„Civilizatia” occidentalilor a prosperat, mai ales  d.p.d.v. social, datorita concurentei cu sistemul Europei de Est.  Au facut tot posibilul sa-l  distruga si chiar sa ajute la compromiterea lui, din exterior si din interior.

Imi aduc aminte cum in 1969, cind am implinit 20 de ani, ai mei mi-au facut cadou o excursie prin BBT in Franta. Era cu trenul, si se facea transfer in Germania (Munhen). De cum am trecut de granita Ungariei in  Austria, au aparut tot felul de indivizi sa ne intrebe si chiar sa incerce sa ne convinga sa ramanem in occident , in libertate, ca ce bine-i acolo…etc.
Nimeni din grupul nostru n-a ramas, inafara de unul, care avea niste rude si un aranjament pe-acolo. Odata, fiind in vizita la Versailles, m-a agatat un batrinel (asa mi s-a parut mie atunci, probabil ca era mai tanar ca noi acum) care purta o camase ardeleneasca,  ne-au oprit pe mine si companioana mea, sa ne intrebe daca sintem din Romania. Cind a aflat a inceput sa ne povesteasca in romaneste ca si el este din Ardeal, a fugit de rusi dupa razbo, ca i-e dor de tara si ne intreba cum mai este pe acolo. I-am povestit ca sint studenta la arhitectura si ca sint foarte multumita de viata din Romania. El a fost foarte contrariat, parca nu-i venea sa creada, si mi-a propus sa raman in Franta, ca el are  o situatie buna si-mi va asigura terminarea studiilor de arhitectura  la Paris. M-a apucat rasul si l-an refuzat politicos. Cu atat mai mult cu cit veneam dintr-o familie cu tatal diplomat si orice momeala de genul asta  mi se parea foarte suspecta. Acuma nu stiu daca batrinul a fost sincer sau era o cine stie ce fel de provocare. Oricum eu nu ramasesem deloc entuziasmata de viata de acolo, chiar  mi s-a parut  o mizerie.
Si care este de fapt ideia povestirii mele?

Este chiar concluzia la care am ajuns in timp si cu care am inceput  de fapt povestea (comentariul). Datorita concurentei dintre cele doua sisteme sociale, cel  Occidental cu cel din Europa de Est, „civilizatia” occidentalila a avut numai de cistigat si a prosperat, iar sistemul din Est, asa zisul socialist sau comunist,  s-a „autodesfiintat”.  A devenit prea incomod pentru marile puteri financiar- economice, care trebuiau sa contribuie si ei la prosperarea sociala pentru a compensa concurenta cu socialismul. Prin urmare au schimbat  politicile si l-au distrus.
Acum 40 si ceva de de ani cei din est erau rugati sa ramana in occident si li se asigurau conditii speciale de viata. li se aduceau tot felul de argumente, inclusiv faptul ca ni se acorda  greu iesirea din tara si libertatea de a calatori. Dar in citiva ani situatia a inceput sa se rautateasca din ce in ce mai mult, nu numai d.p.d.v al liberei exprimari/calatorii, dar si al conditiilor de viata,  iar la sfirsitul anilor 80 situatia ajunsese dramatica.
Toate astea nu se datorau numai lui Ceausescu ci si marilor puteri financiare si politice din afara cu ajutorul  unora din interior manipulati de ei. Cozi de topor, minoritari dusmanosi sau unii care au  actionat  din naivitate sau chiar din bune intentii.  A fost distrusa toata industria performanta, s-au furat majoritatea bunurilor comune, se fura in continuare tot ce poate aduce un profit, se fura aurul, pamantul, arta, cultura si chiar istoria, in schimb se aduc deseuri toxice, poluare, incultura, droguri, prostitutie, imbecilizare, tiganie, manele, etc.  Am  ajuns sa nu ne primeasca ei, occidentalii „civilizati”,  pe noi, sa ne refuze vize si dreptul la munca , si sa ne trateze ca pe niste inferiori!
Unde or fii ramas „dreptule omului” de a circula, de a se stabili si munci oriunde, de a studia, de ingrijire a sanatatii, etc… cu care falfaiau ei pina acum 20 de ani. Acum  se falfaie alte principii in numele acelorasi „dretpturi ale omului”.

Doar ca aceasta idee-concluzie naste multe alte intrebari de genul:
-cine si in ce scop s-a aplicat  sistemul comunist? Unii sint de parere ca s-ar fi aplicat rusilor, pentru a slabi Rusia, care devenise  puternica economic si deci prea periculoasa. Altii cred ca a fost o incercare de a instaura prin comunizm un guvern mondial.
-ce rol si interes au avut evreii in toata  istoria asta, ca doar ei au introdus sistemul si s-au aflat la conducere cam peste tot (cel putin la inceput)
-omul cui a fost Gorbaciov si ce s-a urmarit prin politica lui?
– ce v-a urma, cum v-a evolua lumea, mai poate cineva, ceva, schimba sau remedia directia in care ne  indreptam?
– cit ne mai ajung resursele pamantului si cit ne mai suporta, etc…

Ma simt tare dezamagita de toata politica si situatia actuala in lume, am ramas o aceeasi naiva si tot mai sper (in zadar) intr-o schimbare in bine, intr-o lume mai buna.

P.S.
Tratamentul l-am terminat, sint in refacere spre bine, virusul ramane indetectabil si sper sa ramana asa. Am vrut sa venim cind termin tratamentul, dar n-am stiut ca si refecerea dureaza o luna, doua, iar acum deja este vremea urata, asa ca venim la primavara. Sper sa ne vedem si sa „analizam” gravitatea situatiei mondiale prin viu grai. Pana atunci ne mai „e-mailam”.

Salutari la toata gasca.
Cu drag, Doina