Memento:

„decât să fii general sau colonel într-o armată care pierde război după război, mai bine locotenent sau caporal într-o armată care va birui!”

 

Stimați domni din conducerea Partidului România Mare,

 

Urmare a discuției pe care am avut-o cu dl Bădinici, cu care ocazie domnia sa mi-a solicitat sprijinul pentru reorganizarea PRM, oferindu-mi neoficial funcția neoficială de „master mind”, luând eu în serios invitația colegului dumneavoastră, vă fac cunoscută părerea mea în legătură cu viitorul PRM:

 

 1. PRM are obligația de a încerca – de a face totul, ca să revină în viața politică din România! România are nevoie ca de aer de un partid care să reprezinte electoratul majoritar din România: electoratul naționalist! Partidele care se înscriu acum la Tribunal sunt toate cu vocație naționalistă. Dacă PRM nu se mișcă cum trebuie, va apărea alt partid care-i va lua locul!

 

 1. PRM are cele mai mari șanse și atu-uri pentru a fi partidul naționalist care se va impune în competiția electorală. Conjunctura internă și internațională îi este mai favorabilă ca oricând.

 

 1. Persoanele care au mai rămas în PRM au obligația să-și calculeze bine pașii și să se supună necesității de a acționa în felul cel mai potrivit. Trebuie să conștientizeze că vinovăția pentru decăderea PRM nu-i aparține numai lui Vadim, ci și celor din preajma sa, inclusiv celor care au fost în preajma lui Vadim și au plecat din PRM.

 

 1. După calculele mele, PRM are șanse să devină al 2-lea partid din România până la alegerile din toamnă, poate chiar până la cele locale, din vară. Un partid fără de care să nu se poată face majoritatea parlamentară.

 

 1. PRM are în momentul de față un mare deficit de membri. Mă refer atât la masa de membri susținători, din categoria oamenilor de rând, cât și la o elită de partid cu membri competitivi în confruntarea electorală. PSD, ca și celelalte partide parlamentare, se dovedește a fi un partid fără elită, fără oameni de calitate la conducerea partidului și a instituțiilor pe care le-a acaparat! PSD este vulnerabil din această direcție. Asta înseamnă că PRM trebuie să genereze o strategie politică de atragere a românilor de calitate, eventual a celor din categoria românilor excepționali. Asta presupune ca în conducerea PRM să fie atrași oameni care întrunesc prețuirea și admirația unui mare număr de concetățeni! Oameni cu un prestigiu public grantat. Sunt foarte mulți concetățenii noștri de valoare, competenți, patrioți! Nu-i găsești în niciun partid!

 

 1. Persoanele din conducerea actuală a PRM trebuie să înțeleagă că e nevoie să lărgească structurile organizatorice ale PRM și să ofere locuri importante în PRM, locuri de decizie, unor concetățeni care acum nu sunt membri ai PRM!

 

 1. În condițiile de colaps politic în care se află PRM, trebuie renunțat la statut, la acele prevederi din Statut care obstaculează primenirea Partidului. Din câte am înțeles, din pricina prevederilor Statutului, aveți probleme cu găsirea unor candidați valabili care să concureze la funcția de președinte al PRM! Vă trebuie candidați cu vechime de cel puțin 3 ani! O asemenea prevedere statutară este corectă și eficientă în condiții de normalitate. Dar trebuie înțeles că PRM se află într-o stare excepțională, într-o stare de necesitate! Sunt situații în care interesul PRM poate intra în contradicție cu statutul! Dumneavoastră vă aflați acum în această situație! Riscați ca punând pe primul plan statutul să uitați care este scopul în virtutea căruia se organizează un partid: accesul la putere, la actul legiferării și al guvernării. Aveți nevoie de un președinte capabil să imagineze pașii de făcut pentru ca PRM să revină în Parlament, să intre la guvernare!

Aveți printre membrii PRM cu o vechime de 3 ani o persoană care să se simtă în stare să vă conducă spre acest rezultat? Nu aveți!

 

 1. Am înțeles că doriți să vă alegeți structurile de conducere ale PRM peste o săptămână, inclusiv un președinte. Nu-mi permit să judec cât de valoroși sunt cei la care vă gândiți ca posibili președinți ai PRM. Dar îmi permit să vă atrag atenția că greșiți foarte tare dacă veți face alegerea de președinte în aceste condiții! Nimeni, în mass media și în public nu este interesat de aceste alegeri la care candidează niște necunoscuți, nimeni nu va face caz de acest eveniment, poate doar ca să-l bagatelizeze, ca să ia peste picior PRM.

 

CE VĂ PROPUNE SUBSEMNATUL?

 

 1. Alegerea președintelui PRM, a „succesorului lui Vadim”, trebuie să fie transformată într-un eveniment public bine mediatizat, de maxim interes.

 

 1. La întâlnirea de sâmbătă, vă sfătuiesc să nu alegeți niciun președinte, cel mult alegeți unul interimar, provizoriu, și faceți numai un anunț public pentru cei interesați: în PRM se va ține un concurs de proiecte politice pentru funcția de președinte, un concurs de proiecte politice și de CV-uri. Un asemenea concurs va deveni un subiect de mare interes public, va demonstra seriozitatea PRM, comparația cu ce s-a întâmplat în PSD la alegerea lui Dragnea se va face în favoarea PRM etc.

 

 1. Sâmbătă alegeți doar câteva comisii care să pregătească congresul de alegere a președintelui. O comisie de evaluare a ofertelor, a programelor politice care vor fi depuse. Altă comisie de modificare a statutului, căci este clar că trebuie statutul pus de acord cu noile realități, un statut care să fie definitivat prin implicarea noului președinte în elaborarea statutului. Deci anunțați și faptul că veți avea un nou statut. Mai mult: apelați la public, cereți membrilor PRM, dar și oricărui român, să facă propuneri pentru noul statut al PRM. Faceți un eveniment public și din elaborarea noului statut al PRM.

 

 1. Nu este cazul să faceți prea multe alegeri sâmbătă sau dacă alegeți vreun organism, să fie vorba de funcții provizorii, necesare reluării activității. În momentul de față nu aveți destui oameni cu care să acoperiți o schemă organizatorică potrivită unui partid important. Nu se poate reorganiza partidul sâmbătă, ci abia se poate declanșa procesul de reorganizare, iar acest proces va mai dura luni de zile.

 

 1. Miza este uriașă și mă tem că mulți colegi din conducerea actuală a PRM nu o înțeleg. Nu vă grăbiți să vă împărțiți între voi funcțiile de conducere. Nici nu aveți suficienți membri pentru toate funcțiile de conducere. Vă rog să țineți minte următorul sfat: decât să fii general sau colonel într-o armată care pierde război după război, mai bine locotenent sau caporal într-o armată care va birui!

 

 

Cu cele mai bune gânduri,

Ion Coja                                                                             26 octombrie 2015