Bună ziua, domnule profesor! Azi am recitit și am depistat o mulțime de greșeli, FAPT PENTRU CARE ÎMI CER MII DE SCUZE. De vină au fost scrisul DIRECT ÎN POȘTĂ (UNDE TOTUL E ÎNROȘIT și e greu de observat locurile în care tastele – marfă chinezească… – nu „scriu”, deși sunt apăsate), dar și ochii obosiți.

Am corectat și redactat puțin. Iar la punctul 3 am adăugat ceva ce îmi scăpase, dar care mi se pare foarte important.

Regret că nu am lăsat expedierea pe dimineață (vorba zicalei ruse: UTRO VECERA MUDRENEI). Pentru mine A TRIMITE UN TEXT CU GREȘEL E CEVA ORIBIL, chiar dacă nu e scris pentru publicare.

Cu tot respectul,

Cojocaru 08.03.2022

Domnului prof. Ion COJA

Bună seara, domnule profesor Ion COJA!

Vă scriu aici ceva, fiindcă nu pot comenta: după ce scriu că VEB nu am, mi se cere URL, dar toate încercările de a-l introduce nu-mi reușesc. Însă pe unele teme nici nu aș putea să-mi afIșez PREA MULT poziția, cum despre asta V-am mai scris.

Mi-a plăcut ecoul la ODĂ CÂNEPII și regret că nu am putut posta micul meu coment.

Azi mi-au plăcut f mult cele DOUĂ INTERVENȚII DE EXCEPȚIE.

Dar, ca român basarabean, aș vrea să Vă spun ceva referitor la Rusia și Ucraina, ceva despre ce nu sunt sigur că unii opinenți din Țară țin cont în măsura cuvenită. Așadar,

1. Basarabenii știu bine și nu uită răul pe care ni l-a făcut și ni-l mai face Ucraina (în detalii reamintit și de către dl RUBA). Dar rezistența ei acum e și în interesul basarabenilor (ba și al tuturor românilor), de unde și susținerea refugiaților, cu toată sărăcia în care zac satele basarabene. Și nici nu suntem naivii care să creadă că atunci când românii ne vom revendica teritoriile, Ucraina va ține cont de binele care i se face acum de către acești vecini… E tributul nostru veșnic pentru blestemul de a avea vecinii pe care îi avem și pe care nu-i putem schimba.

2. Cred că veți fi de acord cu afirmația că basarabenii știu, de asemenea, nu mai puțin ca românii din Țară CE ÎNSEAMNĂ SĂ FIM SUB TALPA RUSIEI. Iar asta permite unora alde umila mea persoană de a crede că nivelul prea pronunțat de rusofilie caracteristic unor personalități și media din Țară, chiar și până la începutul actualului război, nu este îndreptățit. Este explicabil antiamericanismul unei părți a românimii (cu deosebire avându-se în vedere tot ce vine peste noi odată cu scutul promis de SUA…). Totodată, nu cred că basarabenii ar dori ca Țara să se contreze permanent cu Rusia. Cel mai firesc și util ar fi SĂ REVENIM LA CURSUL PRIN NOI ÎNȘINE. Oprind și respingând continuarea jefuirii Țării la care s-a ajuns, România, folosindu-se de cele ce are, ar putea să o ducă bine, chiar și rămânând în „raiul” UE. Mai ales, ceea ce nu se exclude (v. și Marian Munteanu) când Basarabia și alte teritorii luate pe nedrept vor fi readuse acasă.

3. Motivele prin care Putin își îndreptățește războiul sunt povești de adormit copiii.

Două fraze adăugate: Pentru dorința celor șase din fostele republici unionale de a se securiza prin ajungerea sub scutul NATO de vină nu sunt aceste state și locuitorii lor autohtoni, ci amara experiență istorică prin care aceste teritorii și oamenii din ele au trecut, ajungând prada ambițiilor imperiale ruse – țariste și sovietice –, ambiții care așa și nu se mai potolesc. Aici nu e cazul oului și găinii, căci ce a fost mai întâi (ca și pericolul real al repetării) se știu incontestabil.

În realitate Putin și o mare parte sau chiar majoritatea rușilor doresc restabilirea imperiului. a) Cu siguranță, cunoașteți că URSS îi considera cetățeni sovietici pe toți cei care, la data de 07.11.1917, erau cetățeni ai imperiului țarist (v. Decretul sovietic din 8 martie 1945 prin care Moscova își argumenta cerința de „repatriere” a refugiaților). b) Acum vreo doi ani, Putin a declarat cu subiect și predicat că tot ce a fost URSS trebuie să fie sub ascultarea (reproduc din memorie) Rusiei. Adică nu chiar tot imperiul țarist, căci la Marele Ducat al Varșoviei și la Finlanda Rusia nu mai poate nici visa, însă, probabil, un pic alta e situația cu cele trei state baltice ex-sovietice… În concluzie, a cânta ditirambi lui Putin și actualei Rusii înseamnă, de fapt, a opta pentru restabilirea imperiului de la răsărit, cu toate ce l-au caracterizat pe vremea țarilor și cea a bolșevicilor. Și atunci un putin nu-i va mai îndemna pe români ca să-și reia teritoriile, precum a făcut-o – din interesul actual al Moscovei – ipocritul ei dictator… Moscova nu va restitui nimicuță, precum nu ne restituie tezaurul… Șamd, șamd.

4. De aici, chiar dacă Ucraina are istoria creșterii sale teritoriale pe care o are, dar și păcate mari privind modul cum, în anii din urmă, a tratat cele cam 10 mil de ruși din teritoriul pe care îl deține (ca să nu mai zic și despre denaționalizarea românilor din teritoriile noastre date ei), noi românii nu avem dreptul să nu condamnăm acest război, așa cum scrie și dl Ruba la sfârșitul textului său. DAR NICI SĂ FIM INDULGENȚI FAȚĂ DE RUSIA DIN AJUNUL DEZLĂNȚUIRII ACESTUI MĂCEL și, cu atât mai mult, DIN MERSUL LUI. Indulgență care, cum am zis mai sus, pe unii români din Tară i-a poposit. Dar sunt și în RM mulți care se închină Rusiei, ba și lui Putin. OR, IDEAL AR FI CA SĂ NU NE UMILIM, SĂ NU NE ÎNCHINĂM NIMĂNUI.

Aici închei, căci multe ar mai fi de spus pe această temă foarte complicată și dureroasă.

Dacă în cele expuse am greșit ceva, îmi cer scuze. Însă așa sunt convingerile mele actuale.

Cu tot respectul și cele mai frumoase urări,

N. Cojocaru În noaptea de 7 martie 2022