Dan Dungaciu, despre eșecul din Afganistan: La Kabul s-a introdus un master de studii de gen și proiect de cote de gen în Armată / Relația României cu Estul nu se va mai baza pe o ipotetică confruntare militară

Profesorul universitar Dan Dungaciu consideră că Occidentul a demonstrat „o lipsă de înțelegere a lumii” , atunci când a organizat un master de studii de gen la Kabul, în Afganistan.

În aceste condiții, eșecul de a-i câștiga pe afgani la cauza occidentală nu este o supriză, a menționat el la Marius Tucă Show.

„1 miliard de fonduri educaționale. Un master de studii de gen, gender studies, la Kabul.

Un proiect de cote de gen: 10% femei în armată, 10% femei în Parlament.

Să vii peste oamenii aceia cu studiile de gen arată un hybris, o lipsă de înțelegere a lumii care nu te poate duce decât la asemenea eșecuri. Cine gândește așa, gândește prost”, a spus Dan Dungaciu.

În ceea ce privește consecințele eșecului din Afganistan pentru România, profesorul Dungaciu spune că a devenit clar că Occidentul nu va mai interveni militar , „nici cu Rusia, nici cu nimeni”.

El consideră că relația României cu Estul, în special Rusia, nu se va mai baza pe o ipotetică confruntare militară. România trebuie să fie activă diplomatic, consideră profesorul.

„Nu se va mai face război, nici cu Rusia, nici cu nimeni. Și dacă vrei să joci în regiunea asta, trebuie să înveți să joci diplomatic. Nu să te închizi într-o cochilie și dacă există vreo tensiune, vin americanii, vine NATO și face război. S-a terminat cu intervenționismul, trebuie să înțelegem asta.

Dacă România este estul vestului pentru cel puțin o generație, să nu ne așteptăm că relația noastră cu estul se va mai baza pe o ipotetică confruntare militară pe filon NATO sau al Americii, cu reprezentante de forță ale Estului, în special Rusia.

Dacă România vrea să joace un rol diplomatic în acest spațiu, trebuie să învețe joace prin canale de comunicare, prin exerciții diplomatice mai curajoase, mai lucide și mai puțin în alb și negru. Așa cum face Germania, Franța, toată Europa în acest moment”, a continuat Dan Dungaciu.

În ceea ce privește relația cu China, profesorul Dungaciu spune că ar fi o greșeală ca cineva să încerce să transforme această mare putere în URSS.

„China nu poate fi transformată în URSS. Ar fi o idee foarte proastă ca în dispozitivul de stat în România, China să fie transformată în URSS. Ar fi dovada clară că n-am înțeles nimic.

Ne-am dus apologetic către China, ne-am dus luând-o în brațe spunând că „vom face totul cu voi”, iar după ce s-a schimbat regimul, am spus „cu voi nu vom face nimic”. Asta nu face un stat normal”, a explicat sociologul de la Academia Română.