Fudulu Nineta nineta35@yahoo.com 84.117.69.233 |
De ce se mai plang evreii ca nu sunt iubiti de nimeni…..?! Fiecare popor isi face renumele prin propriile actiuni. De ce te plangi ca esti catalogat asa cum esti cu adevarat si dai mereu vina pe alte natii? Voi v-ati facut renumele pentru care aduceti acuzatii altora …. voi sunteti Goi! Piara dusmanii din tara mea! |
US NAVY O FORȚĂ CARE AMENINȚĂ
– Dar este Marina SUA pregătită să lupte?
De Seth Cropsey
Anul 2022 a fost unul subraportat, dar brutal pentru Marina SUA. Serviciul este în criză. Problemele de reținere, o flotă îmbătrânită, dezvăluirea mai multor eșecuri de comandă și o incapacitate clară de a-și articula misiunea strategică într-un mediu birocratic din ce în ce mai ostil sunt de rău pentru capacitatea marinei de a răspunde nevoilor strategice americane.
Pe măsură ce SUA se confruntă cu un potențial război indo-pacific care ar putea evolua într-o conflagrație eurasiatică, revitalizarea culturii de comandă și a gândirii strategice a marinei este vitală pentru interesele americane.
Rădăcinile atrofiei navale americane sunt adânci, mult mai adânc decât chiar și concluzia Războiului Rece. Cultura politică americană militează în mod ironic împotriva puterii navale. În contextul Eurasiei, SUA este o națiune maritimă.
Fondatorii națiunii au înțeles acest lucru și, prin urmare, au autorizat în constituție menținerea unei marine fără restricții, spre deosebire de limitările stricte impuse forțelor terestre pe timp de pace.
Cu toate acestea, condițiile strategice nu au adus puterea navală în prim-plan până la începutul secolului al XX-lea.
Marina SUA a jucat un rol vital în menținerea accesului american pe piețele eurasiatice, de la supravegherea coastei Barbary până la asigurarea rutelor comerciale anglo-americane alături de Royal Navy în Indo-Pacific. Dar până în 1898, războaiele Americii au fost războaie terestre, fie de expansiune continentală, fie de pacificare civilă.
Războiul civil
În timpul Războiului Civil American, Armatele Federale și Confederate s-au angajat în bătălii terestre care semănau la scară cu războiul european. Aproape 200.000 de oameni au luptat la Fredericksburg și Gettysburg, făcând fiecare angajament similar ca mărime cu Waterloo sau Austerlitz.
Dar nu a existat o mare luptă pe mare, nici o acțiune a flotei asemănătoare cu victoriile lui Horatio Nelson la Nil sau Trafalgar. Mai degrabă, războiul naval a fost de uzură și logistică, cu piraterii de comerț și blocade confederații apăsând blocada Marinei Federale, în timp ce navele Uniunii au sprijinit asalturile amfibii de-a lungul coastei confederate.
Marina a jucat un rol crucial în victoria Uniunii. Fără ea, Confederația ar fi primit o aprovizionare mult mai mare de la puterile europene, nevăzând niciun risc în a se opune un0r State Unite incapabile să controleze Atlanticul de Nord. Cu toate acestea, după 1865, SUA s-au reorientat către expansiunea continentală din nou, subliniind puterea navală.
Chiar și relația americană cu puterea navală semnificativă este unică. SUA au menținut o flotă de clasă mondială de la sfârșitul secolului al XIX-lea și, din 1945, au menținut cea mai puternică flotă de luptă din lume. Această flotă a învins Spania într-o acțiune majoră a flotei, și-a impus de două ori voința asupra amenințării U-Boat germane, a facilitat o invazie amfibie a Europei și a învins Marina Imperială Japoneză.
Cu toate acestea, Statele Unite sunt o putere industrial-agrară, un hibrid unic de tradiții continentale. Fondatorii americani au înțeles rolul puterii maritime în interesul național în mare parte pentru că erau anglofili din nord-est, nu agrari din sud.
Războiul Rece
Odată cu moartea Partidului Federalist și cu ascensiunea industriei nordice, SUA au ignorat rolul puterii navale dincolo de nevoile imediate din timpul războiului. Astfel, SUA au menținut o mare armată terestră în Europa pe tot parcursul Războiului Rece: gândirea strategică americană este confortabilă cu angajamentele militare în masă, în ciuda scepticismului tradiției politice americane cu privire la desfășurarea militară permanentă în străinătate.
Capacitatea Statelor Unite de a menține o flotă dominantă la nivel global între 1945 și 1990 este rezultatul remarcabil al conducerii politice angajate a ofițerilor de marina și a aliaților lor din Congres.
Așa că nu este surprinzător că „Dividendele pentru pace” din 1991 au căzut cel mai greu asupra marinei. Acesta nu este doar un caz de scădere numerică – numărul personalului Marinei și Armatei SUA a scăzut în proporții aproximativ similare între 1990 și 2000, dar marina a avut aproape jumătate din dimensiunea ei din Războiul Rece în 2000, deoarece platformele au fost eliminate rapid.
Problema fundamentală era însă strategică. Armata și Forțele Aeriene SUA au avut un scop. În 1991, ei au luptat într-un război la sol decisiv cu arme combinate împotriva Irakului. Apoi, USAF – US Air Force, alături de forțele de operațiuni speciale ale armatei (SOF), au purtat un alt război dezordonat, dar cu puține victime în Balcani. După 2001, US SOF și puterea aeriană au demontat talibanii. În 2003, o altă invazie aer-sol a demontat armata irakiană.
Nu contează că, în fiecare caz, marina a jucat un rol de sprijin crucial. Trupele necesare pentru a gestiona baricadele erau armata și pușcașii marini, alături de aviatori cu lovituri de precizie. Viitorul, în măsura în care părea în anii 2000, era asimetric, neconvențional și litoral. A fost, de asemenea, comun și transformațional – marina ar trebui să folosească noile tehnologii și să-și reconceptualizeze rolul strategic.
În declin
De aici și prima dintre nenorocirile marinei, care încă înfruntă serviciul și astăzi. Programul F-35 a livrat în sfârșit corpuri de avioane, iar primul portavion din clasa Ford a ajuns în sfârșit în flotă, ambele cu aproximativ un deceniu mai târziu decât se aștepta, în ciuda depășirilor enorme de costuri.
Dezastrul navelor de luptă de pe litoral este la fel de penibil. Marina a proiectat o mică navă de război modulară pentru diferite operațiuni in „apă verde” împotriva unei amenințări prost definite. Nava rezultată nu avea capacitățile defensive pentru a contracara rachetele moderne antinavă și capacitățile ofensive pentru a reprezenta o amenințare pentru ținte la sfârșitul anilor 2010.
Aceleași probleme de dezvoltare a forței persistă și astăzi. Dacă totul decurge conform planurilor, marina va livra două fregate din clasa Constellation pe an începând cu 2026. Dar serviciul a fost nevoie de mai mult de doi ani pentru a autoriza construcția odată ce a fost atribuit un contract inițial, deoarece, în mod previzibil, marina a împins clasa Constellation în aceleași procese birocratice și analize de capacitate ca orice altă navă.
Având în vedere că prima navă începe construcția abia la sfârșitul anului 2022, marina va fi norocoasă dacă își va primi cele 20 de nave noi până în 2040. Între timp, marina primește în medie două submarine noi din clasa Virginia pe an, în timp ce retrage două submarine din clasa Los Angeles.
Prin urmare, flota de submarine este statică de la an la an, în timp ce diverse întârzieri de întreținere și revizie perturbă și mai mult programul de desfășurare.
Și în cadrul opțiunilor articulate în NavPlanul său – care trece cu vederea cum să-l implementeze – marina va renunța la luptători mari de suprafață, înlocuindu-i cu nave fără pilot încă noționale. Toate acestea indică o flotă în scădere cel puțin până la începutul anilor 2030.
Cu toate acestea, Marinei SUA i se cere să facă mai mult cu mai puțin. Tempo operațional a crescut de la Războiul Rece. În orice moment, aproximativ 30% din navele marinei americane sunt desfășurate, apte de luptă. Cu toate acestea, Marina SUA are mult mai puține nave și va avea și mai puține în următorul deceniu gata de luptă, docurile de intretinere si reparatii sunt foarte putine si extreme de agglomerate.
Marinarii sunt suprasolicitați fără suficient timp de rotație și antrenament. Rezultatele nu au fost bune. Standardele de bază ale navigației au scazut de-a lungul anilor 2010, ducând în special la cele două coliziuni de distrugătoare indo-pacific. Navele marinei se întorc în mod obișnuit în port, aruncând rugină.
Aceste dificultăți se traduc în eșecuri de comandă angros. Dezastrul USS Bonhomme Richard demonstrează gravitatea situației. Bonnie Dick, o navă de asalt amfibie din clasă Wasp – coloana vertebrală a capabilităților amfibii americane și cea mai flexibilă navă din flotă – a ars aproape până la linia de plutire în iulie 2020. Marina a acuzat oficial un singur marinar de incendiu și i-a pedepsit pe alți 20. Cu toate acestea, când cazul a intrat în judecată, acuzatul a fost achitat în doar două săptămâni.
Ancheta de comandă a constatat că instalațiile de control al avariilor ale lui Bonnie Dick nu erau funcționale: răspunsurile automate la incendiu ale navei și furtunurile de incendiu erau aproape toate în stare de degradare, iar trapele lui Bonnie Dick s-au deschis pentru a permite liniilor electrice defectuoase, inlocuite cu cabluri de extindere să treacă pe toată nava. Marina a căutat și nu a reușit să-și concentreze cea mai aspră pedeapsă asupra unui singur marinar pentru un eșec colosal al comenzii.
Bonnie Dick și submarinul de atac USS Miami, predecesorul său într-o deces în timp de pace de opt ani, au fost ambele casate. Soarta celor două nave este o poveste de avertizare: SUA se confruntă cu primul său competitor naval de la al Doilea Război Mondial incoace.
SUA nu dispun de instalațiile de reparații sigure pentru a primi și repara navele avariate de luptă.
Dacă marina nu poate repara Miami și mai târziu Bonnie Dick, ce se va întâmpla dacă mai multe nave sunt avariate deodată, sau la câteva săptămâni una de cealaltă, într-un război din Pacificul de Vest?
Așa cum standardele de pregătire ale marinei scad și ritmul de desfășurare rămâne același, aceasta se confruntă și cu o dilemă de recrutare. Acest lucru este valabil în întreaga armată – marina abia și-a îndeplinit obiectivele de recrutare pentru 2022, în timp ce armata SUA și-a ratat obiectivele – dar marina a luat mai mulți pași radicali pentru a-și remedia necazurile.
Cel mai important, va crește numărul de marinari pe care îi recrutează din categoriile de scoruri cu aptitudini scăzute la Testul de calificare a forțelor armate. Acest lucru, combinat cu bonusuri mai mari și o schemă modificată de progres în carieră pentru marinarii seniori, poate menține numărul de forțe peste țintele lor. Dar calitatea marinarului individual va scădea probabil, la fel ca disciplina, navigația și capacitatea militară pe termen lung.
Cu toate acestea, cel mai supărător este incapacitatea totală a marinei de a-și articula misiunea strategică și de a asigura sprijinul Congresului în fața unui executiv nesprijinitor. Exercițiile pe mare, antrenamentul, logistica și planificarea, toate sugerează o amiralitate care nu este suficient de îndrăzneață în fața unei furtuni care se adună.
Ritmul construcțiilor navale și, practic, orice altă categorie de pregătire navală demonstrează că serviciul cel mai critic într-un conflict din Pacificul de Vest nu crede că războiul este posibil în următorul deceniu.
În concordanță cu aceasta, Departamentul de Apărare al actualei administrații încearcă în mod activ să jefuiască bugetul militar pentru a plăti prioritățile interne.
Marina este prima în linia de tragere din motive birocratice. Secretarul apărării și șeful operațiunilor navale nu au putut rezista vântului politic/birocratic.
Intervenția Congresului a salvat 12 nave și a autorizat finanțare suplimentară pentru Marina și Corpul Marin al SUA. Dar acest lucru sa întâmplat în ciuda schimburilor aspre cu Congresul de-a lungul anului, când marina nu a putut sau nu a vrut să producă o viziune strategică coerentă pe termen lung.
Problema aici este birocratică, strategică și politică. Așa cum a făcut cu succes în Războiul Rece, marina trebuie să articuleze o viziune strategică pe care o poate duce Congresului, una care să includă un plan structurat de flotă capabil să răspundă nevoilor de apărare ale țării. Acest lucru, la rândul său, necesită o finanțare mult mai mare, atât pentru nave, cât și pentru personal, pentru a atrage și menține talentul real.
SUA cheltuiește pentru apărare o proporție din PIB similară cu cea de la sfârșitul anilor 1990, o stare de lucruri complet inacceptabilă, având în vedere amenințarea din ce în ce mai mare din partea Chinei.
O viziune strategică clară va permite aliaților marinei din Congres să respingă administrația președintelui Joe Biden și să îi aloce finanțarea de care are nevoie pentru a crește forța.
AVIZ:
Autorul este un fost Subsecretar de Stat al Marinei SUA.
Seth Cropsey este fondatorul și președintele Institutului Yorktown. El a servit ca ofițer in marina americană și ca subsecretar adjunct al marinei și este autorul cărților “Mayday” și “Seablindness”.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/01/a-looming-threat-and-a-hollow-force
Traducerea: CD