Banceanu Vasile <banceanuvasile@yahoo.com>
Fri, May 6 at 9:47 PM

Şercan cutremură din nou Palatul Victoria: În Guvernul României mai sunt cel puţin doi miniştri plagiatori

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Facebook / emilia.sercan)

 

Jurnalista Emilia Şercan a declarat, într-un interviu acordat pentru Zachmann.ro, că în Guvernul României mai sunt încă cel puţin doi miniştri care şi-au plagiat lucrarea de doctorat. Totuşi, jurnalista a refuzat să-i numească pentru moment.

În continuare, redăm un pasaj din interviu:

Şercan: Când am scris că premierul României Nicolae Ciucă şi-a plagiat teza de doctorat, am zis că în Guvernul României mai sunt cel puţin doi plagiatori. Probabil că e un cumul: între cei care se gândesc că în viitor ar putea să fie ei următoarele persoane despre care voi scrie că au plagiat, situaţia premierului Ciucă şi unii despre care am scris în trecut că au plagiat.

Jurnalist: Cei doi din Guvern sunt miniştri sau au rang secundar?

Şercan: Sunt miniştri.

Jurnalist: Şi acum lucrezi la anchete despre ei?

Şercan: Deocamdată, timpul meu e investit în acţiuni judiciare.

Jurnalist: Dar nu ai abandonat acele piste, nu?

Şercan: Nu, nu le-am abandonat.

Jurnalist: Deci, ai două anchete în lucru.

Şercan: Parţial. M-am apucat să lucrez…

Jurnalist: Ai două informaţii despre doi miniştri.

Şercan: Am două suspiciuni.

Conform CV-urilor publicate pe site-ul Guvernului, următorii miniştri au diplome şi titluri de doctor:

– Vasile Dîncu: Diplomă de doctor în sociologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Cluj-Napoca (România); – 1998;

– Bogdan Aurescu: Doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul “foarte bine” şi distincţia «Summa cum laude», cu teza “Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional”
(2003);

– Cătălin Predoiu: Doctor în drept Summa cum Laudae al Universităţii Bucureşti – 2003;

– Alexandru Rafila: Doctor în Medicină – 2004;

– Sorin Cîmpeanu: Doctor, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului;

– Virgil Popescu: Diplomă de doctor în management, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova – 2000;

– Lucian Bode: Studii Doctorale, Relaţii internaţionale şi Studii Europene la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Bode a refuzat să îşi publice integral teza de doctorat susţinând că a făcut acest lucru la o editură, fapt neadevărat, arată o investigaţie G4Media.ro. Cu o zi înaintea termenului anunţat pentru publicarea tezei pe o platformă administrată de Ministerul Educaţiei, Bode a trimis o adresă la universitatea unde şi-a susţinut lucrarea şi i-a înştiinţat în legătură cu decizia sa.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie, într-un text publicat pe site-ul Pressone, Şercan a denunţat “operaţiunile de discreditare şi intimidare” la care susţine că a fost supusă după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă ar fi plagiată. În plus, jurnalista afirma că are “motive serioase” să creadă că siguranţa ei este în pericol.

“Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul unei infracţiuni de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, devenind baza unei ample operaţiuni de kompromat. Am acordat timp organelor de cercetare penală să ancheteze scurgerea de informaţii pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informaţii”, a afirmat jurnalista la acea vreme.

Totodată, Şercan a mai acuzat o “muşamalizare” a respectivei scurgeri de informaţii, susţinând că aceasta “se derulează cu complicitatea conducătorilor unor instituţii” care ar trebui să îi asigure protecţia ca “cetăţean şi ca jurnalist”.