Un apel disperat al românilor din regiunea Cernăuți! Unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultura și Tradiția Românească are nevoie de ajutor!

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă (Scoala Populara de Arta Cernauti), a reluat recent un apel disperat, inițiat acum o lună și ditribuit pe conturile de socializare, către cei ce au inimă de român și pot ajuta această școală de prestigiu aflată într-o situație dificilă. Școala se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea, datorită condițiilor dezastuase în care se află imobilul școlii, oferit cu chirie de către statul ucrainean.

Centrul Bucovinean de  Artă pentru  Conservarea  şi  Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, cum a fost denumit inițial, a fost înfiinţat  la 10 noiembrie 2004 şi înregistrat oficial cu statut juridic la 10 octombrie 2006.  Acest Centru și-a propus de la bun început și a dovedit cu vârf și îndesat, cum spune o vorbă românească, să apere drepturile legitime ale etnicilor români din Nordul Bucovinei  de  aşi păstra, dezvolta şi exprima identitatea lor etnică, culturală; să organizeze programe pentru conservarea, promovarea  şi  valorificarea  culturii  tradiţionale  româneşti; să colaboreze cu organizaţii pentru cultură, folclor, artă  populară аle etnicilor români de pretutindeni; să contribuie la valorificarea trecutului istoric, literar şi cultural, să contribuie la păstrarea tradiţiilor strămoşeşti şi, nu în  ultimul  rând, la educarea tinerei generaţii prin intermediul programelor artistice şi diferite activităţi.

Activitatea Centrului este vizibila și prin videoclipurile postate pe YouTube la adresa https://www.youtube.com/user/artbuccvua/videos

În prezent, Centrul Bucovinean de  Artă desfăşoară un susţinut program de valorificare a moştenirii culturale, de stimulare a creativităţii contemporane, prin activităţi specifice, gândite într-o concepţie integratoare, pluridisciplinară. Având ca obiectiv principal provocarea şi întreţinerea unui permanent şi viu dialog între cele mai diverse genuri ale creaţiei, realizările Centrului au dovedit până astăzi, implicarea acestuia în efortul general de integrare în dimensiunea europeană a culturii, păstrând identitatea națională  și cultura autentică. Centrul reuneşte în jurul său personalităţi marcante, atât din ţară cât şi din străinătate, cercetători în domeniile artei şi creaţiei populare, formații folclorice.

Redau mai jos textul apelului făcut de directorul Centrului, domnul Iurie Levcic:

IURIE LEVCICI - organizator și prezentator al FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ROMÂNESC ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, ediția XI Cernăuţi, Ucraina

IURIE LEVCIC

Iurie Levcici: PENTRU A CONTINUA ACTIVITATEA AVEM NEVOI DE AJUTOR! Spațiul care ne-a fost dat pentru Scoala este intr-o stare deplorabilă… pentru reparatii avem nevoie de AJUTOR! Rugăm pe toți românii care au posibilitate – să ne vină în ajutor. … să salvăm unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultură și Tradiția Românească, iar prin discipolii săi valorifică Tezaurul Românesc de pe acest meleag ce nu permite a lasă uitării că românii aici sunt la ei acasă! Orice donație este binevenita.
Puteți expedia donațiile prin Western Union sau vira pe conturile noastre bancare:
în RON – RO16RZBR0000060014813848
în EURO – RO91RZBR0000060014813856
în USD – RO33RZBR0000060016675651
RAIFFEISEN BANK – Sucursala Suceava, Str. Nicolae Bălcescu 4 (titular Iurie Levcic)
Cu mențiunea: Ajutor pentru Centrul Bucovinean de Artă sau Scoala Populara de Arta Cernauti.
Ne angajăm să trimitem un raport cu justificări fiecărui donator, în care să menționăm unde și cu ce scop au fost folosite donațiile.
Va așteptăm să fiți alături de noi și activitatea pe care o desfășurăm aici, în nordul Bucovinei …