Mihai Tudosie

Buna ziua.
Va trimit pe e-mail textul care nu apare la comentariu.
Daca veti considera, il veti posta.
Multumesc.

Pentru cei care:
– inca mai cred ca 23 august a salvat tara
– inca mai cred ca rusii nu mai ofereau nimic in august 44
– inca mai cred ca maresalul nu voia armistitiul ci voia sa lupte pana la capat
– inca mai cred ca regele Mihai a facut 23 august din iubire de tara si nu doar pt a scapa de maresal
– inca mai cred ca 23 august nu a fost un act de tradare
– inca mai cred ca regele si-a iubit tara, ca a fost foarte educat, ca nu a mintit
cele de mai jos, luate din scrisorile lui Pamfil Seicaru catre Radu Valentin-istoric roman, scrisori din perioada 1974-1980.

Dar unde poti afla cea mai buna documentare decat in presa pt a cunoaste atmosfera unei epoci? Evident intr-o presa libera, nu dirijata. Dar gazetarul Seicaru a devenit in emigratie memorialist si istoric, cum era logic. Istoricii vor afla in „Memoriile unui gazetar”, pe care voi incepe sa le scriu in 1978, ceea ce actele oficiale din arhive nu le spun. Statistici, declaratii oficiale in curs de 60 de ani de profesie, le cunosc redusa lor valoare. Domnia lui Carol II o poti reda din actele oficiale? Ce, Malaxa figura in actele oficiale pt a cunoaste rolul pe care l-a jucat? Sa citez zecile de regizori ai unei domnii, capitol de rusine in tara noastra? Sau rolul jucat de Elena, printesa de Sparta, in precipitarea loviturii de stat pe care a operat-o dobitocul regal? Singura preocupare a acestei nefaste femei a fost readucerea pe tron a familiei regale a Greciei, pe care o sustinea Churchill, cel de la Teheran unde s-a decis soarta tarii noastre conform deciziei: capitularea fara conditii. Ce scandal va fi cand voi stabili adevarul. Iti dau sa cercetezi: de ce a fost nevoie sa se dea un comunicat oficial, semnat de mai multi profesori universitari, care trebuiau sa explice cum a fost posibil sa vina pe lume un copil de 6 luni si jumatate? Un miracol biologic al Elenei, sotia printului Carol. Si ca sa te uluiesc, pt mine s-a format o nedumerire: al cui este Mihai, al lui Carol sau al colonelului Manos, comandantul regimentului de garda al regelui Constantin? Cu cine a trecut Rubiconul Elena? Fireste istoria solemna nu se ocupa cu asemenea chestii, de aceea nu se lamuresc niciodata. Am sustinut principiul monarhic ca o forma de continuitate si stabilitate. Cu moartea regelui Ferdinand, regenta si intoarcerea lui Carol II monarhia a intrat in criza. Carol a facut sa paleasca figura fanariotului Caragea, „Scotocila” cum ii ziceau contemporanii, ca tot cauta de unde mai putea sa jefuiasca. Si a urmat acest nevoias la minte Mihai care a lichidat monarhia.

Cand s-a cunoscut faimosul comunicat, semnat de cei mai mari ginecologi care erau obligati sa explice miracolul biologic al Elenei de Sparta, in tara s-a spus „Mihai Viteza” sau „Mihai Pripitul”.

L-am vazut pe maresalul Antonescu la Olanesti in ziua de 7 august 44. Mi-a cerut sa plec urgent in Spania, la Madrid. Iata un adevar care se ocoleste in special in emigratie: Conferinta de la Stockholm, in vederea negocierilor unui armistitiu, care s-au dus cu d-na Kolontay. Initiativa negocierilor a venit de la Stalin. La Stockholm era, ca ministru al Romaniei, Nanu. Maresalul mi-a spus: „Am obtinut 3 puncte, mai sunt inca 2 puncte; le vom avea. Rusii nu vor sa-i apuce iarna. Carpatii anuleaza valoarea tancurilor. De aceea avem nevoie, dat fiind ca armistitiul se va incheia, de o baza de aparare in afara hotarelor tarii. Rusii vor semna armistitiul asa cum il cred eu favorabil, in conditiile actuale, tarii noastre. Dar nu-l vor respecta. Sigur vor fi incalcari si nu vom putea protesta in presa noastra. Asa cum am vorbit, avem nevoie in afara Romaniei de organe de presa prin care sa denuntam opiniei internationale orice incalcare a celor prevazute in acordul de armistitiu. Spania este tara in care noi putem desfasura denuntarile rusesti ale obligatiilor luate, Franco nu va relua cat va trai relatiile cu Rusia Sovietica. Deci nu vom fi impiedicati. Vei pleca imediat acolo, la Madrid vei cauta sa inchiriezi sau chiar sa cumperi o tipografie. Esti de meserie si gazetar si tipograf. Vom face si depozit de hartie. Cauti colaboratori pt o publicatie in limba franceza si alta in limba engleza, amandoua saptamanale. Dupa ce ai aranjat totul, te intorci ca sa stabilim programul de actiune. Vei avea semnat de Ica un ordin de a ti se pune la dispozitie suma necesara pt arvuna. Ma tii la curent cu ce ai facut prin ministrul Dumitrescu.” Deci plecarea mea era cu un scop precis, urmand sa ma intorc pt a primi ultimele instructiuni. Totul trebuia sa fie tinut secret. Stia doar Mihai Antonescu. Din nefericire, acest diminutiv politic cauta sa-si asigure pt orice eventualitate prietenia regelui. Legatura cu regele o facea prin Niculescu-Buzesti, seful cifrului. Imediat ce s-a aflat de misiunea mea, s-a comunicat legatiei germane ca eu nu plec la Madrid, ci la Lisabona pt a semna armistitiul. Uluiti, cei de la legatia germana nu stiau ce sa creada: cel care sustinea in articole razboiul contra Rusiei sovietice si denunta imperialismul moscovit mergea sa semneze armistitiul. In consecinta, nu mi-a dat viza de tranzit, ci numai de intrare in Germania, la Viena urmand sa mi se dea viza de iesire. Am plecat totusi, desi imi dadeam seama ca ceva s-a produs, o indiscretie.

Afirmatia blocarii mele in Germania a confirmat-o ministrul roman la Berlin, generalul Ion Gheorghe, intr-o carte in care a relatat ca i s-a comunicat denuntul venit de la Externe, ca am misiunea de a semna armistitiul la Lisabona.

Inteleg ca se crede ca nu este oportun sa se arate adevarul despre inlantuirea evenimentelor de la noiembrie 43, cand la Stockholm ambasadoarea Kolontay a propus ministrului Romaniei in Suedia, Nanu, inceperea unor negocieri in vederea unui armistitiu, si pana la 23 august 44. Nimeni nu a observat o stranie coincidenta si anume: la scurt interval de timp intre initiativa Rusiei de a negocia un armistitiu cu Romania, s-a inceput la BBC Londra un atac in limba franceza, facut de Steed, in care eram acuzat ca duc in eroare opinia publica acuzand Rusia de a intentiona sa ajunga la Marea Egee. I-am raspuns prin „Curentul”; un nou atac din partea lui Steed care incheia spunand ca Romania nu are altceva de facut decat sa capituleze fara conditii si cat mai repede. La ultimul meu raspuns a amutit. Deci, Rusia ne propunea sa negociem un armistitiu iar Anglia ne cerea sa capitulam fara conditii. Si s-a mers la capitulare, asa cum cerea Anglia. Ca Mihai era un cretin, nu o mai discutam, cine a izbutit sa realizeze capitularea fara conditii a fost Elena, mama lui Mihai, femeia miracolului biologic care a izbutit sa faca in 6 luni si jumatate un copil normal de 4 kg, de a fost nevoie sa se publice un comunicat oficial semnat de mai multi profesori universitari de la facultatile de medicina, in care se sutinea ca este posibil… Ceea ce se ignora adesea este afurisita de inteligenta a poporului roman, care nu poate fi inselat de comunicate oficiale semnate chiar de necontestate autoritati stiintifice. Rezultatul comunicatului: Mihai a fost numit „Mihai Viteza” si „Mihai Pripitul”…
Aceasta femeie(Elena) a urat poporul roman dar i-au placut banii lui. Ea voia sa aduca familia regala a Greciei din nou pe tron. Churchill sustinea, impotriva guvernului pe care il prezida, readucerea regelui Greciei pe tron. De aici zelul Elenei de a realiza capitularea fara conditii. Eu cand termin de dezbatut problemele vitale ale tarii, voi lamuri si finalul josnic al dinastiei operat de Carol II si cretinul regal Mihai I. Si informatia ce ti-am dat-o, privitoare la afirmatia facuta de o fosta secretara a lui Cezar Petrescu ca i-as fi propus sa ma insoteasca si el ar fi refuzat, constituie o piesa din angrenajul operatiilor ce au dus la capitularea fara conditii. Va fi – cred eu – necesar sa prezint finalul dezonorant al monarhiei in Romania.