OVIDIU NAHOI, despre Unire cu luciditate și spirit constructiv

2015-05-29T21:54:47+03:0029 mai 2015|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

Despre Unirea R. Moldova cu România.

Cine se ocupă de rușii din Basarabia

să-i convingă că le va fi și lor mai bine?

 

Sufocat de corupţia elitelor politice şi financiare, statul se îndreaptă cu paşi îngrijorător de repezi către categoria celor eşuate. În aceste condiţii, tot mai mulţi cetăţeni încep să se gândească serios la ”cartea românească”, mai ales văzând succesele luptei împotriva corupţiei de pe celălalt mai al Prutului.
SHARE
, / 287 0
Despre Unirea R. Moldova cu România și „cantitatea neglijată”. Cine se ocupă de convingerea rușilor că le va fi și lor bine?

Ovidiu Nahoi: Dragi activiști pro-unioniști, Din capul locului vă spun că demersul vostru este unul demn de apreciere prin sinceritatea lui și emoționant prin gradul vostru de implicare. Manifestația pe care ați organizat-o sâmbătă, 16 mai, la Chișinău, a produs un puternic impact mediatic și a avut darul de a readuce chestiunea unirii în dezbaterea publică.

La aceasta a contribuit, desigur, și decizia autorităților din Republica Moldova de a-i interzice intrarea pe teritoriul țării lui George Simion, președintele organizației ”Acțiunea 2012”. Dar a contribuit mai ales situația actuală din Republica Moldova.

Sufocat de corupția elitelor politice și financiare, statul se îndreaptă cu pași îngrijorător de repezi către categoria celor eșuate. În aceste condiții, tot mai mulți cetățeni încep să se gândească serios la ”cartea românească”, mai ales văzând succesele luptei împotriva corupției de pe celălalt mai al Prutului.

Și vă mai dau o veste bună, deși sunt sigur că o cunoașteți: în 2014, România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, înaintea Federației Ruse, atât la importuri, cât și la exporturi. Oricum, statisticile arată că economia Republicii Moldova este în mai mare măsură orientată către Uniunea Europeană decât către Federația Rusă. Cine nu crede să consulte statisticile oficiale de la Chișinău.

Dar tocmai pentru că situația începe să devină serioasă, e timpul să reflectăm și noi, la fel de serios, la consecințe și mai ales la direcția pe care mișcarea unionistă ar putea să o apuce.

Mai întâi de toate, trebuie să admitem că unirea ar aduce între granițele României reîntregite o minoritate rusofonă (nu neapărat rusă) de circa un milion de persoane. Unirea nu se poate face împotriva acestor oameni, ci împreună cu ei.

În loc să învețe limba oficială a acestei țări și să se integreze în viața ei culturală, minoritatea rusofonă din R. Moldova îi alungă pe băștinași peste Prut cu lozinca „Geanta, gara, București!”.

A discutat cineva cu ei? Știm cam ce își doresc? Pot fi convinși că România va fi o țară mai bună și pentru ei?

Dar autoritățile din România au un plan în această privință?

Nu am auzit o asemenea dezbatere la noi. Deocamdată, rusofonii din Republica Moldova știu cam ce li se transmite la posturile de propagandă rusești.

Apoi, ar fi o mare greșeală dacă le-am transmite fraților de peste Prut ideea (periculoasă) că o unire cu România, decisă peste noapte, ar fi calea ușoară de a pătrunde în Europa. Că România acceptă Republica Moldova oricum, fără reforme în economie, în sectorul financiar și în justiție.

Problema e că nu sunt deloc clare mecanismele politice și juridice prin care o entitate care nu îndeplinește standardele europene ar putea fi admisă în Uniunea Europeană (ca să nu mai vorbim despre NATO) – să lăsăm cazul Germaniei, Uniunea de azi e cu totul altceva decât Comunitatea Economică de acum 25 de ani.

Gândiți-vă dacă nu ar fi cazul ca, înainte de a agita un discurs naționalist, să ”exportăm” idei și standarde europene în Republica Moldova. Ar fi pe placul mai multora, chiar și dintre cei care nu sunt etnici români.

Dar, până la urmă, ce fel de stat român propunem? Unul centralizat, ca acum, ceea ce ar presupune desființarea oricăror instituții autonome la Chișinău (să nu vorbim de Tiraspol, presupunând că unirea se va face fără Transnistria)? Își doresc asta cei de peste Prut? Dacă nu, suntem gata ca, de dragul unirii, să deschidem discuția privind un model federal?

Și în final, să vorbim despre lucruri practice. Un stat presupune o infrastructură unitară. Dar noi nu avem nici măcar o linie ferată cu ecartament european de la Iași la Chișinău! Ca să nu mai vorbim despre autostrăzi!

Desigur, nu stă în puterea activiștilor unioniști să realizeze proiecte de infrastructură. Dar o presiune constantă asupra autorităților de la București și Chișinău ar ajuta enorm. Un proiect major de intrastructură ar însemna, pentru ”românoscepticii” de dincolo de Prut, mai mult decât o sută de mitinguri.

Lucrurile sunt așadar, mai complicate decât par, dar chiar și așa ideea nu trebuie abandonată. Ar fi însă nimerit să-i adăugăm doza necesară de pragmatism și de inteligență politică. Altfel, rămânem cu steagurile. Iar pe podurile de flori nu poate trece niciun gram de marfă.

Cât despre Basarabia, va rămâne pe mai departe o periferie prăfuită și cam ciudată a României, din care însă politicienii șmecheri de la București își vor trage în continuare voturi.

Sper că nu asta vreți, dragi activiști unioniști. Succes! – Ovidiu Nahoi /cotidianul.ro prin romaniabreakingnews.ro

5 Comments

  1. =Tenuță Unionistu delaTighina= 2 iunie 2015 la 4:19 am - Raspunde

    ADEVĂRUL ASCUNS:
    RE-VENIREA LA NORMALITATE –
    RE-UNIREA NOASTRĂ CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ –
    VECHEA DACIE STRĂBUNĂ –
    ÎN BAZA ACTULUI RE-UNIRII PT. TOTDEAUNA A BASARABIEI ISTORICE CU ROMÂNIA VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DIN CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Unde-s mulți, Puterea crește, RE-Unirea înflorește !

  2. calcan albastru 31 mai 2015 la 6:50 pm - Raspunde

    Eu as propune ca etnicii care nu sunt romani SA TACA.
    Nu e problema lor si sa nu mai consume energie degeaba vorba proverbului:
    Prostu moare de grija altora.

  3. Riga Crypto 30 mai 2015 la 8:20 pm - Raspunde

    Iată o poză care ar trebui să zică totul despre Nahoi, corifeul „presei libere” a Mossadului. Lipsește de acolo și „istoricul” Marius Diaconescu, cel care făcea nația română vinovată că a a „abandonat” Basarabia în 1940, de parcă noi ne aflam la conducerea țării, și momentul 1941 n-ar fi existat.

    Iată-i pe cei doi cum scormonesc prin istoria românilor, emițând niște minciuni și enormități care l-ar face invidios pe Boja:
    https://www.youtube.com/watch?v=HkL-Qgz5Px0

  4. MirceaPopescu 30 mai 2015 la 3:18 pm - Raspunde

    Desi mi-am propus sa nu mai scriu pe acest forum, nu pot ramane impasibil la acest titlu care ridica in slavi pe un autor si un articol anti-unionist.

    Raspunsul de mai jos i l-am transmis lui Nahoi direct pe „Cotidianul”:

    „Cât despre Basarabia, va rămâne pe mai departe o periferie prăfuită şi
    cam ciudată a României, din care însă politicienii şmecheri de la
    Bucureşti îşi vor trage în continuare voturi.”

    Domnule Ovidiu Nahoi, credeti ca prin pledoaria anti-unionista din
    articolul de mai sus veti reusi sa-i demobilizati pe romanii-basarabeni
    care in conditii deosebit de grele lupta pentru revenirea Basarabiei la
    sanul Patriei lor?

    Din pacate nu reusiti sa va ridicati la nivelul acestor patrioti, iar cu
    ultima fraza ati spus totul despre dorinta dumneavoastra de a ramane
    asa cum sunteti: un roman secesionist.

    Mai mult, strecurati pervers soparla federalizarii Romaniei.

    In limbajul deja incetatenit dincolo de Prut sunteti un mancurt, adica
    un om care isi reneaga Patria, caci Patria romana este una indivizibila
    cu Basarabia in componenta sa ca provincie istorica asa cum sunt si
    celelalte regiuni istorice.
    ============================

    P.S. Si ca sa termin, milionul ala de rusi din Basarabia erau 9,39% adica 369.896 (cu cei din Transnistria) din totalul populatiei de 3.938.679. Altfel, fara Transnistria (2.638.125), raman abia 5,95%, adica 201.218 rusi.
    Pana si ucrainenii sunt mai multi decat rusii (8,34% – 282.406).
    Dl. Ovidiu Nahoi, in irezistibilul sau articol anti-unionist, preluat cu placere pe acest forum, uita sa spuna ca populatia de limba romana din Basarabia (fara Transnistria) este de 77,97%, adica peste 3/4 din locuitorii de dincolo de Prut (sau „doar” 71,48% cu Transnistria).

    Dar spunand 1 milion, deja mai adaugam o nota de ingrijorare. Nu-i asa, dragi anti-unionisti care le plangeti de mila bietilor rusi neintelesi si discriminati din Basarabia romaneasca?

    • Ion Coja 30 mai 2015 la 6:18 pm - Raspunde

      Domnule Popescu, v-ați întors? Eu v-am notat greșit telefonul și nu vă pot suna.
      Fiți vă rog amabil și sunați-mă, ca să ne vedem față către față.
      Chiar credeți că textul de mai sus este anti?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top