1. Am primit de la domnul DAN CRISTIAN IONESCU următorul mesaj, comentariu la textul despre „Cehii după 21 august 1968. Sindromul ceh și scriitorii români.”

Mesaje primite
x

Dan Cristian Ionescu
16:02 (Acum 2 ore)

către mine
Vad ca am avut aceleasi sentimente fata de cehi. Dupa 1968, eu le purtam admiratie, solidaritate, prietenie. Timp de citiva ani, la mare, cind vedeam autocare cu CZ, ii luam pe unii mai simpatici si le dadeam de baut. Pentru mine, toti erau cehi, iar asta ii enerva pe slovaci, care tineau sa isi accentueze originea. Apoi, am vazut lipsa de recunostinta. In 1991 am fost la Praga la o conferinta cu privire la privatizarea in Europa Centrala si de Est. Toti participantii au fost cazati in centrul Pragai, in hotelul imens si modern care adapostea conferinta. Mai putin cei 4 romani, care am fost trimisi la periferie, dupa ultima statie de metrou, la o baza sportiva care avea niste bungalow-uri. In ultima zi, cind am predat cheile la receptie, ni s-a cerut sa platim cazarea! Au inceput tratative telefonice – din fericire, acolo l-am reintilnit (cu unele atributii organizatorice) pe un norvegian cu care ma imprietenisem cu un an inainte, la Sundvolden, la o conferinta asupra drepturilor omului (desigur, tot in Europa Centrala si de Est). Am intrat intr-o casa de schimb valutar cu gindul sa schimb 300 lei – functionarul mi-a spus cu multa scirba ca nu schimba lei. De atunci, cehii mi-au iesit de la inima.
In ce il priveste pe Jan Palach, am citit si versiunea ca autoincendierea sa a fost o cacialma, o inscenare – daca este adevarat, atunci se explica reticenta cehilor fata de piesa dvs.

*

2. Eu, Ion Coja i-am răspuns domnului Dan Cristian Ionescu în felul următor:
16:41 (Acum 1 oră)

către Dan
1. Pot să pun textul dvs de mai sus la Comentarii, pe site?
2. Mă puteți ajuta să aflu care este adevărul despre Jan Pallak? Căci dacă a fost o înscenare, îi dau în judecată, statul ceh, pentru că minciuna lor pe mine m-a costat f. mult. 15 ani n-am mai primit pasaport din cauza asta. Plus altele!

*

3. Domnul Dan Cristian Ionescu îmi răspunde:
17:14 (Acum 50 de minute)

către mine
Daca doriti, postati-l – dar nu stiu daca merita (s-ar putea sa se agite din nou unii cind imi vad numele)
In ce il priveste pe Palach, nu am cum sa va ajut. Am citit materiale, neoficiale, in care se sustinea ca ar fi fost omul StB-ului (securitatea cehoslovaca), sub hainele groase de iarna ar fi fost protejat cu azbest, si-a dat foc, a intervenit StB care a stins focul, l-a declarat mort si l-a ridicat. Multe semne de intrebare ridica faptul ca dupa 4 ani, asa cum se mentioneaza, a fost deshumat si incinerat.

*

4. Comentariul meu

Răspunsul dlui Dan Cristian Ionescu oferă o informație pe care susține că o are din spațiul public, probabil internet: După 4 ani trupul eroului Jan Pallach „a fost deshumat și incinerat”! Dacă chiar așa s-au petrecut lucurile, este foarte grav! Grav de tot pentru statul ceh! Îl voi da în judecată! Niciodată nu m-am plâns pentru consecințele de ordin profesional și politic pe care le-am tras după ce securitatea a descoperit că am încercat să scot din țară textul despre Jan Pallak! E cumplit ce s-a întâmplat, dacă într-adevăr a fost un fals, o cacealma! Mă întreb dacă nu cumva și Jan Huss a umblat cu cioara vopsită la vremea sa! Ierte-mi-se blasfemia!…

Se pune o întrebare, pe care o ridic și în fața comentatorilor de pe acest site: dacă chiar s-a produs, ce logică putea să aibă gestul neobișnuit al deshumării cadavrului lui Jan Palak pentru a fi incinerat?

Mie îmi vine în cap o explicație, dar aștept să aud și alte păreri.

Ion Coja