Republica Moldova este un stat neutru potrivit Constituției, deci este protejat internațional prin Convențiile de la Haga privind respectarea neutralității țărilor în caz de război. Cunosc foarte cazul Germaniei în cele două războaie mondiale ce a încălcat neutralitatea unei țări.
În altă ordine de idei, în anii 90 a existat în Moldova un puternic curent unionist, dar Bucureștiul a spus pas. Prof. Coja poate depune mărturie și poate depăna amintirile intelectualilor basarabeni ce au venit aici cu acest gând.
În 1918 dacă armata română, la cererea unui fost general țarist, nu intervenea în Bucovina împotriva Armatei Negre ucrainene și în Basarabia împotriva bolșevicilor istoria României poate era alta.
Nici măcar când s-a adresat Parlamentului, parlamentarii noștri nu au avut bun simț să îi ceară lui Zelenski să respecte drepturile românilor bucovineni. Asta în condițiile în care mulți bucovineni au luptat și murit să apere Ucraina de invazia rusă.
Pentru unirea românilor este nevoie de politicieni patrioți, buni diplomați, deci de voință politică.
În plus trebuie explicat și acceptat de populație costul economic și social al unirii. Puțini își amintesc cu ce probleme s-a confruntat România Mare după 1918. Faptul că România s-a prăbușit după 1940 s-a datorat tot clasei politice și mai ales faptului că Bucureștiul nu a reușit să scape de percepția de corupție ce data de la mijlocul sec XIX.