Petre Roman sau cât e dracul de negru!

 

 

 

Deunăzi iar l-am „pleznit” pe Petre Roman. (Vezi, pe site-ul ioncoja.ro textul intitulat O fi adevărat? Eu cred că da!) Probabil că am făcut-o de prea multe ori, depășind măsura, căci m-am pomenit după câteva ore preocupat de această întrebare: nu cumva exagerez?

În general, îmi place mai mult să laud decât să critic! Iar cel mai mult îmi place să descopăr persoane merituoase pe care nimeni nu le-a băgat în seamă sau nu suficient de mult, cât ar fi meritat! Iar eu să le laud, să fiu primul care le laud, chiar mai mult decât s-ar cuveni!

Făcându-mi asemenea socoteli în cap, mi-am adus aminte ce am scris prima oară când am scris despre Petre Roman. Era în primele luni ale lui 1990. M-a sunat doamna Mioara Roman, cu care fusesem coleg de catedră și de adunări PCR… Stăteam amândoi undeva în fundul amfiteatrului Hasdeu și bârfeam ori mârâiam subversiv, răzlețindu-ne rău de la linia partidului… Abia după 22 decembrie am aflat că era nora lui Walter Roman…

Deci m-a sunat doamna Roman și mi-a spus că în ziarul „Adevărul” (pare-mi-se), cineva îl acuza pe Petre Roman că este evreu și că nu are dreptul să se dea drept român! Să înceteze cu mistificarea asta!… M-a întrebat dacă aș vrea să scriu câteva rânduri despre acest mod de a privi lucrurile.

Am scris imediat acele rânduri, nu mai țin minte ce anume am spus, dar nu puteam spune altceva decât ce aș spune și azi. Anume:

  1. A acuza pe cineva că este evreu, ungur, țigan sau rus, este ca și cum m-ar acuza cineva pe mine că sunt român! Adică este o prostie, amestecată în proporții egale cu nimicnicia!… Ba chiar nemernicia, uneori!
  2. Niciunui cetățean român nu i se poate refuza dreptul de a se declara român, indiferent de naționalitatea părinților săi! Era și cazul lui Petre Roman: tată evreu, mamă hispanică, iar el român!… Da, domnilor, Petre Roman, ca și oricare concetățean de-al nostru, are dreptul să-și aleagă naționalitatea! Orice minoritar etnic are dreptul să aleagă între naționalitatea vreunuia dintre părinți și naționalitatea dominantă din țara al cărei cetățean este. Adică are dreptul să se asimileze! Numai dacă vrea! De bună voie și nesilit de nimeni! Este vorba de un gest care s-a repetat pe toate meridianele lumii în milioane de cazuri…

Dacă domnul Petre Roman se considera român, nimeni nu avea voie să-i conteste această calitate!… Nici atunci, nici acum!

…Cam acestea vor fi fost gândurile mele. Am avut așadar la început toată simpatia pentru individ. În mare măsură prin transfer, dacă pot spune astfel! De la doamna Mioara…

Textul, dat la „Adevărul”, nu a fost publicat, dacă-mi aduc eu bine aminte! Deși Petre Roman era prim ministru, principalul ziar, FSN-ist 100%, nu l-a acceptat… Nu făcea parte și Petre Roman din FSN?!… Era din altă gașcă?!… Te pomenești!

Până la urmă am publicat textul la George Arion, în „Flacăra”… ( Iarăși, dacă țin bine minte!)

Ulterior, Petre Roman „m-a făcut de rușine”! Cu câteva declarații de neuitat: „Industria românească este o grămadă de fier vechi, iar de irigații nu mai avem nevoie, căci grâul importat din Polonia sau Australia este mai ieftin decât grâul produs de noi pe terenuri irigate!… Etc!…” L-au costat mult aceste declarații aiurite și aiuritoare!

Vinovăția lui Petre Roman este deasupra oricărei discuții! Numai că deunăzi, ieri, mai exact, m-am trezit făcând un raționament foarte simplu: Petre Roman a dat legile și măsurile prin care a început dezastrul din România! A perms țiganilor să facă topitorii de metale neferoase – adică le-a dat voie să fure țevile de aluminiu din instalațiile de irigații, să le topească și să le vândă în Turcia! A lăsat industria fără niciun sprijin al statului, împingând-o în faliment! A dat legea iresponsabilă a privatizării! Și așa mai departe! Inclusiv, bizara decizie, în ultima zi când a mai avut drept de semnătură, de l-a destituit pe directorul Arhivelor Naționale… Bașca, mai târziu, porcăria cu numele cel nou al țiganilor! Atât de păguboasă pentru români!

Un pui de lele acest Petre Roman!…

…Dar!

Există un „dar” foarte important, foarte mare, pe care îl ridic: Dar președintele Țării de ce mama dracului a promulgat legile aberante, anti-românești, ale prim ministrului Petre Roman?

Dar guvernele și prim miniștrii care au urmat de ce n-au anulat măsurile acestea aberante? De ce nu le-au corectat?! Nici Stolojan, nici Văcăroiu, feseniști amândoi, nici ceilalți, din opoziție, nu au corectat legea (legile) privatizării spre a face din privatizare un proces economic conform cu interesele noastre naționale cele mai firești! Toți au contiuat opera distructivă începută de Petre Roman!… Singurii care s-au opus public au fost Alexandru Bârlădeanu și N.N. Constantinescu. Sabotați de toată mass media! Dar și de Ion Iliescu!

După mărturia dlui Mircea Coșea, făcută în public, pe OTV, repetată de câteva ori și de nimeni contestată, textul legii privatizării, din august 1991(?), i-a fost adus lui Petre Roman de doi indivizi, necunoscuți, care au venit la Petre Roman însoțiți de Silviu Brucan, și i-au depus pe masă criminalul text, după care au plecat cum au venit!… Ca-ntr-un film cu gangsteri!

Mă rog, detalii mai multe nu ni s-au dat! Poate o va face Petre Roman, dacă nu cumva este legat prin jurămînt sau alte constrângeri mafiote să nu sufle o vorbă despre cei care l-au făcut prim minsitru din necunoscutul care fusese!

Desigur, cu orice corecții i-am aduce, oricât am mai scădea din ea, vinovăția lui Petre Roman față de români rămâne la fel de mare: incomensurabilă!

Dar nu este drept să n-o împartă cu Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Radu Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta și care vor mai fi fost în cele mai înalte funcții de stat, artizanii dezastrului național!…

Cu alte cuvinte, mai clar spus, mă întreb: de ce, tovarăși președinți și prim miniștri, nu ați făcut nimic să îndreptați pe urma lui Petre Roman?! În septembrie 1991, când Petre Roman a fost demis, legea privatizării fusese dată, e drept, dar efectele sale încă nu se produseseră! Privatizarea în fapt nici nu se începuse! De ce ați îngăduit-o? De ce ați lăsat-o să-și producă funestele consecințe?!…

…Vreau să mă asigur: să nu se înțeleagă din intervenția mea mai sus amintită și din altele, că numai Petre Roman ne-a trădat și ne-a vândut! Nu! Au făcut-o și românași de-ai noștri get-beget! Să le fie de cap! Și de veșnică ocară! Bașca răsplata cuvenită fiecăruia, mai devreme sau mai târziu!

 

 

Ion Coja

 

30 martie 2014

 

Post scriptum. Firește, dacă are ceva de comentat pe seama textului de mai sus și a problemelor ridicate, dl Petre Roman este invitatul nostru pe acest site. Sunt convins că lucururile ar putea să stea altfel, măcar în privința unor detalii deloc lipsite de importanță! Doar trăim în epoca informatizării! A informatizării în fals, de cele mai multe ori! Sunt gata oricând să-mi fac mea culpa! N-ar fi prima oară… Nu doare să recunoști că ai greșit!