Ce părere aveți, domnule profesor ION COJA, de scrisoare liderilor PSD, opozanți ai președintelui Liviu Dragnea?

Este o încercare de manipulare a membrilor PSD și a opiniei publice. În fapt, scrisoarea aduce un singur argument în favoarea cererii de demisie a primului om de partid. Iată textul în enunțul său esențial:

„Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.”

Cu alte cuvinte, nu contează programul de guvernare pe care Liviu Dragnea l-a conceput și girat, program care merge bine, cum chiar autorii scrisorii recunosc, ci contează sondajele de opinie, adică rezultatul unor „cercetări sociologice” de a căror obiectivitate avem toate motivele să ne îndoim. În orice caz, cred că este caz unic să se ceară demisia unui președinte de partid pe motiv că sondajele de opinie îl dau perdant. Cunosc un singur autor de sondaje, de a cărui imoralitate și lipsă de competență pot oricând să garantez! Este cu totul neserios să faci un gest atât de riscant pentru viitorul partidului în temeiul unor așa zise sondaje de opinie. Sunt în PSD mulți membri atât de imbecili încât să plece urechea la asmenea argumente?!

Scorul obținut de PSD în 2016 s-a datorat în cea mai mare parte lui Liviu Dragnea, ale cărui apariții TV au fost extrem de convingătoare, inclusiv în dezbaterile în care a avut ca partener de dialog formatori de opinie adversari declarați ai PSD. Bunăoară în emisiunile de la Realitatea TV, când prestația lui Liviu Dragnea l-a obligat pe Bogdan Rareș să bată în retragere.

Scrisoarea pomenește și de problemele în justiție pe care le are Liviu Dragnea. Acestea nu atârnă greu împotriva lui?

Invocarea acestor probleme dovedește lipsa de caracter a autorilor scrisorii. Nu există om serios care să nu vadă abuzul inadmisibil făcut de judecătorii care l-au condamnat pe Dragnea pentru abuz în serviciu. Este vorba de o practică întâlnită în toate partidele mari, în toate ministerele, păcatul lui Dragnea fiind unul unanim acceptat până când DNA a descoperit că poate fi invocat și folosit ca pretext. Adversarii PSD au motiv să invoce aceste probleme, dovedind astfel că sunt adversari incorecți! Dar să fii coleg de partid cu Dragnea și să nu știi că aceste condamnări de care are parte sunt incorecte, sunt abuzuri ale magistraților, ale DNA, care până acum nu au mai condamnat pe nimeni pentru vina care i se descoperă lui Dragnea, asta dovedește lipsă de loialitate față de liderul PSD, lipsă de minimă colegialitate din partea primăriței care, se vede de la o poștă, are probleme de integritate psihică. Dar și de etică, de moralitate. Atitudinea sa este profund imorală!

Să fie numai Gabriela Firea la originea acestei disidențe?

Eu cred că Victor Ponta este capul răutăților! Șantajat sau din proprie inițiativă îl atacă pa Dragnea cu orice ocazie! Și fără motiv!… Nu uitați că Victor Ponta a răspuns de campania electorală a lui Mircea Geoană în 2009. A făcut tot ce a putut ca să-l saboteze pe liderul partidului, să piardă meciul electoral cu Băsescu și, implicit, președinția partidului! Deși PSD susținea, pe bună dreptate, că alegerea lui Băsescu s-a făcut prin fraudă și că adevăratul câștigător era Geoană, totuși PSD-iștii l-au demis pe Geoană!… Mi-am dat seama atunci că PSD-ul are o mulțime de fruntași, la București și în județe, ușor de manipulat, de prostit! Nu exclud ca aceștia să cadă în capcana scrisorii penibile anti-Dragnea și anti-PSD.

Mai puteți semnala alt punct slab al scrisorii?

Iată, motivul al doilea ca importanță invocat împotriva lui Dragnea: „PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc” Păi, măi deștepților, îi reproșați lui Dragnea adversitatea cu Johannis și partidele din opoziție?! Atâta minte aveți?! Păi cum să nu fii în adversitate cu un asemenea președinte și cu partidele din opoziție, al căror comportament a indignat opinia publică de atâtea ori! Cum poți să invoci „societatea civilă”? La cine se referă autorii scrisorii? La GDS? La Rezist?… Îi asigur că Vatra Românească nu este în „război permamnent” cu PSD… Prestația dlui Dragnea este susținută de membrii Vatrei, îndeosebi pentru poziția dlui Dragnea în privința legii „off shore”, care știm că este o inițiativă a dlui Dragnea. Personal, consider că acest proiect de lege a declanșat criza din PSD, adică atacul anti-Dragnea, care este un atac împotriva modificărilor propuse și impuse de liderul PSD în legea off shore. Modificări menite să aducă în buzunarul României sute de milarde de dolari. Asta-i miza întâlnirii de vineri de la PSD! Cum să nu te aștepți la manevre oculte din partea celor ce vor pierde aceste miliarde? Ăștia sunt susținătorii adversarilor declarați ai lui Dragnea! Mi-e teamă că alți adversari, năimiți și ei, vor ieși la vedere în momentul votului! Nu știu cum aș face să ajungă acest mesaj la cunoștința PSD-iștilor care vor vota vineri la întrunirea CEX-ului. Nu vor vota pentru sau împotriva lui Dragnea, ci vor vota pentru sau împotriva legii of shore, a programului de guvernare conceput de Dragnea și apropiații săi!

Vă cunoașteți cu domnul Dragnea?

N-am stat niciodată de vorbă, nu ne-am aflat niciodată în aceeași „locație”. Dar știu câțiva oameni serioși din PSD, cu care am fost coleg în PDAR, care au toată încrederea în Dragnea! Sper ca PSD-iștii cu putere de decizie în conducerea PSD să nu se lase manipulați și păcăliți de inițiativa nejustificată a disidenților, în frunte cu Gabriela Firea, o persoană care nu-și vede lungul nasului! Conținutul scrisorii mă convinge că autoarea este o persoană necinstită, care acționează cu intenția de a-și prosti colegii și de a lovi în președintele partidului pentru motive inventate, scornite. Sunt tot mai convins că o face sprijinită de entități anti-românești. Mă întreb cu ce argumente sau alte mijloace au convins-o să-și depășească statutul, să-și riște viitorul politic!

 

A consemnat Victor Dogaru