Veorico!! Habar nu ai cum „transforma” Statul Ungar judetele mixte din Transilvania in „Comitate unguresti”!!  Unde e autoritatea Guvernului roman!? Cum se permite  eliminarea in fortza a Autoritatii Statului roman si maghiarizarea in fortza a  judetelor transilvane? Iata un articol din portalul  bilingv”Corbii Albi” care relateaza ” o inaugurare festiva”
 
Ungaria continuă „reconstrucția Ardealului” – se pun pietrele de temelie ale noilor creșe și grădinițe maghiare
 
 Investițiile masive ale Ungariei în Societatea maghiară din România continuă și în Bihor, unde , după cumpărarea palatului Sonnenfeld – care va deveni un centru cultural maghiar – Statul maghiar începe depunerea pietrelor de temelie a creșelor și grădinițelor maghiare.
Cea mai nouă investiție se leagă de comuna maghiară Székelyhíd (Săcueni). La eveniment a participat István Grezsa, însărcinat ministerial  pentru Politici Naţionale din Ungaria, care a relatat,că noua facilitate este una deosebită, întrucât în Săcueni, este o aşezare cu o comunitate numeroasă de maghiari,.. Grădiniţa va găzdui două grupe maghiare cu program prelungit, astfel că va fi restabilit acel sistem educaţional reformat, care a existat în urmă cu o sută de ani a spus Grezsa.
In  în prima fază a programului de dezvoltare , s-au concentrat în primul rând pe aşezările din etnosporă, (adica…diaspora speciala !! ) însă, s-a acordat atenţie şi localităţilor în care trăiesc comunităţi maghiare numeroase
.Anul acesta şi anul viitor vor fi dedicaţi construirii unor noi grădiniţe, având în vedere  cele 450 de grădiniţe care urmau să fie renovate, peste 300 au fost deja finalizate şi inaugurate, a adăugat oficialul ungar.
István Grezsa a mai spus că din cei 47,6 miliarde de forinţi, 24,5 miliarde de forinţi vor fi cheltuiţi pentru grădiniţe din Transilvania, astfel încât aici vor fi construite aproape 60 de grădiniţe noi şi vor fi renovate circa 180.
Programul înseamnă nu doar construirea şi renovarea clădirilor, ci şi o dezvoltare serioasă a resurselor umane în acele 1664 de grădiniţe din Bazinul Carpatic, unde sunt înscrişi copii maghiari, a adăugat însărcinatul ministerial.
D D Rujan