Un comentariu al dlui Nicu Cohen mă obligă să fac câteva precizări în legătură cu Petre Țuțea.

1. Simion Ghinea povestea că în temniță, unde subiectul „vin americanii și ne eliberează” era foarte discutat, Petre Țuțea, Gică contra cum era, se minuna de prostia celor care îi mai așteptau pe americani, după ce că ei se aflau în temniță din vina și din cauza americanilor! Și le mai explica o dată cum este cu înțelegerea dintre ruși și americani, cum că nu e cazul să ne amăgim! Etc. Simion Ghinea, care era un om cumpătat, l-ar fi luat deoparte pe nea Petrache și i-a explcat cât de important este ca bieții deținuți să aibă de ce să-și lege speranțele. Speranțele în venirea americanilor sunt un suport teribil, care îi va ajuta să suporte anii de temniță. Alt suport nu au și nu trebuie lipsiți de acest suport moral!! Fiecare are afară o familie care îi așteaptă!… Ceea ce nu era și cazul lui Țuțea!!

Petre Țuțea a înțeles imediat și a schimba discursul „public”! Episodul este relatat în Șeitanii, în primul volum, cred.

2. La un moment dat NEa Petrache m-a rugat să-l duc la Boteni, însoțit de MArcel Petrișor, eu pe post de șofer. Nu mai știu cum s-a lipit și Aurel Dragoș Munteanu. A fost bine că a venit și el, până la urmă, deși mie nu-mi era prea simpatic. Pe drum, acesta ne-a povestit că este prieten cu cel care a fost translator între Averrel Harriman și Iuliu Maniu, în 1945 (?). Maniu l-a întrebat pe diplomatul american ce intenții au americanii. Au sau nu de gând să vină și să-i scoată pe ruși din România, din Europa de Est. A.H. ar fi răspuns că americanii au această intenție, dar nu le va fi ușor să explice opiniei publice americane pe ce motiv foștii aliați sovietici trebuie atacați ca dușmani! Lumea nu va înțelege de ce! Singurul lucru care i-ar putea impresiona pe americani este vărsarea de sânge nevinovat! Adică românii trebuie să treacă la o rezistență fățișă, puternică, cu sacrificii de vieți omenești! Să se afle peste Ocean că românii se opun ocupației sovietice și nu se dau la o parte de la niuciun sacrificiu!

De la același individ – care la data aceea se pare că mai era în viață, Dragoș Munteanu a aflat că Malaxa i-ar fi trimis lui Harriman o domnișoară de companie la Athenee Pallace care l-a întrebat din partea lui Malaxa ce să facă. „Să-și facă bagajele!” ar fi fost răspunsul din partea Departamentului de Stat… Malaxa a ascultat de acest sfat!

3. Am comentat cu Țuțea și Ghinea soarta românilor din munți, a românilor parașutați de americani în sprijinul partizanilor! Care cel mai des cădeau în mâinile securității, informată din timp pe linia Philby – Moscova de toate parașutările.

4. Țin minte când a ieșit președinte REagan, ce încântat a fost Țuțea, care, în fapt, admira multe la americani, dar „nu au diplomați americanii. Căștigă războiul și pierd Pacea, obișnuia să zică. Cineva, Puși Dinulescu, l-a contrat pe domn profesor așa, ca să-l provoace: „Ce mare ispravă va face un actor de duzină în fața lui Brejnev?!” Și i-a răspuns nea Petrache cam așa: „Atât să facă: când se întâlnește cu Brejnev să joace bine rolul lui Julius Caesar măcar cinci minute!”

DEocamdată atât.

Ion Coja