minciuna ca lupii la oi, inca din sec. 19….iata ce ne-a adus „civilizatia” occidentului…cum se fura pana si istoria, identitatea, sufletul…inlocuind totul cu minciuna, forme fara fond, mod de viata anticristic, „valori” straine pierzatoare de suflet !