Papa Francisc: ONU și-a arătat limitele în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina. „Nu mai răspunde noilor realități”

De Andrei Stan, Duminică, 16 octombrie 2022, 15:39.

Papa Francisc a lansat, în noua sa carte, un apel pentru reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), despre care Suveranul Pontif afirmă că „şi-a arătat limitele” în contextul pandemiei de COVID şi al războiului din Ucraina, scrie AFP, preluată de Agerpres. „Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite (ONU) şi în special Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor”, afirmă Papa Francisc, conform unui fragment din carte publicat duminică de cotidianul italian La Stampa. „În timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism”, însă Organizaţia Naţiunilor Unite, aşa cum funcţionează ea de la înfiinţarea sa, „nu mai răspunde noilor realităţi”, a adăugat Suveranul Pontif. „ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea.

Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaşi” şi instituţiile internaţionale trebuie să fie „rodul celui mai mare consens posibil”, consideră liderul de la Vatican. „Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care uneori legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea”, mai afirmă, cu regret, Papa Francisc.

Liderul de la Vatican îndeamnă la „reforme organice, destinate să le ajute pe organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane”. Noua carte a Papei Francisc, intitulată „Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranţei”, va fi lansată marţi în Italia.

Citeşte întreaga ştire: Papa Francisc: ONU și-a arătat limitele în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina. „Nu mai răspunde noilor realități”