Doamnă președintă a Ungariei, Novak Katalin,

Am fost asaltat pe facebook de persoane de etnie maghiară care, unele la modul grosolan, altele cu bun simț, și-au spus părerea lor despre ceea ce s-a întâmplat la Carei în evenimentele legate de vizita dumneavoastră.

Esența părerilor lor era că cei 200 de români, printre care și eu, veniți din toată țara, nu s-au comportat civilizat.

Părerea mea este că din contră, la ceea ce faceți dumneavoastră ca președintă a Ungariei în România, ne-am comportat ca niște icoane.
Tot ceea ce faceți în România este o provocare la adresa noastră a românilor. Din păcate pentru noi, provocările acestea sunt cu acordul SRI-ului, condus de domnul Helvig, a președenției române, deci a domnului Iohannis specialist în Austria și a premierului Ciucă, specialist în ăăăăuri.De ce spun asta? Fiindcă imaginați-vă ce s-ar fi întamplat dacă Novak Katalin s-ar fi dus în Serbia să vopsească o bornă kilometrică in culorile Ungariei. Chiar, doamnă presedintă, vă rog să mergeți la Subotica în Serbia, la granița cu Ungaria, unde este o comunitate maghiară puternică, să vopsiți o bornă kilometrică! După aceea veniți și ne spuneți nouă românilor dacă suntem educați sau nu.
Deși este declarată o vizită particulară vizita de la Carei, faptul că s-a dezvelit în prezența dumneavoastră o statuie în fața primăriei din Carei a celui care a compus imnul Ungariei, este clar că vizita particulară este o minciună. Faptul că au apărut atâția români, a obligat autoritățile să intoneze imnurile celor două state, ceea ce înseamnă că deși ati afirmat că este o vizită particulară, intonarea imnurile arată că nu este adevărat acest lucru. Adică, doamna presedintă minte.
Apoi, un președinte de stat atâta timp cât este în exercițiul funcțiunii nu poate întreprinde vizite ca persoană fizică intr-un alt stat. Dumneavoastră, reprezentând statul maghiar rămâneți președinta Ungariei, nu puteți veni în România ca alergătoarea Novak Katalin. Acest lucru se vede din faptul că autoritățile române sunt obligate să vă asigure pază. Deci, atâta timp cât autoritățile altui stat îți asigură pază și protecție nu poți să spui că ești o persoană particulară, deci din nou minciună. Cu acordul mincinoșilor noștri.
Deci, doamnă presedintă a Ungariei, cu părere de rău o spun, aveți prostul obicei să mințiți.
Pe urmă ne provocați constant.

Vopsitul bornei intr-o țară străină este clar un act lipsit de respect față de cetățenii acelei tari.

Folosirea imaginii statuii lui Kolcsey, compozitorul imnului maghiar, în fața primăriei din Carei, cladire cu care Kolcsey nu a avut nici o legătură, el fiind notar din câte am înțeles, este un nou semn de provocare. Adică, un simbol al statului maghiar este pus în fața unei clădiri a autorităților din România, impreună cu o coloană frântă, simbol al statului maghiar ciuntit după Trianon, fără ca petsoana din sculptură să fi fost primarul Careiului, spune că președinta Ungariei, vine să sprijine încălcarea de drept și de fapt a legilor starului român stabilite prin Constituție. Adică, ARTICOLUL 1

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Cu alte cuvinte, președinta Ungariei vine în România și se folosește de simboluri ale statului maghiar împotriva noastră, a cetățenilor români, simboluri care dacă sunt puse în aplicare anulează articolul 1 din Constituția României. Deci , doamna presedintă, instigă la secesiunea României, alături de notabitățile Careiului.
Orice președinte de stat atunci când vine intr-o țară străină este obligat de către protocol să depună o coroană de flori la un Monument al Eroilor din țara respectivă, ca semn al respectului față de aceea țară. Dumneavoastră nu o faceți niciodată. Nici nu vi se cere de către autorități. Ceea ce înseamnă că de fapt nici dumneavoastră nici autoritățile noastre nu ne respectați pe noi românii. Și mai înseamnă că sunteți mână în mână unii cu alții. Noi, românii nu suntem mână în mână cu voi.
Apoi, doamnă presedintă, la plecare din fața primăriei, ați venit în fugă, agresiv, către grupul de români de după gard. Este clar că ați mizat pe o reacție dură a noastră , ca mai apoi televiziunile maghiare să raporteze un scandal etnic, în care aceștia, adică noi, suntem făcuți brute, needucați și oi.
Nu doamnă, nu suntem brute, nu suntem , needucați, nu suntem oi. Eu am două facultăți și am prieteni maghiari pe care îi respect. Dar trebuie să mă respecte și ei pe mine. Suntem niște oameni educați și buni la suflet, oripilați de minciunile, provocările și comportamentul dumneavoastră în țara noastră. Și deși suntem oripilați și suntem provocați mereu de catre dumneavoastră, ne-am comportat demn, fără violență și cu bun simț.
Faptul că la noi în țară am strigat cu toții ” Trăiască și înflorească Ardealul, Moldova și Țara Românească” nu trebuie să-ți dăm dumitale explicații. Ar trebui pus în discuție cum dumneata îți permiți că președinte de stat să vii la noi și să susții prin prezență coloana ruptă de lângă staruia lui Kolcsey, care simbolizează ruperea Ungariei Mari, adică susții secesiunea României. Eu zic să vă bucurați că încă suntem blânzi!
Acestea fiind zise, concluzia mea este că deși încercați să ne arătați superioritatea culturală și educațională a dumneavoastra si a nației maghiare, prin ceea ce faceți dumneavoastră ca șef de star, nu arătați decât că ea nu se bazează decât pe povești. Din moment ce mințiți constant, nu respectați legile țarii noastre și ne provocați constant, acest lucru nu poate sta la baza unei superiorității culturale și educaționale. Din contră, este un mod agresiv și primitiv de comportament, mascat de declarații pompoase.

IAR DUMNEAVOASTRĂ SUNTEȚI REPREZENTANTA ȘI EXPONENTUL TUTUROR MAGHIARILOR!

Emanuel Petran

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
N.n., 15.04.2023
Am fost ieri (N.n., 15.04.2023) la Carei invitat de o doamnă excepțională, doamna Ciută Daniela. Au fost vreo 200 de români cu steaguri veniți din toată țara. Din București, Alba Iulia, Baia Mare, Cluj, Craiova etc. A fost invitată de onoare a autorităților locale maghiare președinta Ungariei, Novak Katalin.
La prima vedere pare că 200 de români care nu au ce face, printre care și eu, s-au dus pe banii lor până la Carei, la capăt de țară, pentru a distruge sărbătoarea unor notabilități maghiare dintr-un oraș românesc și a două sute de maghiari care erau și ei prezenți acolo.
La a doua vedere niște oameni care își fac timp, pe banii lor, pe oboseala drumului lung până la Carei, pe riscul de a fi prezentați prin televiziunile maghiare, prezente acolo în număr imens, ca niște naționaliști fără respect față de istoria și personalitățile maghiare, înseamnă că trebuie să aibă o motivație foarte puternică pentru a face lucrul acesta.
În primul rând ne-am dus intr-un oraș din România, nu ne-am dus intr-o țară străină, să ne batem joc la ei acasă de simbolurile și mândria lor națională. Toată această acțiune organizată de către UDMR și notabilitățile din Carei este de fapt o preamărire a istoriei maghiare, a personalităților care fac parte din istoria maghiară, a maghiarismului. Eu și mulți alții ca mine, fiind români, avem dreptul la noi în țară să preamărim istoria românească și personalitățile ei. Din păcate, din punct de vedere istoric aceste drepturi ale lor și ale noastre se cam bat cap în cap, fiind știut că bunele intenții ale românilor la Ip și Trăznea nu au funcționat de loc și nu din vina lor. Având în vedere ce se întâmplă în lume cu istoria care se repetă, arată că istoria nu ține cont de declarații ci de fapte, iar evenimentele de la Ip și Trăznea arată că trebuie să iertăm, fiindcă suntem creștini ortodocși și suntem în Postul Paștele, dar nu trebuie să uităm, că nici proști nu suntem.
Faptele sunt următoarele:
1. Președinta Ungariei își permite să meargă intr-o țară străină să vopsească o bornă kilometrică în culorile țării ei și să declare că este președinta tuturor maghiarilor. Asta, tradus din limbajul diplomatic, ar suna așa: Eu președinta Ungariei, fac ceva pe țara al cărei oaspete sunt și deși știu că există sensibilități la acest capitol, eu, ca o descendentă a grofilor maghiari am dreptul să vă zic vouă românilor la voi acasă, că sunteți un neam de mâna a doua. Iar politicienii voștri care văd asta și nu iau măsuri diplomatice împotriva mea arată că așa este și că deși populația nu este de acord, noi, politicienii, suntem pe o mână, iar populația degeaba se va opune, noi hotărâm!
2. Președinta Ungariei împreună cu oficialitățile române ne mint și ne țin de proști. Astfel, aceasta declară că este intr-o vizită particulară la Carei, dar participă la un eveniment organizat de niște oficialități române de etnie maghiară, eveniment în care preamăresc istoria și neamul maghiar pe teritoriul României. Evenimentul este asigurat de pază SPP și Jandarmeria Română, plătiți din banii noștri. Adică, deși este persoană particulară în România, statul român îi asigură președintei pe banii mei și ai dumneavoastră siguranță pentru ca această persoană particulară să preamărească pe teritoriul țării mele unde suntem majoritari, cultura și memoria care au dus la evenimentele de la Ip și Trăznea.
3. În timpul evenimentelor Jandarmeria Română a lăsat în să intre printre gardurile de protecție pe toți maghiarii invitați fără să le ceară invitațiile, iar când un demnitar al statului Român, deputatul AUR de Maramureș, Darius Pop, a încercat să între, deși a arătat legitimația de demnitar, a fost bruscat în fața a zeci de martori. Adică, vin 100 de maghiari pe care tu, ca dispozitiv nu îi verifici și când vine un demnitar care se legitimează și care are dreptul prin lege să intre, pe el nu-l lași.
Doamnă presedintă a Ungariei, Novak Katalin, eu, Emanuel Petran, din Surduc, Sălaj, actor și regizor la Teatrul Național Cluj, consider că tot ce faceți atunci când veniți în România, este o provocare la adresa noastră și a mea. Dacă intr-adevăr ați dori ca românii și maghiarii, care fără dumneavoastră, politicienii, trăiesc în normalitate, să poată să trăiască în continuare bine împreună, ați sta acasă. Puteți alerga și prin parcurile din Budapesta. Nu puneți paie pe foc, acolo unde nu are de câștigat populația maghiară, ci numai voi, politicienii. Prima dată, când ai vopsit borna, ne-ai luat prin surprindere și ne-ai pus în fața faptului împlinit. Acum, la Carei, am reacționat la mitocănia de atunci cu borna și la minciuna ‘ incognito” de acum. Nu ne mai provoca, nu noi vrem să ne manifestăm așa fața de tine. Noi nu am avut treabă cu Kolcsei, ci cu felul in care te folosești de imaginea lui împotriva noastră. Ne obligi să ne manifestăm așa. Cu acordul trădătorilor noștri. Dar cu riscul de a părea noi needucați, vom răspunde la provocările tale.

Și încă ceva, tu ești needucată! Nu faci așa ceva față de mine și ai mei, în țara mea. Atunci când Iohannis va veni în Ungaria și va face ce faci tu în România, atunci putem discuta. Până atunci rămâi o needucată.