Victor Grigor
272 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
188.27.145.28

 

Draga Baesprost@plm etc, textul dumitale este expresia fidela a gradului de incultura pe care ai reusit sa-l atingi , banuiesc, dupa o viata petrecuta cat mai departe geografic posibil de acea cladire, urbana ori comunala , ce poarta deasupra intrarii inscriptia: „BIBLIOTECA”. Elucubratiile pe care le insiri nu se pot explica altfel. Sa le luam pe rand:

1. „gagauzii au venit in Basarabia cu mult inainte de 1812″. Acest enunt l-am auzit si mai demult rostit de un discipol al”istoricilor” Neagu Djuvara si Dan Alexe_”Surena”, bineinteles fara nici o dovada in sustinera acestei ineptii. Poate ai dumneata vreuna. Ai, in afara de dorinta sincera ca asa au stat lucrurile? Exista vreo mentiune ca in Bugeac, pe langa tatarii Nogai, pomeniti si de Cantemir, traiau si niste gradinari gagauzi crestinati? Sau, daca nu erau crestini la 1812, ai vreo informatie in legatura cu increstinarea lor atat de tarzie? Cine i-a botezat? cand? cum?… Un eveniment ca acesta nu putea scapa neconsemnat prin vreun document oficial.

2. „Ce a facut Tarul Rusiei cu asazisa colonizare nu e macar un chibrit daca comparam cu ce face UE cu popoarele Europei, 50 000 000 de islamici adusi in Occident, iar tinerii invata engleza”. Comparatia este complet nepotrivita. UE nu te poate obliga sa primesti colonisti daca tu nu esti de acord, iar daca nu esti de acord , poti sa iesi din UE. Din Rusia nu poti sa iesi, nici nu poti sa-i refuzi colonistii pe care ti-i plaseaza pe acel teritoriu ce odata a fost al tau. Daca ii refuzi, esti estichetat” fascist” si e vai de mama ta! Engleza pe care o folosim in Europa nu duce la deznationalizarea niciunui popor din cuprinsul ei, rusa a deznationalizat zeci de milioane de ne-rusi si un numar greu de calculat de romani moldoveni , cunoscut fiind faptul ca o foarte numeroasa populatie romaneasca a existat in spatiul cuprins intre Nistru si Nipru inca din sec. XVI-XVII.

3. „Limba rusa e armonioasa …limba maghiara e oribila si greoaie…acesta este motivul asazisei rusificari”. Iata un argument de o valoare” stiintifica” de nezdruncinat! Din pacate romanii locuind in secuime nu l-au priceput la timp si , desi s-au maghiarizat
pe jumatate sau chiar total din punct de vedere lingvistic, foarte multi dintre ei, cu toate ca au adoptat si catolicismul impus sau propus de catre ocupantii temporari, si-au pastrat totusi constiinta romanitatii ( romano-catolicii din Moldova)…nici cei de prin partile Satmarului (greco-catolici) care, desi bilingvi, n-au acceptat jurisdictia episcopatului maghiar nou infiintat, de Hajdudorog, in timp ce clerul si credinciosii ruteni aflati in aceeasi situatie s-au conformat. Deci , cu toate ca ” nu erau interesati de limbi straine”, multi ardeleni au invatat ungureste, dar nu s-a produs o maghiarizare sufleteasca in massa , asa cum si-ar fi dorit autoritatile. De ce? Sa vedem ce zice Paul Goma: „Nu firea mai slaba romanilor dintre Nistru si Prut a fost de vina in strivirea lor in doar 106 ani; si nu firea mai tare a romanilor din Arcul Carpatic, suferind aproape un mileniu, i-a facut sa iasa cvasi-teferi din robia ungureasca, ci natura ocupantului. Ungurul, brutal, crud, dispretuitor …a tolerat ca valahul, desi fara drepturi civice, sa aiba tipografii, publicatii, scoli_ in limba sa. Rusul_ bun sa-l pui pe rana!_ doar in cativa ani de la ocupare Moldovei de rasarit, in 1812, a suprimat autonomia culturala promisa, teritoriul a fosdt colonizat cu straini, locuitorii au fost rusificati cu ferocitate, de parca inamicul nr. 1 al Pravoslavnicismului Rusesc ar fi fost romanul „.

4. Despre prostia ca ungurii ar fi adus croati catolici ” sa catolicizeze si sa apere frontierele imperiului”, n-am ce sa mai zic… Argumentul ca in Ardeal sunt multe nume „Horvath”este atat de solid incat numai numarul mai mare de nume „Toth” poate sa ne convinga ca modestii tarani sau mestesugari slovaci ( Toth inseamna slovac) adusi in acest teritoriu ( romanizati in cea mai mare parte) au fost in realitate cei mai aprigi si nemilosi propagatori ai catolicismului .

5. ” Daca imperiul tarist a colonizat Basarabia, da Doamne, ce bine ar fi sa fie si azi colonizata!” Aici n-am ce sa comentez… fiecare cu idealurile sale!

6. „Astazi in Moldova traiesc numai 2 400 000 de oameni…toti au plecat in Occident in massa, de saracie”. Dupa cate stiu eu , in Republica Moldova rafinariile, combinatele metalurgice, fabricile si uzinele n-au fost daramate si date la fier vechi…nici sistemul de irigatii, nici marile unitati agricole n-au fost distruse, asa cum s-a procedat la noi… Nu imi explic de ce pleaca oamenii in Occident , ca vad ca rusii importa acum din nou fructe si vin la greu din Basarabia . Cu banii incasati ar trebui sa prospere mai ceva ca pe vremea Tatucului Tar! De ce prefera sa plece spre Apus, nu spre Rasarit , e un lucru iar foarte greu de inteles. Poate ca isi doresc si ei o tara ca afara (de Rusia)… Diferenta, totusi , cred, ca a facut-o faptul ca in Siberia erai… dus, nu te duceai tu singur. Pai nu era mai bine sa fi fost si ei catolici ca lituanienii, ori protestanti ca letonii si estonienii? Ar fi avut sigur alt nivel de viata materiala decat acum si n-ar mai fost nevoiti sa plece in massa. In Tarile Baltice, chiar si etnicii rusi recunosc ca bastinasii le sunt superiori ca nivel de civilizatie si prosperitate.