Limba latină ca limbă maternă a coloniștilor aduși în Dacia

surena • 5 hours ago

Pana la reforma lui Marius armata romana era obligatorie pentru toti cetatenii romani, era de datoria lor sa-si apere republica. Cei care incercau sa evite armata (de ex sa-si taie un deget) erau pedepsiti cu moartea. In momentul in care razboaiele s-au prelungit si nu mai permiteau activitatile agricole( aratul,semanatul,culesul) iar Respublica a devenit Imperivm a aparut necesitatea ca armata romana sa devina profesionista, cel care a reformat armata romana a fost consulul Gaius Marius.
Armata romana profesionista s-a bazat pe cetatenii romani saraci sau saraciti ori fii exclusi la mostennire (vorbim de o societate in care pater familias juca un rol important) care se inrolau in armata romana.
Se vede ca n-ai facut armata, nu poti sa faci o masinarie de razboi din scursuri sociale, armata inseamna disciplina iar disciplina in armata romana nu se poate compara. Armata romana pe timp de pace era folosita la constructia de drumuri,apeducte, castre, limesuri si la stransul recoltei.
Nu prea te-ai informat in legatura cu Imperiul roman si armata romana, Tacitus si Polybius au lasat numeroase informatii despre armata romana daca esti interesat .
Armata romana in perioada Republicana era formata din romani si aliati (italici si orice popor care era aliat) iar dupa reforma lui Marius era formata din romani si auxiliari (peregrini care in schimbul stagiului militar primeau cetatenia romana si lot de pamant sau bani), dupa Constitutia Antoniana apar trupele de foederati (barbari care dupa serviciul militar primeau cetatenia romana).
Chiar in perioada de „barbarizare” a armatei romane, elementul dominant in armata a fost cel roman si asa cum spune Adrian Goldsworthy armata romana si-a facut in general datoria.
Paradoxal Imperiul roman s-a prabusit datorita pierderii suprematiei pe mare si nu terestru.
P.S Uitasem sa-ti spun ca armata asiriana se baza numai pe asirieni, acelasi lucru era valabil si pentru armata spartana
P.S.S O minima documentare nu strica si mare atentie cand te referi la o categorie sociala (militarii) ca „scursuri sociale”, s-ar putea sa primesti o corectie si sa constati ca „scursurile sociale” fiind militari se judeca dupa legiile lor, legii in care cotonogirea si scoaterea din circuitul civil (pensionarea inainte de vreme) a unui civil prost de gura sa nu fie considerata o infractiune, ci o contraventie lasata cu o mustrare.
.
Nota redacției: cuvîntul latin VETERANUS s-a păstrat în limba română sun forma BĂTRÂN, semn și dovadă că mulți din militarii Romei care și-au făcut serviviul militar în Dacia, când au fost lăsați la vatră s-au stabilit în Dacia, unde mulțidintre ei aveau deja familie și copii cu vreo localnică. De aceea este firesc și necesar să nu admitem încercarea unor năimiți ai Internetului de a pune în circulație o imagine falsă asupra militarilor romani, asupra Armatei Romei. Nu ajungi să stăpânești sute de ani lumea cu o armată de strânsură, de derbedei fără mamă, fără tată! Din evoluția semantică de la VETERANUS la BĂTRÂN avem dreptul să deducem că acești MILES ROMANUS au avut / și-au câștigat un frumos renume printre autohtonii daci. Ei sunt părinții noștri, nu suntem demni de ei dacă le permitem la toți derbedeii inculți și pizmași să-i denigreze!
i.c.