Pe cine să votez?

N-am să votez pe nimeni, deoarece n-o sa fiu în București, până pe marți-miercuri. Dacă aș fi rămas la București, l-aș fi votat pe Florin Călinescu, pentru imensul său bun simț, sau pe junele Alexandru Ion Coita, fost coleg de clasă la Neculce cu feciorul meu. A avut apariții TV de calitate, cu substanță. Promite!

L-aș fi avut în vedere și pe Cătălin Ioan Berenghi, care, dintre toți candidații, a făcut cel mai mare serviciu Patriei și Capitalei noastre: ne-a salvat de la rușinea și oroarea de a ne pricopsi cu moscheea infractorului Victor Ponta! Una dintre cele mai mari din Europa! Câte parale i-o fi dat Erdogan acestui individ dubios și deloc prost?! A greșit că s-a vîndut prea de tînăr!… Nu înțeleg ce mai așteaptă de la publicul românesc!

Că veni vorba de prostie! Se pare că recordul lui Sorin Oprescu, care ne propunea troleibuze suspendate, l-a bătut fostul președinte de țară, care s-a dorit din nou primar, lăudându-se că va rezolva problema căldurii prin înlocuirea ferestrelor de termopan cu ferestre/panouri capabile să transforme căldura solară în electricitate. Nici adversarii săi, nici presa nu a comentat gugumănia asta. Guguman la guguman nu scoate ochii!

Prostie este și proiectul de bază al lui Nicușor Dan: va face în așa fel încât salariul mediu al bucureșteanului să crească la peste 1500 de euro!… Omul nu are habar de economie nici măcar cât mine, care știu că salariile nu depind de buna colectare a gunoiului sau de fluidizarea circulației! Care, acestea, depind într-adevăr de talentele primarului.

Mă opresc puțin la Dan Nicușor! La unul dintre puținele procese în care am apărut ca parte, am dat de dînsul în sala de judecată! Miza în procesul lui Nicușor era salvarea unui pâlc de copaci amenințați cu tăierea de un proiect imobiliar! Cauza în care eram implicat eu era salvarea clădirii de pe Lipscani, a cărei destinație de viitoare pinacotecă a Capitalei fusese deturnată de Primărie într-un mod scandalos și inacceptabil! Mihai Tociu deschisese proces împotriva Primăriei Generale și m-am alăturat și eu, ca intervenient!

Ce mare diferență între Mihai Tociu și Nicușor Dan! N-avea cum Nicușor Dan să nu afle de acțiunea deschisă de dl Mihai Tociu întru „salvarea Bucureștiului”! A făcut Nicușor Dan vreun gest în sprijinul clădirii istorice de pe Lipscani, să nu fie pângărită de Alexandru Florian și șleahta de holocaustizanți?! Nu prea! Și atunci cum rămâne cu salvarea Bucureștiului?!… Care București?!

Ieri noapte, la Antena 3, i s-a adus lui Nicușor Dan o acuzație în care eu cred: locatarii unui bloc nou de pe strada Carol Davila l-au acuzat pe Nicușor Dan că a intervenit în instanță pentru a le contesta dreptul de a ridica construcția respectivă, obligând constuctorul să suspende lucrarea până la soluționarea cauzei. Au urmat discuții și negocieri între echipa/reprezentanții lui Nicușor Dan și constructor, căruia i s-au pretins anumite avantaje materiale pentru renunțarea la plângerea din instanță! Constructorul și viitorii beneficiari se pare că au reclamat la procuratură șantajul lui Nicușor Dan, ar exista actele doveditoare, dar autoritățile nu au mișcat nici un deget împotriva escrocheriei! Măcar că printre locatarii păgubiți s-ar afla și un fost ministru al justiției, Valeriu Stoica. Un ministru care nu a reacționat la ilegalitățile lui Nicușor Dan!

De ce Valeriu Stoica nu a reacționat ca un veritabil justițiar, cum ar trebui să fie orice ministru al justiției, fost sau actual?, s-au mirat jurnaliștii comentatori de la emisiunea Antenei 3?! Și nici unul nu a dat răspunsul aflat la îndemâna oricărui cunoscător al clasei politice: pentru că Valeriu Stoica însuși este plin de păcate, este șantajabil pentru o mulțime de abuzuri și ilegalități și nu are nici un interes să se afle printre protagoniștii unui scandal de corupție!

Că Nicușor Dan ar fi implicat în asemenea escroscherii nu m-ar mira deloc! Ca om pe a cărui mână merge infractorul șef de la Cotroceni m-aș mira să fie un om cinstit, fără pată! Oricum, anvergură și viziune de primar general al Capitalei nu are! Nu are deloc!

Așa cum nu are nici biata Gabriela Firea. Nu mai zic de alți candidați!

În 2004 am candidat și eu la funcția de primar general din partea Partidului Național Democrat Creștin, președinte Oprea Niță. Am făcut-o mai mult ca să ofer dezbaterii publice câteva idei care să fie în atenția viitorului primar general. Dacă-mi aduc aminte bine, principalele puncte ale programului meu erau următoarele:

  1. București – port la Dunăre
  2. Amenajarea salbei de lacuri din București și din jurul Bucureștilor, creind o zonă economică și turistică care să-i dea un specific unic Bucureștiului și zonei metropolitane
  3. Legiferarea posibilității de a supraetaja blocuri deja existente, de 4-6 etaje, care oferă garanții de soliditate
  4. Amenajarea Dâmboviței printr-un concurs public de idei și proiecte.

Mai erau și alte obiective. Cel mai important pentru mine era Bucureștiul – port la Dunăre. După 2004, la fiecare tur de alegeri locale s-au găsit candidații care să preia această idee. Ultima persoană, în 2016, a fost o doamnă originară din Basarabia, Iulia Costin, candidată la Primăria Generală a Capitalei din partea PNȚCD, care și-a înscris în proiectul de guvernare promisiunea de a încheia lucrările portului, aflate în faza finală când au fost oprite de nevolnicul de Ion Iliescu!

Printre candidații la alegerile de duminică, după știința mea, nici unul nu s-a gândit la proiectul București – port la Dunăre. De aceea, probabil, regret foarte puțin că votul meu nu va merge la nici unul dintre candidați…

Tuturor, sănătate și voie bună!

 

Ion Coja