Surena

www.historia.ro a publicat dovada ca in 23 dec 1989 Ion Iliescu si Brucan cereau interventia trupelor sovietice. Documentul polonez pastreaza si raspunsul URSS : „URSS este gata de orice ajutor cu exceptia interventiei trupelor”.
Neoficial Romania era plina de „turisti” sovietici iar Gorbaciov tocmai ii respinsese cererea tov.Ceausescu privind interventia trupelor Tratatului de la Varsovia in tarile Tratatului care „derapeaza”. URSS a regandit jocul dupa lectia Afganistan.
Pe masura ce tot apar documente referitoare la ’89 si incerc sa reconstitui puzzle-ul numit Malta imi dau seama ca pana si intrarea noastra, a Ungariei, Bulgariei in UE si NATO au fost planificate. Nu mai ai nevoie de interventia trupelor cand ai oamenii acolo si pepiniera de cadre. Recentele vizite ale lui Nastase patru case si Valerica Dorneanu la Moscova nu sunt alt ceva decat pregatiri pentru ce va urma, adica epoca post Dragnea. Doar nu o sa lase Moscova cea mai strategica tara, poarta Balcanilor si a Europei de Est in mana vacarilor inculti ?
Nastase tocmai isi exprima mirarea lui de jurist cu privire la necesitatea Legii 78/2000 intrebandu-se retoric de ce este nevoie de o lege speciala pentru demnitari? Interesant este ca in 2000 cand a sprijinit legea, apoi ca premier a aparat-o, nu si-a pus intrebarea. Raspunsul este unul singur : legea a fost inaplicabila intre 2000-2004, a fost doar o gaselnita ca sa intram,ca un cal troian rusesc, in UE si Nato. Nastase atunci era un zeu si proeuropean nascut. Azi nu mai e nimic, doar un fost puscarias,chiar daca nu a luat pe cat merita, totusi „pritinii” nu l-au uitat, asa cum nu l-au uitat nici pe Iliescu tras pe linie moarta. Nastase isi pregateste revenirea si jocul trasat de papusari.
Interesant este cum premierul care s-a cacat (fiind psd-ist intelege termenul) pe un raport al SRI care demonstra ca OMV este controlata de rusi a acceptat privatizarea aproape moca a Petrom si petrolului romanesc. Azi Nastase patru case si far’ de putere e tare patriot si profund ingrijorat de legea offshore. Ingrijorarea lui este ingrijorarea Moscovei si nu pentru resurse si exploatare (rusii capitalisti se pot asocia cu americanii si britanicii pentru ca dolarii nu au miros) ci pentru o permanetizare a prezentei americane in zona care face ineficienta scoaterea Turciei din Nato, poate cea mai rasunatoare victorie ruseasca in confruntarea (sahista) cu SUA si Nato.
Din pacate in afara sa ne uitam la mutarea pieselor pe tabla si sa intuim viitoarele miscari nu se poate face nimic. Cei care au preluat puterea in 1989 au avut grija ca romanii sa nu mai aiba nicio putere, nici macar puterea de a se revolta. Ca sa te revolti ai nevoie de ura, cei care au preluat puterea au avut grija ca ura sa devina o imensa scarba. Un popor scarbit se retrage in el, nu se revolta, isi traieste viata paralel cu lumea politicienilor gandaci, incearca sa traiasca fara sa aiba contact cu gandacii scarbosi a caror vedere ori moarte nu face decat sa-i trezeasca sila. Si totusi…o gresala a gandacilor poate schimba radical lucrurile si cum Romania este atipica istoric (o revolutie nationala la inceput de sec XIX, o rascoala taraneasca in sec XX, o revolutie impotriva comunismului furata la sfarsit de sec XX si o piatra de moara pentru imperii si ideologii) s-ar putea sa ajungem de unde am plecat, sau de unde am inceput.