Știre de ultima oră:
Paul de România, dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din țară înainte
de a fi condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 4 luni de închisoare în
dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, a fost prins la Paris.
Domnule profesor, cum comentați?
Nu e lucru curat acest proces! În orice caz, dacă știu bine, bietul prinț a venit cu niște acte care demonstrează că instanțe din alte țări, unde a cerut un verdict, l-au recunoscut ca descendent al regelui criminal Caro al II-lea, ca nepot. Tatăl lui Paul Lambrino a fost fiul regelui sperjur! Ce drepturi anume decurg din această situație nu mă pricep să spun, dar dacă justiția din România a recunoscut drepturi ale fostului rege Mihai și ale fiicelor sale, e de bănuit că și prințul Paul ar avea niște drepturi! Totul depinde de recunoașterea sa ca nepot al regelui criminal!
Un comentariu din tribună: se vede clar că Paul seamănă cu bunică-su mult mai mult decât a semănat Mihai cu taică-su! O analiză ADN încă se mai poate face pentru toți cei care pretind că descind din personajul cel mai odios din Istoria Neamului.
O întrebare alăurată: Ce rol a avut Dan Andronic în mașinațiunea pusă la cale de Truică, omul de încredere al lui Năstase?
IRANUL VREA IN BRICS IAR NATO VREA JAPONIA SI SUD KOREA
Republica Islamică Iran a solicitat să se alăture BRICS, un grup liber de cinci națiuni non-europene în curs de industrializare, după ce a fost invitată săptămâna trecută la summitul său din China.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, a dezvăluit această mișcare în cadrul unei conferințe de presă de luni, explicând că aderarea Iranului la BRICS ar avea ca rezultat „valori adăugate” pentru toate părțile, potrivit agenției de știri Tasnim.
„Poziția geografică unică a Iranului și capacitățile sale în domeniile energiei, tranzitului și comerțului i-au determinat pe membrii BRICS să acorde o atenție deosebită Iranului, ca o rută de aur pentru a conecta Estul de Vest”, a declarat agenția de știri a Republicii Islamice, deținută de stat. (IRNA) a argumentat duminică.
„Dacă Iranul și alte țări puternice se alătură grupării, acesta poate fi și mai puternic și poate contesta politicile occidentale”, a adăugat IRNA.
Comunitatea, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (BRICS) în 2009, a lucrat pentru a coordona relațiile economice multilaterale care sunt rareori concentrate în Europa, centrul tradițional al capitalismului mondial. Împreună, ele reprezintă 26,7% din suprafața pământului mondial, 41,5% din populația lumii și 23,2% din potențialul productiv total al umanității.
Cel de-al 14-lea summit BRICS a fost găzduit de la distanță de China pe 24 iunie și a văzut Beijingul invitând liderii altor 13 țări în curs de dezvoltare să participe, inclusiv Iran și Algeria, Argentina, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Senegal, Uzbekistan, Cambodgia, Etiopia, Fiji, Malaezia. și Thailanda.
Vorbind la începutul summit-ului, președintele chinez Xi Jinping a îndemnat lumea să „respinge hegemonia, intimidarea și diviziunea”, denunțând recentele invitații adresate Coreei de Sud și Japoniei de a participa la summitul NATO de la Madrid, în cursul acestei săptămâni.
„Unele țări încearcă să extindă alianțele militare pentru a căuta securitatea absolută, a alimenta confruntarea bazată pe blocuri prin constrângerea altor țări să aleagă părți și să urmărească dominația unilaterală în detrimentul drepturilor și intereselor altora”, a spus Xi, referindu-se la Statele Unite și NATO. „Dacă li se permite să continue astfel de tendințe periculoase, lumea va fi martora la și mai multe turbulențe și nesiguranță.”
La summit, cele cinci națiuni BRICS au promis să-și extindă New Development Bank (NDB) cu sediul în Shanghai, după admiterea cu succes a Bangladeshului, Egiptului, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Uruguay. Banca poate servi ca o alternativă la băncile de dezvoltare din Occident, care sunt adesea acuzate că facilitează extragerea bogăției din Lumea a Treia către cele mai bogate națiuni ale lumii.
Anul trecut, cererea Iranului a fost acceptată de a se alătura Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), un bloc comercial și politic din Asia care include trei dintre cei cinci membri BRICS și are obiective mai explicite decât BRICS pentru integrarea economică regională.
Mișcarea Iranului vine, de asemenea, în condițiile în care negocierile cu Uniunea Europeană au stagnat pentru a reporni Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), un acord din 2015 care a redus sancțiunile economice ale SUA împotriva Iranului în schimbul acceptării de către Teheran a limitărilor stricte asupra calității și cantității de uraniu pe care îl putea. rafina.
SUA s-au retras unilateral din acord în 2018, acuzând Iranul că urmărește în secret o armă nucleară, dar discuțiile pentru reluarea acordului au început anul trecut, după ce președintele american Joe Biden a preluat mandatul.
„Un acord final este la îndemână dacă alte părți au voința să facă acest lucru”, a scris sâmbătă pe Twitter ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, după o întâlnire cu șeful UE pentru politică externă Josep Borrell. „Iranul este hotărât să ajungă la un acord bun, puternic și durabil.”
Se pare că discuțiile vor începe din nou la sfârșitul acestei săptămâni, după o pauză de câteva luni. Cu toate acestea, se pare că vor avea loc în Qatar, o țară arabă cu bune relații atât cu Washington, cât și cu Teheranul. Politico a raportat luni că Rob Malley, reprezentantul special al SUA pentru Iran, ar fi programat să sosească la Doha mai târziu în acea zi.