Iulian MARES
180 aprobate
mares.iosif@gmail.com
195.254.183.75 Marcat ca dorit de ion.coja
Pas cu pas prin Romania, cu Monica Macovei, „Fosta procuroare comunistă Monica Macovei, invitată la Ziua Deținuților Politici Anticomuniști”

„Blasfemie la Memorialul Pitești” sau doar tupeu si indecenta?

„Invitarea Monicăi Macovei ca conferențiară la un eveniment de la Memorialul Pitești, chiar de Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic, 9 martie – Sfinții Mucenici din Sevastia, a declanșat un val de reacții de protest în mediul online.

Reverberațiile din mediul online preocupat de trecutul recent al României sunt asemănătoare celor produse de conferirea Premiului Speranța al Societății Timișoara fostului procuror general Augustin Lazăr, care s-a dovedit că i-a prelungit pedeapsa la închisoarea Aiud militantului anticomunist Iulius Filip.

Într-un studiu publicat de cercetătorul CNSAS Iuliu Crăcană în revista de studii Caietele CNSAS, reprodus în parte și în Evenimentul Istoric („Drept şi Justiţie în România comunistă (III) Un conflict între două instituţii represive – Securitatea şi Procuratura”), se arată cu documente și exemple concrete că de multe ori Procuratura comunistă intra în conflict cu Securitatea pentru că nu executa ordinele abuzive (arestări fără drept) date, de exemplu, de un Al. Voitinovici, procurorul general al Republicii și fost președinte al Tribunalului Poporului. „În general, atunci când se vorbeşte de represiune politică, este adusă în discuţie cu preponderenţă o singură instituţie – Securitatea. Rolul celorlalte instituţii responsabile pentru represiunea politică, Miliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti, este minimalizat sau trecut sub tăcere”, scrie cercetătorul CNSAS.

Se vorbește foarte mult despre crimele comunismului, iar Arhivele fostei Securități și ale Partidului Comunist sunt aproape în totalitate deschise, la CNSAS și Arhivele Naționale, în timp ce Ministerul Justiției refuză și azi să predea fondurile din perioada comunistă spre cercetare. Așa poate am afla și noi exact ce au făcut un Augustin Lazăr sau o Monica Macovei în perioada lor de glorie de sub flamura roșie a Partidului, căruia îi depuneau un jurământ lăcrămos la intrarea în magistratură.

Aceasta ar fi una dintre cauze. „O a doua cauză identificată de noi – scrie cercetătorul CNSAS – este evitarea programatică a oricărei evocări a trecutului în acest domeniu”. Pentru că „marea majoritate a celor care deţin funcţii de conducere în instituţiile judiciare şi în învăţământul juridic ori au lucrat şi înainte de 1989 în sistem, ori, şi este bine ştiut că justiţia este o castă, sunt descendenţii sau i-au avut profesori pe cei care s-au identificat cu justiţia comunistă”. Între aceștia, autorul o nominalizează și pe Monica Macovei.

La Pitești se prezintă istoria pe invers
În anii bolșevismului, a ocupației sovietice a României, Închisoarea Pitești a fost teatrul odiosului experiment NKVD anticreștin de dezumanizare a tinerilor apărători ai credinței din perioada interbelică și din rezistența armată anticomunistă din munți. După deființarea închisorii, clădirile au revenit Trustului de Construcţii Industriale Argeș, pentru ca după 1990, în urma privatizării acestuia, o parte dintre acestea să revină familiei Axinte, foști angajați în cadrul Trustului. Fiica acestora, Maria Axinte, a înființat apoi într-o clădire Memorialul privat Pitești. Mai mulți vizitatori au reclamat faptul că istoria atrocităților de la Pitești este prezentată acolo în stilul vechii și noii securități: deținuții s-au bătut singuri între ei, „românii i-au masacrat pe români” pentru că, nu-i așa?, suntem un „neam tarat”.

În anul 1994, observă pe fondul acestui scandal cercetătorul Florin Palas de la Centrul Rezistenței Anticomuniste din Brașov, Horia Roman Patapievici scria în revista „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social (GDS): „Abia când privim spaţiul mioritic ca anticameră a fenomenului Piteşti gravitatea specificului naţional este cu adevărat pusă.” (revista „22”, ianuarie 1994). Mai mulţi foşti deţinuţi politic au ripostat cu durere printr-o luare de poziție comună, aducând argumente puternice că experimentul Piteşti a fost unul antiromânesc şi anticreştin, fiind “PREMEDITAT ŞI CONCEPUT ÎN CREUZETE STRĂINE ACESTUI NEAM”. Cu toate acestea, Patapievici va publica imprecaţiile sale, fără nicio modificare, în cartea “Cerul văzut prin lentilă”, ajunsă la a șasea (!) ediție, la Editura Polirom.

Nepoata de partizani Elena Puiu, fiica Zoei Radulescu, născută la Jilava și crescută în închisoarea Mislea, afirma după o astfel de vizită la Memorialul Pitești: „Astăzi am aflat că Experimentul Pitești a fost inițiat de vârfuri ale Frăției de Cruce! Felicitări autorilor istoriei SF!” Un SF colportat trivial de cercetători CNSAS/GDS din siajul lui Vladimir Tismăneanu.

Cine „privatizează” memoria deținuților politic?
Academicianul Radu Ciuceanu, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Experimentului Pitești, consultat pe această temă a exclamat siderat: „Macovei la Pitești? Este ceva de necrezut! Este o blasfemie!”

Am putea admite drept scuză slaba pregătire în domeniu și vârsta fragedă a persoanei care a ajuns să privatizeze memoria foștilor deținuți de la Pitești. Însă scuza nu mai ține când constați că după ce s-au prezentat pe pagina de Facebook „Memorialul Pitești” dovezile mult cerute cu privire la Monica Macovei și Scrisoarea Deschisă a soților Ogoranu, administratorul contului a procedat în manieră retard-comunistoidă, eliminând adevărul prin blocarea utilizatorilor și ștergerea comentariilor legate de trecutul comunist și prezentul „progresist” al invitatei lor speciale.

Publicăm așadar aici câteva dovezi incontestabile privind apartenența familiei Macovei – Gherghescu la nomenclatura și sistemul comunist, pentru a întregi date deja cunoscute, dar ignorate, atât de Maria Axinte cât și – ceea ce este mult mai grav – de Doina Jela, care se pretinde o cercetătoare avizată a comunismului.

Colonelul Vasile Gherghescu, tatăl Monicăi Macovei, prezentat pe Wikipedia drept „lawyer”, decorat de Ceaușescu

Tata si fata!

Conform biografiei oficiale a Monică Macovei de pe Wikipedia, în varianta în limba română, tatăl ei, Vasile Gherghescu, este prezentat ca „jurist” în timp ce în cea în limba engleză, accesată de cei în care este mai interesată fosta europarlamentară, acesta devine deja „lawyer” – avocat. Unde, când?, nu ni se spune nimic. În realitate, acesta ocupa în 1971 funcția de „consultant specialist” în aparatul Consiliului de Stat al RSR, corespondentul de azi al Administrației Prezidențiale.

Avea gradul de colonel şi îndeplinea și funcția de instructor la Secţia Militară şi Probleme de Justiţie – Sector MAI – a CC al PCR, secţie care depăşea în prerogative chiar şi Securitatea, conform afirmațiilor unor foști membri ai serviciilor de informații românești. Cu alte cuvinte, era unul dintre consilierii lui Nicolae Ceaușescu. Dovada mult solicitată de administratorii Memorialului Pitești este disponibilă online, în Decretul 138/1971 care consemnează, la art. 24, „conferirea Ordinului Steaua Republicii Socialiste România, tovarăşului Vasile R. Gherghescu, consultant specialist în aparatul Consiliului de Stat” (https://lege5.ro/Gratuit/he2dcnzq/decretul-nr-138-1971-privind-conferirea-unor-ordine-ale-republicii-socialiste-romania).

Printre cei decorați de Nicolae Ceauşescu la 30 decembrie 1971, Ziua Republicii, prin același decret, se numără o serie întreagă de generali și oficiali ai Securității și Partidului Comunist, cum ar fi: Alexandru Dănescu, Neagu Cosma, Nicolae Pleşiţă, Constantin Manea, şeful de cabinet al lui Nicolae Ceauşescu, minştri şi şefi de instituţii centrale etc. În aceeași perioadă, colonelul Gherghescu (și familia, desigur) primesc prin repartiție de la Partid etajul unei vile situată chiar lângă minunatul Parc Ioanid din centrul Capitalei. Vilă naționalizată de regimul comunist.
Sigur, acum se poate spune de către administratorii Memorialul Pitești, că copilul Monica n-are nici o vină că tatăl ei n-a fost un simplu „jurist” și „lawyer”. Dar poziția tatălui poate justifica traseul de tânără PCR-istă al Monicăi Gherghescu-Macovei. Membră a PCR încă din facultate, mai precis de la 21 de ani, Monica Macovei a avut o carieră interesantă în perioada regimului comunist. Conform Mapei profesionale a Monicăi Macovei, fostă Gherghescu, din arhiva Ministerului Justiției, ea a promovat de la Procuratura Locală Giurgiu ca procuror la Parchetului Sectorului 1 Bucureşti “din motive de sănătate”.

Conform colegilor de presă care au consultat Mapa, „avizul i-a fost dat de Direcţia a V-a din Procuratura Generală sub semnătura procurorului N. Radu, care a apreciat cererea ca fiind întemeiată şi a propus detaşarea la Procuratura Sectorului 1 Bucureşti. Cererea a fost făcută la 13 aprilie 1984”.

Procurorul-şef Gheorghe Diaconescu îi recomanda procurorului Monica Macovei, pentru activitatea de la Giurgiu, “să aprofundeze studiul practicii judiciare şi a literaturii de specialitate, să-şi organizeze judicios timpul de muncă în vederea soluţionării cu operativitate a dosarelor ce îi sunt repartizate”. “La învăţământul politic şi profesional se prezintă întotdeauna cu materialele indicate studiate şi conspectate şi participă activ la dezbaterile organizate în cadrul unităţii” se arată într-o notă a Direcţiei a V-a a Procuraturii Generale din 18 aprilie 1984.

În perioada regimului comunist, Monica Luiza Gherghescu a avut și plăcerea excursiilor în străinătate, refuzată adeseori românilor de rând. Astfel, în perioada 1968 – 1974, tânăra Monica s-a plimbat cu familia în Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, prin ACR. În anul 1975, în Ungaria, Italia, Elveţia, Austria, cu părinţii prin ACR, 30 de zile. În 1978, în URSS, prin BTT 15 zile, în 1979, RDG, cu părinţii prin ACR, 20 de zile, în 1981 în URSS, din nou prin BTT,15 zile, cu preocupări în afara profesiunii, după cum indică Mapa.

De la Rețeaua PCR la Rețeaua Soros
La 30 iulie 1992, Monica Macovei a plecat la Budapesta cu o bursă a Fundaţiei Soros pentru perfecţionarea pregătirii sale în specialitate profesională, se scrie în fişa de apreciere a anului 1992 din Mapa profesională. În prezent, Macovei face parte din „Board-ul” Universității Central Europeane înființată de magnatul George Soros și este expertă a Rețelei Deschise Soros. De atunci și până azi, devine fondatoare, membră și membră de onoare a mai multor ONG-uri, dintre care amintim: APADOR-CH (fondatoare), Asociația Română pentru Transparență – „Transparency International Romania” (fondatoare), SAR-ul Alinei Mungiu Pipidi (fondatoare), GDS (membră), Asociația „21 Decembrie” și Asociația homosexualilor ACCEPT (de Onoare). Ca și Augustin Lazăr, și ea a primit premiul „Speranța” al „Societății Timișoara”.

Ciudățenile de la Transparency International – Romania
Interesant de observat că Asociația Română pentru Transparență – auto-intitualată și „Transparency International Romania” – unde Monica Macovei este membră fondatoare (potrivit Declarației ei de Interese de pe site-ul Parlamentului European – https://www.europarl.europa.eu/meps/en/96824/MONICA_MACOVEI/history/8), a fost declarată ca fiind de utilitate publică, la fel ca GDS, tocmai de „coruptul” Adrian Năstase și a primit gratuit un spațiu RA-APPS în buricul Capitalei, de 476 m2, de la „justițiabilul” Călin Popescu Tăriceanu prin HG 1476/24.11.2005. Înainte de a fi condusă de cunoscuta fiică a simpaticului ofițer SIE Vasile Prună și fostă ministră a Justiției, Raluca Prună, la Transparency se prezenta în mod fals ca președinte al ONG-ului „justițiarul” Victor Alistar. În realitate însă președintele din acte era omul de afaceri Marian Victor Popa, alias „Mike” Popa. Marian Victor Popa a fost în perioada comunistă şeful departamentului „Relaţii externe“ al Camerei de Comerţ a RSR și consilierul președintelui Camerei de Comerț, angajat ARGUS și Publicom și manager Rank Xerox și, după 1990, CEO la Xerox România și Moldova și apoi la Fujitsu. „În ’87, conform propriilor declaraţii (date revistei „Business Magazin”), Popa s-a întâlnit cu Elena Ceauşescu, pentru că era „acuzat de iredentism“. Acuzaţie de care a scăpat, aşa cum a scăpat şi de racolarea de către Securitate (cum tot singur a declarat).”, se arăta într-un articol al revistei Kamikaze, acum eliminat de pe net, ca mai toate materialele referitoare la activitatea mai interesantă a colegului Monicăi Macovei de… „transparență” (https://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/victor-alistar-oengistul-personal-al-lui-geoana-slujba-la-stat-pe-semnaturi-false/).
La 30 iulie 1992, Monica Macovei a plecat la Budapesta cu o bursă a Fundaţiei Soros pentru perfecţionarea pregătirii sale în specialitate profesională, se scrie în fişa de apreciere a anului 1992 din Mapa profesională. În prezent, Macovei face parte din „Board-ul” Universității Central Europeane înființată de magnatul George Soros și este expertă a Rețelei Deschise Soros. De atunci și până azi, devine fondatoare, membră și membră de onoare a mai multor ONG-uri, dintre care amintim: APADOR-CH (fondatoare), Asociația Română pentru Transparență – „Transparency International Romania” (fondatoare), SAR-ul Alinei Mungiu Pipidi (fondatoare), GDS (membră), Asociația „21 Decembrie” și Asociația homosexualilor ACCEPT (de Onoare). Ca și Augustin Lazăr, și ea a primit premiul „Speranța” al „Societății Timișoara”.

Ciudățenile de la Transparency International – Romania
Interesant de observat că Asociația Română pentru Transparență – auto-intitualată și „Transparency International Romania” – unde Monica Macovei este membră fondatoare (potrivit Declarației ei de Interese de pe site-ul Parlamentului European – https://www.europarl.europa.eu/meps/en/96824/MONICA_MACOVEI/history/8), a fost declarată ca fiind de utilitate publică, la fel ca GDS, tocmai de „coruptul” Adrian Năstase și a primit gratuit un spațiu RA-APPS în buricul Capitalei, de 476 m2, de la „justițiabilul” Călin Popescu Tăriceanu prin HG 1476/24.11.2005. Înainte de a fi condusă de cunoscuta fiică a simpaticului ofițer SIE Vasile Prună și fostă ministră a Justiției, Raluca Prună, la Transparency se prezenta în mod fals ca președinte al ONG-ului „justițiarul” Victor Alistar. În realitate însă președintele din acte era omul de afaceri Marian Victor Popa, alias „Mike” Popa. Marian Victor Popa a fost în perioada comunistă şeful departamentului „Relaţii externe“ al Camerei de Comerţ a RSR și consilierul președintelui Camerei de Comerț, angajat ARGUS și Publicom și manager Rank Xerox și, după 1990, CEO la Xerox România și Moldova și apoi la Fujitsu. „În ’87, conform propriilor declaraţii (date revistei „Business Magazin”), Popa s-a întâlnit cu Elena Ceauşescu, pentru că era „acuzat de iredentism“. Acuzaţie de care a scăpat, aşa cum a scăpat şi de racolarea de către Securitate (cum tot singur a declarat).”, se arăta într-un articol al revistei Kamikaze, acum eliminat de pe net, ca mai toate materialele referitoare la activitatea mai interesantă a colegului Monicăi Macovei de… „transparență” (https://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/victor-alistar-oengistul-personal-al-lui-geoana-slujba-la-stat-pe-semnaturi-false/).
Încă din anii ’90 am fost alături de asociaţia ACCEPT pentru abrogarea art.200 şi eliminarea discriminării pe motiv de orientare sexuală din legea penală. Rămân alături de asociaţia ACCEPT şi comunitatea de gay, lesbiene, bisexuali şi transexuali, precum şi heterosexuali care împărtăşesc scopul de a trăi cu demnitate în România, cu respectarea tuturor drepturilor, fără discriminare pe orice motiv, inclusiv de orientare sexuală sau identitate de gen. Orientarea sexuală este unul dintre criteriile de nediscriminare prevăzute de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, scrie Monica Macovei într-o scrisoare adresată asociaţiei ACCEPT. (http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1306843891)

În campania electorală din 2014, candidata care se auto-considera echivalentul lui Nelson Mandela de Dâmbovița și era susținută cu ardoare de Adrian Papahagi care o gratulată drept o Angela Merkel și Hillary Clinton a României, afirma la Timișoara, potrivit unei relatări preluate chiar de Hotnews:

„Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la prezidentiale, a declarat vineri, la Timisoara, in cadrul unei intalniri cu oameni de cultura, ca religia nu are ce cauta in scoli, iar ora de religie trebuie inlocuita de istoria religiilor. „Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo”, a declarat Macovei citata de pressalert.ro.

Macovei s-a aratat indignata si de faptul ca Guvernul Ponta finanteaza bisericile in loc sa finanteaze evenimentele culturale. „Saptamanal, din fondul de rezerva se dau bani pentru biserici, pentru asta sunt bani. „Daca aveti bani pentru biserici, dati si pentru cultura”, asa trebuie sa le spuneti guvernantilor. Bani sunt, exista acest fond de rezerva care ar trebui folosit atunci cand este nevoie, in caz de calamitati, inundatii, etc, dar 90 % din acesti bani s-au dus la biserici. Mai bine s-ar da acesti bani caminelor de batrani”, a explicat Monica Macovei.”

Să mai amintim pentru ce au murit tinerii torturați bestial la Pitești?

Pe ce bani a ajuns europarlamentară – de la Microsoft sau de la borduri?
Elena Udrea afirma despre moralitatea Monicăi Macovei următoarele: ”Când răutatea = complexe + prostie… (…) Dacă ar avea puţină decentă, nu ar dezinforma pe cei care se uită în gură ei, de fost procuror comunist. (…) Pun o întrebare moralistei de mucava: cu ce bani şi-a făcut zecile de mii de afişe, bannere, mash-uri etc. în campaniile de la europarlamentare? Moralitatea nu a obligat-o să afle dacă nu cumva cu banii de la Microsoft, aduşi la partid de Sandu, Cocoş, Pinalty &Co, în 2009, sau cu bani din “borduri”, în 2014? Ei, pentru un salariu de 7000 de euro pe luna, evident că nu a simţit nicio obligaţie…”.

Potrivit Declarației de Avere de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Monica Macovei are 4 case (dintre care una de 113 m/p și alta de 202 m/p), 6 terenuri și mai multe conturi, dintre care cel mai mare este în valoare de 102.545 euro. În 2018, a încasat de la Parlamentul European un salariu net de 79.957 euro și a decontat cheltuieli de 53.645 euro.

Fabuloasele comentarii ale românilor revoltați:
Pe Șora, Nicolschi, Pauker și Beria, de ce nu-i invitați?”

de Victor Roncea