Cornel-Dan NICULAE
26 aprobate

carpathia_rex@yahoo.com
95.76.1.129
Enorm îmi pare de rău că nu pot fi de acord cu dumneavoastră, domnule profesor. Eu regimul Ceauşescu l-am reconsiderat mai pozitiv doar privind retrospectiv şi doar luând distanţă de ceea ce am trăit direct în acea vreme. Căci…
Nicolae Ceauşescu, împins de Ceauşeasca, a greşit mereu, chiar şi numai că a ordonat sa se tragă în populaţie în decembrie 1989. A ordonat să se tragă în oameni pentru ca aceştia, care îl contestau, să moară! În faţa acestui aspect nu mai contează dacă erau „agenturile străine“ cele care îi doreau căderea. Tatăl meu se afla lângă Ceauşescu (împreună cu ministrul Ilie Văduva, şeful lui), în noaptea de 21 decembrie 1989, ca slugă a regimului, în sediul CC, când s-a întâmplat aceasta. Eu mă aflăm la Inter la Baricadă, alături de ceilalţi oameni sătui de minciună şi de viaţa de sclavie, de foame, strigând împotrivă, iar un şef al USLA mi-a zis, direct (în dreptul MCE, ulterior BCR) ca eu voi fi primul omorât, că m-a luat la ochi. Doar eu ştiu acum că acel şef USLA-Bucureşti a murit acum câţiva ani, în timp ce era cercetat într-o cauză penală iniţiată de mine. Zile întregi am fost pe stradă din 21 până în 25 decembrie 1989 şi nu m-a atins nici un glonţ, deşi s-a tras în veselie, ţintit, asupra mea.
În noaptea de 21 a început să se tragă la Inter. Sânge, sânge, sânge, sânge peste tot pe jos. Din strigătele curajoase împotriva regimului, aceleaşi voci de mai înainte piereau urlând muribunde. Iar eu am fugit, alături de câţiva prieteni. Niciodată nu ne-am gândit că am fi fost „revoluţionari“. Ne era de ajuns că am supravieţuit.P.S. Cine vă trimite sau scoate la iveală acel text vechi împotriva dumneavoastră al lui Claudiu Târziu, vă este duşman amândoura, cum duşmăneşte şi naţionalismul.

*

Nota redacției – Ordinul nu a fost să se tragă în oameni ca să-i omoare. Foc de avertizare sau la picioare, ceea ce, desigur, nu este puțin. Dar vă întrebați dacă nu cumva în acele clipe Ceaușescu a realizat ce ar urma să se întâmple după căderea sa? Nu cumva a avut informații mai exacte despre dimensiunile trădării naționale care se punea la cale? Pe 21 decembrie la prânz am fost la Grădinița, lângă piața Romană, iar pe 22 am fost până la ora 13 în fața CC. După aceea am fost la Televiziune, m-a cam îngrijorat numărul mare de țigani care veneau pe străzi, iar după amiaza am fost la adunarea scriitorilor convocată pentru ora 18, parcă. Apoi, seara, pe la miezul nopții mi-am dat seama că totul este manipulare și simulare… Când am aflat și despre Petre Roman cine este m-a apucat jalea. O jale de care nu m-am vindecat nici până azi. Am povestit în ultimele pagini din Șeitanii participarea mea la evenimente.

Desigur că cel mai mult contează cum privim acum lucrurile, retrospectiv. Ce-i reproșați lui Ceaușescu?  Ce puteți spune în apărarea sa?