Institutul pentru Studierea Holocaustului, după o postare a Oliviei Steer: De la antivaccinare la antisemitism e doar un pas

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 15 iunie 2021, 16:16 Actualitate | Esenţial

 

 

Olivia Steer
Olivia Steer
Foto: Facebook / Olivia Steer
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel reacționează după ce Olivia Steer, unul dintre cei mai vehemenți antivacciniști din România, s-a întrebat, pe Facebook, „dacă evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități”.
  • „De la antivaccinare împotriva COVID la antisemitism e doar un pas. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania”, au scris pe Facebook reprezentanții Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel.
Ei au publicat o captură a mesajului Oliviei Steer: „Întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?”.
*
Răspunsul redacției – Dat fiind că suntem foarte documentați asupra acestui subiect – gazarea evreilor de la Auschwitz – vă putem răspunde:
La Auschwitz a existat un regulament al gazării, care prevedea că o persoană care nu era complet sănătoasă nu putea fi gazată, oricât ar fi insistat. Indiferent de comorbidități, trebuia mai întâi să se trateze de bolile respective și numai după deplina înzdrăvenire se punea problema programării pentru proxima gazare. Această regulă a fost impusă de Crucea Roșie Internațională în urma unui control inopinat efectuat simultan în toate lagărele de exterminare! Exterminare exterminare, înțelegem, au spus inspectorii de la Crucea Roșie, dar nu în orice condiții!
Din documentele publicate rezultă că la Auschwitz a funcționat nu numai un spital deservit de mari specialiști, în frunte cu celebrul Mengele, dar și o cantină dietetică pentru deținuții cu afecțiuni gen ulcer, diabet, hipertensiune ș.a.m.d. E drept că pacienții polonezi profitau și sustrăgeau pâinea dietetică, fără sare, și făceau speculă cu ea în lagăr. Se pare că gauleiterii naziști erau la curent cu aceste practici jenante și închideau ochii, primind oareșicare venit ilicit de la bișnițarii poloni. Nota bene: majoritatea gauleiterilor erau selecționați dintre deținuți, inclusiv evrei. 
S-au semnalat și cazuri de evrei care au dobândit certificat de sănătate pentru care au dat șpagă la medicii din spital, ca să poată fi gazați mai devreme. Șpaga consta de regulă în bijuterii de aur, inclusiv dantura.
Circulă zvonul, neconfirmat, că unui evreu cardiac în ultimul hal i s-a făcut – pentru prima oară în lume!, un transplant de inimă și numai după aceea a fost admis la gazare. Operația nu a reușit și bietul evreu a murit negazat în preziua gazării, din pricina comorbidității cardiopatice. Nu avem documente în acest sens. Pare să fie vorba de folclor din ghetou. Folclor evreiesc pe subiectul priorități mondiale evreiești.
redacția site-ului