Comunicatul WRC / CMR
privind desființarea Ministerul Românilor de Pretutindeni

Premierul desemnat, Ludovic Orban a anunțat că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu se va mai regăsi în structura guvernului pe care-l va prezenta Parlamentului pentru aprobare.
Măsura este propusă după ce, inclusiv PNL s-a folosit de românii de pretutindeni și de cuvântul ”diaspora” pentru câștigarea de capital politic cu prețul uriaș al creerii unei rupturi, care poate deveni ireparabilă, între românii din țară și cei din afară.

Această hotărâre are loc în ajunul celebrării centenarului semnării tratatului de la Trianon, act care consfințea internațional granițele teritoriului national reîntregit și este cu atât mai revoltătoare, cu cât Ungaria de la 180 milioane de euro se pregătește să dubleze această sumă la circa 360 milioane de euro pentru diaspora maghiară și pentru acțiunile destinate contestării Trianonului.
Un guvern liberal, care se consideră urmaș al partidului înfăptuitor al Unirii, nu are dreptul să-i umilească prin ignorare pe cei peste 10 milioane de români din afara actualului teritoriu amputat al Țării.

Considerând că eliminarea acestui minister ar reprezenta o sfidare pentru românii din afara granițelor României și un act antinațional, The World Romanian Council / Consiliul Mondial Român cere primului ministru desemnat să prezinte în fața Parlamentului, ca o condiție sine-qua-non a validării guvernului pe care-l va propune, o formula guvernamentală din care să nu lipsească Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

De asemeni, The World Romanian Council / Consiliul Mondial Român, ca organizație reprezentativă a diasporei, cere Președintelui României să folosească toate pârghiile de care dispune pentru a-l determina pe dl. Ludovic Orban, prim ministrul desemnat, să-și revizuiască poziția și să includă Ministerul Românilor de Pretutindeni în componența viitorului guvern care va fi supus aprobării Parlamentului României.

Mircea Popescu
președinte al WRC / CMR