Planul Biden: Reconstruirea Gazei pentru a șterge Palestina
De Manlio Dinucci
Cercetare globală, 09 iunie 2024

Raport aprofundat: PALESTINA

***

Președintele american Biden a prezentat un plan pentru o încetare a focului de durată în Gaza.

Acesta prevede eliberarea tuturor ostaticilor de către Hamas și, în același timp, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza.

În acest moment, civilii palestinieni se vor întoarce la casele și cartierele lor din toate zonele din Gaza, primind asistență umanitară sporită din partea comunității internaționale. Atunci va începe reconstrucția Gazei de către comunitatea internațională.

Bombe și ajutor umanitar din SUA în Gaza. SUA sunt complice la genocid. Manlio Dinucci
În acest fel – subliniază Biden – Israelul s-ar putea integra mai profund în regiune, inclusiv un potențial acord istoric de normalizare cu Arabia Saudită, devenind parte a unei rețele regionale de securitate pentru a contracara amenințarea reprezentată de Iran .

Scopul clar al planului este de a lovi BRICS, din care fac parte Rusia și China, iar Arabia Saudită a intrat împreună cu Iranul, pe care SUA și Israelul îl consideră cel mai periculos inamic al lor din regiune. Cu toate acestea, rămâne real – conchide Biden – că Israelul va avea întotdeauna dreptul de a se apăra de amenințările la adresa securității sale și că Statele Unite se vor asigura întotdeauna că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se proteja.

Planul lui Biden se potrivește perfect strategiei de război a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Menține axa strategică cu Israelul continuând să-i aprovizioneze cele mai avansate sisteme de arme și cantități masive de muniție, inclusiv cele cu care Israelul distruge Gaza până la pământ. Totodată, el are în vedere reconstrucția Gazei – încredințată comunității internaționale , adică în principal Statelor Unite, Israelului, Uniunii Europene și G7 – care, după cum precizează planul prezentat de Netanyahu, ar consta în reconstruirea Gazei din zgârieturi transformându-l într- o zonă de liber schimb masiv cu zgârie-nori de lux, centrale solare ecologice și fabrici de producție de mașini electrice.

Palestinienii supraviețuitori, întorcându-se la casele și cartierele lor, ar găsi doar moloz și nu ar mai avea niciun drept de proprietate reală. Ar urma un inevitabil exod în masă, în timp ce cei rămași ar deveni dependenți de activitățile organizate în Gaza de comunitatea internațională . Teritoriul Palestinian Gaza ar fi astfel șters, împreună cu cel al Cisiordaniei, ștergând Palestina ca stat.

*

Acest articol a fost publicat inițial în italiană pe Grandangolo, Byoblu TV.

Manlio Dinucci, autor premiat, analist geopolitic și geograf, Pisa, Italia. Este cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG).