Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și Cîțu au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum, ca să știe că nu sunt deasupra sancțiunii publice

01 Oct 2021

Într-un editorial publicat pe platforma România Curată, Alina Mungiu-Pippidi atrage atenția asupra degringoladei în care se găsește conducerea țării, lipsită de reacții adecvate în fața pandemiei sau a celorlalte probleme economice și sociale cu care ne confruntăm.

Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și Cîțu au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum, ca să știe că nu sunt deasupra sancțiunii publice

Analistul politic crede că toată această situație este o urmare a faptului că atât Iohannis, cât și Cîțu au căpătat – prin validarea lor de către sistemul care i-a adus la putere, prin impunerea unor decizii unilatarale sub cupola stării de urgență – încrederea că sunt infailibili, că doar ei pot hotărî, că doar ei au dreptate și că trebuie sancționați public.

_________________________

Guvernul (și președintele) merită o lecție

Ce poți să faci cu un guvern care reintroduce obligativitatea purtării măștii în aer liber chiar cînd omul e singur pe stradă, ca să poată amenda pe oricine, dar lasă să meargă festivaluri, sindrofii private și cîrciumi, deși mulți organizatori nu cer nici un fel de certificare și statul nu are cum să verifice nici teoretic ce se întîmplă acolo?

Ce să faci cu guvernanți care mint zilnic în legătură cu cifrele pandemiei, un prim ministru care dă vina pe alții, cînd el, personal, s-a opus oricăror încercări de a gestiona pandemia pe vreo bază științifică?

Numai pe baza certitudinii că abuzul de putere, chiar rezultînd în victime umane demonstrabile va scăpa nesancționat pentru că e primul ministru ales de sistem, același sistem care se ține menținînd o lege proastă, arbitrară și inaplicabilă, schimbată zilnic, că asta îi dă putere mai mare decît dacă legea ar fi rațională și predictibilă?

Ce să faci cu un președinte care în loc să construiască un consens politic în jurul obligativității vaccinării, măcar pentru sectorul public, se luptă din 2015 încoace să creeze un monopol de putere doar pentru o fracțiune din PNL asociată cu serviciile secrete (și familiile acestora)?

Ce să faci cu o coaliție de guvernare inconștientă, care înghesuie într-un PNRR cheltuieli pretinzînd că sunt daruri, cheltuieli peste ce e planificat în buget, cu condiții pe care nu le pot satisface, inițiind un nou cincinal de planuri și raportări false, și rente considerabile pentru niște particulari care vor sfîrși prin a fi plătite de la buget?

Un singur lucru. Îi dai afară pe toți, fără să-ți pese că vai, care e alternativa, opoziția e chiar mai rău, etc. Și dacă ai un singur copil care se poartă prost și nu ai alternativă la el singura cale de a rezolva ceva e să-l pedepsești, nu să-l tot mîngîi pe cap că ăsta e, Goe ți-a fost hărăzit.

Iohannis și Cîțu nici nu or fi fost răi de tot la început, dar nu au primit sancțiunile adecvate și așa au ajuns un pericol public. Pedepsiți-i acum, ca să știe că nu sunt deasupra sancțiunii publice, e unicul lucru folositor care se poate face.