Ce este ordinea bazată pe reguli?


 10

***

În accese de, ceea ce s-ar putea numi foarte bine, masochism, unii dintre noi ne acordăm când în când la media moștenită. Atunci când faceți acest lucru, este posibil să auziți politicieni aliniați cu Occidentul retorizând ad nauseam despre ordinea bazată pe reguli, în vogă lingvistică. Din când în când, se inserează și cuvântul „internațional”: ordinea internațională bazată pe reguli.

Dar ce este mai exact această ordine bazată pe reguli?

Felul în care se bazează pe reguli de redactare este conturată face să sune ca și cum ar fi acceptat în întregime lume și că există de mult timp. Cu toate acestea, apare ca un cuvânt al momentului, atât idealist, cât și necinstit.

Nu obișnuiau oamenii să spună drept internațional sau să se refere la Curtea Internațională de Justiție , Legea de la Nürnberg , Consiliul de Securitate al ONU sau instituția mai nouă – Curtea Penală Internațională ? Mai mult, cuvântul regulilor este controversat.

Unii vor ignora regulile, poate chicotând aforismul că regulile sunt menite să fie încălcate. Regulile pot fi nedrepte și nu ar trebui încălcate aceste reguli nedrepte sau, mai bine, elimina? O formulare mai preferabilă nu s-ar referi la justiție ? Și da, desigur că justiția poate fi bulversată prin avorturi spontane. Sau ce zici de o ordine bazată pe moralitate ?

Cu toate acestea, se pare că această formulare a unui ordin bazat pe reguli a sărit în prim-plan. Și ordinea cuvintelor face să sune ca și cum ar fi un clasament implicat. Deoarece China și Rusia susțin multipolaritatea, a devenit mai clar că ordinea bazată pe reguli, care este vorbirea obișnuită printre politicienii americani și aliniați cu SUA, indică unipolaritatea, în care SUA conduce o lume unipolară, dominată de SUA.

Un thinktank australian, Institutul Lowy, a subliniat necesitatea „de a lucra la o definiție” pentru o ordine bazată pe reguli . Se întreabă: „… pentru ce crede America că este ordinea bazată pe reguli?”

Printre motivele invocate se numără

„… să întărească și chiar să sfințim un sistem internațional condus de americani” sau „că ordinea bazată pe reguli este o frunză de smochin, o ficțiune politică care maschează realități ale puterii” și că „… ordinea bazată pe reguli. poate proteja interesele SUA pe măsură ce puterea sa scade în comparație cu China…”

China este conștientă de acest lucru, iar acest lucru este exprimat în titlul Asia Times : „ „Ordinea bazată pe reguli” din SUA este un mit și China îl știe .”

The Hill a scris : „Mult lăudată ordine internațională liberală – recent redenumită ordine internațională bazată pe reguli sau RBIO – se dezintegrează în fața ochilor noștri”.

În ceea ce privește ceea ce ar înlocui ordinea dezintegrată, The Hill a postulat: „Noua ordine, care reflectă o distribuție mai multipolară și mai multicivilizațională a puterii, nu va fi construită de Washington pentru Washington”.

Asia Times recunoscut că a fost o „ordine bazată pe reguli condusă de Occident” și a susținut că „este nevoie de schimbare colectivă pentru a menține pacea”.

Este un dat că ordinea bazată pe reguli este un instrument lingvistic american menit să o păstreze ca hegemon global.

A guverna este intenția auto-admisă a Americii.

Sa declarați în mod diferit conducătorul lumii libere, farul de pe deal, excepțional, națiunea indispensabilă ”.

Astfel, SUA s-au plasat în vârful ordinii internaționale Ea caută controlul suprem prin dominația pe spectru complet.

Își situează armata în lume; înconjoară țări cu baze și arme față de care este înclinat în mod ostil – de exemplu, China și Rusia.

Refuză să respingă prima utilizare a armelor nucleare.

Nu respinge folosi minelor terestre.

Are încă un inventar de arme chimice și se presupune că efectuează cercetări privind armele biologice, după cum a făcut aluzie Rusia , care a descoperit mai multe laboratoare clandestine de război biologic în Ucraina.

Thisștire the derutat pe Tucker Carlson de la Fox News . Dominanța nu înseamnă respectarea regulilor, ci impunerea regulilor. Aceasta este natura dominarii. Prin urmare, SUA respinge jurisdicția Curții Penale Internaționale și au mers acolo unde au sancționat CPI și au declarat oficialii CPI persona non grata atunci când interesele sale au fost amenințate.

*

După ce sa plasat pe primul plan, imperiul SUA trebuie să-și mențină națiunile aliniate pe linie.

Astfel, Joe Biden , deja în 2016, îl îndemnă pe premierul Canadei Trudeau să fie un lider pentru ordinea mondială bazată pe reguli .

Când Trudeau sa întâlnit cu omologul său spaniol, Pedro Sánchez, aceștia și-au reafirmat apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli .

Este un truism frecvent auzit că acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dar o examinare a cuvintelor lui Trudeau în comparație cu acțiunile sale vorbește despre o contradicție când vine vorba de Canada și statul de drept .

Deci, cum aplică Trudeau legea bazată pe reguli ? [1]

În mod clar, în Canada evidențiază un set de legi care au fost scrise pentru a constrânge conformarea. Acest lucru este evident mai ales în cazul populației indigene . [2]

Se pare că Canada este doar un lacheu pentru liderul așa-zisei lumi libere.

Una dintre libertățile de care SUA abuzează această libertate de a nu semna sau ratifica. Chiar și grupul de gândire de dreapta , adeplâns Consiliul pentru Relații Externe , „În listele statelor părți ale tratate semnificative la nivel global, Statele Unite sunt adesea absente în mod semnificativ. Ezită la ratificare este o afectare cronică a credibilității și influenței internaționale a SUA.”

CFR a adăugat:

„De fapt, Statele Unite au unul dintre cele mai proaste înregistrări ale oricărei țări în ceea ce privește ratificarea drepturilor omului și a mediului”.

Este o chestiune înregistrată că SUA se plasează deasupra legii. După cum sa spus, SUA nu recunoaște CPI; ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, SUA a abuzat în serie de putere sa de veto pentru a proteja națiunea rasistă și batjocoritoare a Israelului; a ignorat o hotărâre a Curții Mondiale care ia găsit pe SUA vinovați de terorism de facto pentru minerit în apele din jurul Nicaragua .

Înregistrările istorice dezvăluie că și acoliții SUA anglo-europeni-japonezi-sud-core sunt vinovați de numeroase încălcări ale dreptului internațional (adică, ordinea internațională bazată pe reguli).

Când vine vorba de SUA, contravențiile ordinii bazate pe reguli sunt nenumărate. Ca să menționez câteva:

 1. În prezent, SUA ocupă Siria și fură petrolul poporului sirian;
 2. A atacat, ocupat și jefuit Afganistanul ;
 3. Ea efectuează de șase decenii un embargo, condamnat de comunitatea internațională , împotriva Cubei și a poporului său;
 4. SUA se află în ocuparea ilegală a golfului Guantanamo din Cuba din 1903; chiar dacă este considerat a fi legal, este în mod clar lipsit de etică;
 5. Imperiul american are o istorie de nesocotire flagrantă și neplăcută pentru democrație și suveranitate ;
 6. SUA au finanțat lovitura de stat de la Maidan care la răsturnat pe președintele ales al Ucrainei, ceea ce a condus la operațiunea militară specială de astăzi care a devasta Ucraina, care continuă să ducă un război prin procură SUA-NATO.
 7. Apoi, există fapt de netăgăduit că SUA există din cauza unui genocid provocat de colonizatorii săi, care să perpetueze atunci.
 8. Chiar și acomodații pe care SUA le-au impus popoarelor pe care le-a deposedat sunt ignorate, relevate de o grămadă de tratate încălcate. [3]

Istoria acțiunilor SUA (spre deosebire de cuvintele sale ) și afluenților săi complici trebuie să fie păstrate cu fermitate în minte atunci când mass-media moștenire raportează fără îndoială pablum despre aderarea la ordinea bazată pe reguli.

*

Notă pentru cititori: Vă rugăm să faceți clic pe butoanele de partajare de mai sus. Urmărește-ne pe Instagram și Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram. Simțiți-vă liber să reporți și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

Kim Petersen este un scriitor independent. El poate fi trimis prin e-mail la: kimohp la gmail.com . El este un colaborator reglementat la Global Research.

Notă

 1. A se vedea, de asemenea, Yves Engler, „ Ten ways Liberals submined international rules-based order ”, rabble.ca , 17 septembrie 2021.
 2. Citiți Bob Joseph, 21 de lucruri pe care este posibil să nu le cunoașteți despre Legea indiană: Ajutând canadienii să facă din reconcilierea cu popoarele indigene o realitate , 2018.
 3. Vine Deloria, Jr., Behind the Trail of Broken Treaties: An Indian Declaration of Independent , 1985. This infidelitate guvernamentală față de tratate este adevărată și în contextul canadian .

Sursă imagine recomandată