UDMR a reusit:
A izbucnit „Pacea” reconcilierii romano maghiare!!
 
Au trecut trei decenii de la revoluție și trebuie să recunoaștem că varianta propusă de o anumită parte – extremista!- a maghiarilor, referitoare la ‘clădirea” unei societăți paralele maghiare în România – finanțată și din Ungaria,a …invins ! Abia acum se declanseaza   o separare de facto, având în centrul atenției politicile Budapestei ! 
Cum se vede, Planul clocit de gasca lui Kelemen Hunor in UDMR s-a dovedit a fi mult mai realizabil astfel decat  decât modelul firesc,european, de societate bilingvă, multietnică, mixtă, româno-maghiară, propusă de ceilalți maghiari, poate chiar mai numeroși !!
Inclusiv de cei aproape 500.000 de cetateni romani recenzati, componenti ai familiilor mixte si urmasii acestora , fara sa mai mentionam pe rudele colaterale si prietenii lor!!
Abia acum vor incepe disensiunile reale , provocatoare  si ii cerem lui Orban Viktor sa vina in Romania numai in vizite oficiale motivate sau convenite concret cu autoritatile romanesti de la Bucuresti !
 
 
Actualmente nu prea găsești organizație, grup, cerc, partid sau fundație maghiara  din România, care nu ar avea legături foarte strânse cu Ungaria, proiectele mari, esențiale, fiind prezentate Budapestei și foarte rar Bucureștiului…
Proiectele strategice ale maghiarilor din România – înființarea a tot felul de școli dupa modelul din tzara vecina , clădiri pentru internate, burse, sistem de educație maghiar separat – sunt legate aproape exclusiv de Budapesta, de unde aceștia primesc nu doar „înțelegere si empatie” dar mai ales finanțare subterana chiar,pentru lucruri mai”necurate”, cum ar fi instruiri cu profil militar pentru civilii maghiari din Transilvania!
În aceste condiții,la Bucuresti abia acum se constata cu stupoare  autonomia concreta tot mai accentuată a societății maghiare din România !! Doar orbii politici ori tradatorii din PSD nu constata – evolutia pana la separare a maghiarilor in cadrul societatii deja separate!- , o  ”societate cu totul paralelă de cea a românilor” 
 Se discuta public despre proiectele  de reconciliere maghiaro-romane care … ar  trebui revizuite radical si impuse romanilor!Oricum  evolutia pana la separare a maghiarilor este singura cale aceptata de liderili maghiari din Tinutul Secuiesc (!?),dar si in judetele din Vest si Nord,cu minoritati mai importante de maghiari…
Ar trebui să se pună accentul pe legiferarea fenomenelor minoritar-identitare, au cerut si cer vehement …in dosul usilor capitonate liderii maghiari ! Si ,iata,cum un Guvern – condus de un premier efectiv incompetent si grav incapabil  a acceptat iresponsabil o  Ordonanta a UDMR (adoptata noaptea,ca hotii!!) de separare si federalizare de facto a Transilvaniei !!
UDMR a reusit astfel sa impuna pe fata unui premier tradator si unui guvern antinational o Ordonantza prin care se legifreaza inghetarea opozitiei romanilor  in fatza unei minoritati maghiare de numai 6,1%, ridiculizand o uriasa majoritate intr-un binom româno-maghiar, care dilueaza pana la disparitie pe termen lung a conceptului european de identitatea nationala apartinand unei majoritati…imutile de  90% !!
Prof.Deak Andrei si d.d.rujan