Partidele factorului extern
Românii au suferit în anii comunismului, mai ales spre sfârşitul acestuia, de o groaznică, sufocantă izolare. Odată cu deschiderea graniţelor au plecat care încotro, unde au văzut cu ochii. Peste patru milioane dintre conaţionalii noştri lipsesc astăzi la apelul intern. Dar lucrurile sunt chiar mai rele de-atât. Cei rămaşi în interior, cei activi, cei interesaţi de viaţa publică, săraci, naivi, puţin informaţi, au început imediat după 1989 să-şi caute cu disperare stăpâni, maeştri, mentori, parteneri străini veniţi în România cu interese diverse, ale lor şi nu neapărat ale românilor, evident. Intelectualii publici români, complexaţi şi frustraţi de lunga lor izolare, de faptul că vorbesc prost limbi străine, mai ales engleza, deşi fusese predată masiv în şcoli în ultimele două decenii de comunism, odată cu reorientarea disidentă a politicii româneşti spre Vest, au încercat şi ei şi tot încearcă din răsputeri să-şi arate o „faţă internaţională”. Care e de cele mai multe ori comică, jalnică sau doar caraghioasă.
Politicienii, mulţi dintre ei doctori plagiatori (de fapt, au folosit lucrări livrate contra cost, adică şi mai rău decât un plagiat), nu s-au lăsat mai prejos. Vizitele lor la Washington, Bruxelles şi Berlin au ceva din pelerinajele tradiţionale la locurile sfinte, iar ritualul, deşi găunos, e considerat providenţial. „Foştii” şi-au trimis copiii şi nepoţii la studii în străinătate, în Occident, şi nu în Rusia de astă dată, şi i-au plasat apoi după puteri la „internaţional”. Mulţi dintre românii care lucrează azi la Bruxelles, Washington, Berlin sunt urmaşii foştilor. Vezi, între alţii, cazurile Dacian Cioloş, Raluca Prună, dar şi ale altor miniştri tehnocraţi.
Apariţia a două partide care par să reprezinte sau poate chiar reprezintă „factorul intern”, PRU – al lui Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, cu sau fără Victor Ponta – şi Alianţa Noastră România – al lui Marian Munteanu, cu sprijinul lui Ciprian Nastatiu, Dan Puric, Ilie Şerbănescu, Mircea Coşea, Sorin Dumitrescu, Alexandru Grumaz, Radu Golban etc. -, este o reacţie naturală la evidenţa că unele partide din România reprezintă aproape numai interesele factorului extern. Bineînţeles că media mainstream aservită factorului extern se întrece în a le descrie ca formaţiuni naţionaliste, extremiste, populiste, şovine etc. Primul „partid al străinătăţii” a fost PDL-ul lui Traian Băsescu. Nu conta că mulţi dintre liderii acestui partid, în frunte cu preşedintele lui, proveneau dintre „organele” interne sau urmaşii acestora. Ei săriseră hotărât în barca interesului extern, găsindu-şi în acest salt şi propriul lor interes. Înaintaşii lor făcuseră cu succes acelaşi salt în anii ’50, când reprezentau interesele Moscovei deodată cu ale lor. Fuzionând cu PNL-ul istoric, PDL-ul a adus în noul partid orientarea accentuat „internaţională”. Altădată am fi numit-o „cominternistă”. În plus, a mai apărut recent şi un partiduleţ, USR-ul, care-l foloseşte ca mascotă pe Nicuşor Dan, „partid” fabricat aparent în întregime de factorul extern.
În urmă cu mai bine de cincisprezece ani, când Klaus Iohannis câştiga primăria Sibiului, surpriza a fost enormă. Atât la naţional, cât şi la internaţional. Astăzi se vorbeşte cu naturaleţe despre un al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Codul propagandei mainstream a evoluat deci simţitor. Factorul extern stăpâneşte aproape totul. Şi nu e deloc întâmplător că atât ultimul mandat al lui Traian Băsescu, cât şi primul mandat al lui Klaus Iohannis au fost justificate de propagandă prin votul românilor din străinătate. Deşi aceştia se prezintă la alegeri în număr foarte mic, nesemnificativ. Argumentul că românii stabiliţi în străinătate sunt mai deşteptaţi, mai „democratici” e ridicol, pentru că în majoritate aceştia nu se mai interesează de politica din România. De altfel, „politica din România” este pentru mulţi principalul motiv al plecării lor din ţară.
„Partidele străinătăţii”, ale factorului extern, dominante azi în România, cu pârghiile esenţiale ale puterii la purtător, nu reprezintă decât interesele multinaţionalelor, ale bancilor străine, ale grupurilor oligarhice şi ale guvernelor străine, preocupate doar de câştigul maxim şi rapid într-o ţară cu totul aservită, perfect comparabilă cu ţările din Africa subsahariană. De fapt, nu putem decât să constatăm încă o dată că „politica” ori este naţională, ori nu este deloc. Iar „partidele” factorului extern nu reprezintă pe mai nimeni din România, adică nu mai sunt „partide” şi nici nu mai fac vreo „politică”.
Petru Romoşan
SUSPICIUNI de jocuri necurate în Diaspora. Secții mai multe la o prezență infinit mai mică
(Denisa Miron http://www.stiripesurse.ro/suspiciuni-de-jocuri-necurate-in-diaspora-sec-ii-mai-multe-la-o-prezen-a-infinit-mai-mica-analiza_1156689.html)
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a propus deschiderea de noi secții de votare în Diaspora în baza unor criterii cel puțin discutabile. Vor fi cu 123 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2014, în condițiile în care o scurtă recapitulare a evoluțiilor electorale arată
foarte clar că prezența este una infimă.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis Autoritatii Electorale Permanente (AEP) lista
sectiilor de votare propuse pentru a fi organizate in strainatate la alegerile parlamentare din 11 decembrie. MAE propune infiintarea in strainatate a 417 sectii de votare, ceea ce inseamna cu 111 sectii de votare mai mult decat la alegerile parlamentare din 2012 si cu 123 de sectii de votare mai mult decat la alegerile prezidentiale din 2014, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.(http://www.stiripesurse.ro/mai-multe-sectii-de-votare-in-diaspora-mae-a-trimis-lista-la-aep_1156459.html)
SUSPICIUNILE sunt justificate dacă ținem cont că din cele 417 sectii de votare propuse, 193 sectii de votare vor fi organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale, 217 sectii de votare reprezinta propuneri motivate ale MAE, iar 7 sectii de votare vor
fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul electoral pana la data de 14 septembrie 2016.
Cu alte cuvinte… românii din Diaspora au solicita doat 7 secții în plus, iar Guvernul cu de la sine putere și în baza criteriilor arbitrare mai pune de la el încă 217 secții.
STIRIPESURSE.RO a făcut o analiză a istoricului electoral al românilor din Diaspora din care reiese foarte clar că prezența la alegerile parlamentare și europarlamentare este una slabă și foarte slabă și măsurile propuse de MAE duc cu gândul mai ales la Codul Penal și nu la drepturile electorale ale cetățenilor români din afara țării.
Dar să vedem de ce este o temă falsă. Iată istoricul participării românilor la vot la alegerile parlamentare și europarlamentare în strainătate:
Alegeri_________________________Număr votanți
Total parlamentare 2012_______________61 014
Total europarlamentare 2014___________30 248
Număr votanți europarlam 2009 ________14 330
Număr votanți 2014 turul 2____________377 651
Număr votanți 2009 turul 2____________146 876
Total parlamentare 2008_______________24 008
Cînd am citit articolul îmi părea că autoarea are dreptate, dar acum nu-s deloc convins. Că prezenţa este mai mare la alegerea preşedintelui, faţă de alegerile parlamentare este clar. După cum tot clar este şi dezinteresul romanilor de afară faţă de europarlamentarii români.
Dar nu pot să nu constat că de la o alegere la alta prezenţa creşte, referindu-ne desigur la aceeaşi categorie de alegeri, aşa că indiferent de faptul că lipseşte comparaţia cu parlamentarele 2008, trendul este clar crescător, cifrele se dublează. Probabil că în 2008 au votat afară 30 de mii, iar în 2012 s-au făcut 60 de mii. Oricum la preşedinţie fiind două tururi este de aşteptat că în al doilea tur să se înregistreze o participare mai mare. Şi dacă mă gîndesc la diversiunea emoţională din 2014, cine ştie ce sunt în stare să mai născocească şi în 2016. Mai greu acum, că nu-i decît un tur şi nu-s doar doi competitori, ci mult mai mulţi.
S-ar putea ca M.A.E. să sufle şi-n iaurt.