Evreu rupt în bucăți

Aurel Ianovici avea 14 ani în ianuarie 1941 și se refugiase cu familia sa din Târgu Neamț, din cauza persecuțiilor legionare în comuna suburbană Măgurele.

 

Cadavre de evrei la Jilava, ianuarie 1941

Peste 120 de evrei au fost uciși de legionari între 21 și 23 ianuarie 1941
Image source:
CNSAS 010419

În ziua de 21 ianuarie, am fost rugat de mama mea să mă duc să-i aduc pe verii mei care locuiau în cartierul evreiesc Dudești, pe Fundătura Făurari, să-i aduc la noi acasă unde era liniște și nimeni nu avea nimic cu noi.

Am plecat pe jos, întrucât mijloacele de transport în comun nu mai circulau. În drumul meu am ajuns la întretăierea dintre strada Colonel Orero și Strada Olteni.

În dreapta, pe strada Colonel Orero se găsea o casă care avea zidurile vopsite într-o culoare rozalie, unde locuiau evrei, iar această casă era încercuită de bande de legionari însetați de sânge.

Și întrucât porțile erau închise au dat foc casei ca să silească pe evreii dinăuntru să iasă afară. Probabil din cauza fumului, un bătrânel evreu, mic, slăbuț, a vrut să iasă pe poarta acestei case.

Și atunci am văzut ceva despre care nu credeam că pot să facă niște oameni: l-au prins și l-au rupt în bucăți, efectiv cum un copil rupe o păpușă. Ce m-a frapat în continuare este că în fața bisericii Olteni, care se găsea la câțiva metri de intersecție, se afla un camion plin cu soldați germani care instalau niște linii telefonice, priveau la acest tablou sinistru și au început să râdă – când vezi un asemenea lucru nu poți să râzi, te înspăimânți, mintea omenească nu o poate cuprinde.” a povestit colonelul în rezervă Aurel Ianovici în 2015, la comemorarea a 74 de ani de la Pogrom.

*

Nota redacției – Nu știm cine o fi acest Aurel Ianovici. Bietul ovrei atât a putut! Dar jarla de Petru Clej, mare publicist pe la BBC, pare un ins cât de cât cu ceva creier, cât să-și dea seama că povestea lui Aurel Ianovici nu este de publicat că te faci de rușine! Nimeni nu te poare crede!

Rușine la Radu Ioanid sau Petru Clej?! Uite că bat și eu câmpii mai ceva ca un evreu sau român holocaustolog! Scuze! Nu se va mai întâmpla!

ion coja