In sedinta Comitetului Politic Executiv de la 13-noiembrie-1989 Nicolae Ceausescu a propus un subiect neobisnuit dezbaterii plenului : probleme legate de Moldova Sovietica .
Criticat tot mai des de Mihail Gorbaciov ptr faptul ca nu era adept al Perestroicii , secretarul general al -PCR- incerca sa intimideze conducerea sovietica prin readucerea in dezbatere a Pactului HITLER-STALIN din 1939 si statutul etnicilor romani dintre Prut si Nistru . In cadrul discutiei , Ceausescu a facut un istoric al convorbirilor sale cu liderii de la Kremlin pe tema Basarabiei , din care reiesea ca Gorbaciov era la fel de refractar ca si Hrusciov sau Brejnev.
.
.
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Vreau sa ridic , in fata Comitetului Politic Executiv , inca o problema , care nu urmeaza sa o punem in Congres-[14]- , si nici public , deocamdata… dar față de care trebuie sa adoptam o pozitie mai clara . Este vorba despre problemele legate de Moldova Sovietica . Cred ca ati citit cu totii informatiile , si ce se intampla acolo . Am atras atentia tovarasilor ca trebuie sa le publicam in presa – dar noi nu putem face nimic in aceasta problema , avand in vedere in primul rand , ca problema Basarabiei este legata de acordul cu HITLER , adica de Uniunea Sovietica si Hitler . Anularea acestui acord , in mod inevitabil , trebuie sa puna si problema anularii tuturor acordurilor care au avut loc… inclusiv sa se solutioneze , in mod corespunzator problema Basarabiei si Bucovinei de Nord . Va trebui sa discutam in Uniunea Sovietica aceasta problema in perioada urmatoare .
De altfel , in timpul lui Hrusciov am mai discutat aceasta problema .
Cand ne-am intors din China , in martie -1964- , ne-am intalnit si cu el . Si intre alte probleme , legate de relatiile cu China , am discutat si problema Basarabiei .
El nu a respins-o , dar am convenit , de altfel , sa se intalneasca delegatiile celor doua partide… si chiar s-au intanit… dar au intervenit probleme cunoscute in legatura cu Hrusciov , si nu s-a facut nimic… asta a fost tot .
In 1965 la intalnirea cu Brejnev , am discutat , de asemenea , problema aurului si a tezaurului nostru , pe care Romania îl are in Uniunea Sovietica si despre care exista un decret semnat de Lenin , prin care se spune ca apartine -poporului roman- si va fi restituit atunci cand in Romania va fi puterea muncitorilor si taranilor .
Am intrebat eu – sunt si stenogramele – daca considera ca in Romania nu este inca puterea muncitorilor si a taranilor ?
Sigur , atunci a avut o pozitie favorabila -SEALEAPIN- care a spus ca tovarasii romani au dreptate , dar trebuie sa se analizeze si sa vedem cum sa solutionam aceasta problema . Ceilalti , inclusiv Brejnev au spus ca Aurul Romanesc sa pierdut .
Pe mine nu ma intereseaza ca s-a pierdut sau , ma rog , ce-au facut cu el… ptr ca la un moment dat , ne-au spus ca l-au luat -ALBII- .
TOV. ELENA CEAUSESCU spunea: -Albii erau tot acolo .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : -Nu ma intereseaza cine l-a luat .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : –Sa ne dea de la ei . (s.n.)
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Pe noi nu ne intereseaza asta . In primul rand ca Lenin a semnat acest decret in -1921- , dupa ce s-a terminat cu -albii- . Este adevarat ca nu am mai reluat aceasta discutie . Am vrut la un moment dat , sa discutam aceasta problema si cu Mihail Gorbaciov , dar nu au fost conditii necesare , si am lasat pe mai tarziu . Sigur trebuie sa reluam mai tarziu problema Basarabiei .
Trebuie oricum sa ridicam problema populatiei din Republica MOLDOVENEASCA , in concordanta cu Constitutia Sovietica si cu ceea ce afirma acum ei . Trebuie sa le asigure folosirea limbii , sa le asigure , ptr ca ei sunt o republica , sunt un popor . Ei insusi spun ca sunt un popor moldovenesc . Sunt romani si nu-i lasa sa foloseasca limba pe care o doresc ei si , cel putin , in prima etapa , sa se asigure legaturi corespunzatoare intre Moldova si Romania . Sigur nu dorim acum sa ridicam , intr-o forma schimbarea imediata (s.n.) a granitelor , dar solutionarea acestei probleme trebuie gandita , si trebuie s-o discutam. Sa avem in vedere , in primul rand sa publicam pozitiile care sunt , mai cu seama ca ei le publica si sa avem lunile urmatoare o discutie pe aceasta problema . De altfel in -1970-1975- am avut cateva discutii cu secretarul cu probleme internationale de atunci -KATUSEV- trimis de conducere , prin care ne cereau ca noi sa recunoastem in mod deschis , ca Basarabia este a lor .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea: –Asta nu se poate niciodata. (s.n.)
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : In programul partidului avem o referire generala si am spus ca nu vom putea sa recunoastem . Una este problema granitelor , ca rezultat al fortei , dar alta este sa recunoastem ca poporul moldovenesc este un popor care nu are stranse legaturi cu poporul roman – este un nonsens . Aceasta ar fi o alta problema . Sigur punandu-se problema anularii intelegerii cu Hitler , este evident ca in mod corespunzator intervine si aici anularea . Noi vrem ca dupa Congres [14] sa avem o discutie pe aceasta tema , ptr ca nu se poate sa acceptam aceasta situatie si felul cum ei actioneaza . Vin la noi sa faca o plenara , si anunta ca vor sa indrepte lucrurile , ce au fost in trecut , dar de fapt adopta masuri mai brutale decat in trecut si continua sa-i impiedice sa-si puna in valoare problemele lor . Asta ar fi o problema pe care am vrut s-o ridic in Comitetul Politic Executiv si este de fapt o problema
–STRICT INTERNA– , dar am vrut sa vedem care este parerea Comitetului Politic Executiv in aceasta probema . DACA SUNTETI DE ALTA PARERE , VA ROG SA SPUNETI ? .
TOV.GHEORGHE RADULESCU spunea : -Este bine cum ati propus- .
TOV.MANEA MANESCU spunea: -Asta este realitatea si nu se poate astfel- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Deci sunteti de acord ? – [Toti tovarasii sunt de acord]. Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica… Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hitler. (s.n.) Cum s-au publicat aceste acorduri in alta parte va trebui sa le publicam si noi . S-au publicat si in Uniunea Sovietica . I-am spus si lui Matei si lui Olteanu , ptr ca este legat si de partea internationala… i-am chemat pe amandoi ptr ca , si din punct de vedere international , trebuie sa lucreze impreuna . Sa publicam aceste probleme , aceste acorduri , ptr ca acolo se spune foarte clar ca Uniunea Sovietica manifesta interes… asta este formula , in acordul semnat aparte , nu numai in acordul general , in care se spune ca Uniunea manifesta interes fata de Basarabia si Bucovina . Este vorba de acordul dintre -MOLOTOV si RIBBENTROP- si unde se spune ca Germania nu are interes si alte obiectiuni fata de acest lucru .
Un asemenea punct este si in legatura cu Polonia , ca in problema Poloniei si Uniunea Sovietica manifesta anumite interese – adica impartirea Poloniei . In realitate , de fapt , sovieticii au vrut sa depaseasca intelegerea cu Hitler si au cerut initial intreaga Bucovina , dar Hitler s-a opus ,,ne-am inteles numai atat” .
TOV.ION STOIAN spunea : -Toate acestea sunt stenogramele lui Hitler-
.
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Este un protocol semnat de MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE de atunci al Romaniei .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : Si ne-au luat si Insula Serpilor.(s.n.)
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea :-Acestea ar fi unele probleme interne ale Romaniei , pe care trebuie sa le avem in vedere . In legatura cu Raportul , in continuare , este prezentata pozitia Romaniei in problemele internationale , in care reluam problema distrugerii armelor nucleare si am introdus aici ca tarile europene trebuie sa realizeze un Acord ptr infaptuirea pina in -1995- a distrugerii armelor nucleare din Europa , avand in vedere ca folosirea lor ar aduce o catastrofa europeana de proportii .
-Arhivele Nationale–-Fond-CC-al-PCR–sectia CANCELARIE–
DOSAR-NR-63-1989-.
Poate suntem la fel de norocosi si acum ca si in 1989.
Dr. Darius Stan
Nicolae
Ceauşescu: “România nu mai plăteşte tribut nimănui!”
4 MAI 2012
tags: 1989
La data de 12 aprilie
1989, Nicolae Ceauşescu s-a
adresat Plenarei Comitetului Central, unde a făcut publică încheierea plăţii
datoriei externe. “România nu mai plăteşte
tribut nimănui” – a exclamat ca după o
nouă victorie secretarul general.
În cuvântarea ţinută cu acel prilej, Nicolae Ceauşescu pare a nu
avea compasiune, nici măcar ştiinţă de sacrificiile românilor. Mai mult decât
atât, vorbeşte ca şi cum cetăţenii României ar fi trăit cum nu se poate mai
bine datorită “politicii înţelepte a partidului” privind “dezvoltarea
economico-socială a ţării şi înaintarea fermă a patriei spre comunism”. N-au
suferit de frig, n-au stat la cozi ori în întuneric din 1981, când a început
plata datoriei externe, de care nici nu avusese cunoştinţă.
Reproducem în cele ce
urmează o parte din acea cuvântare, cu menţiunea că intertitlurile ne aparţin.
S-AU PLĂTIT 21 DE MILIARDE DE
DOLARI
“Zilele de
12-14 aprilie marchează – se poate spune – o deplină independenţă economică şi
politică a României! (Aplauze şi urale puternice, prelungite). Pentru prima
dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nici o datorie externă, nu
mai plăteşte tribut nimănui şi este cu adevărat independentă – şi economic, şi
politic! (Aplauze şi urale puternice, prelungite; se scandează îndelung:
“Ceauşescu – PCR”, “Ceauşescu şi poporul!”, “Ceauşescu, România – stima noastră
şi mândria!”)
La sfârşitul lunii martie am lichidat datoria externă a ţării, care
în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în
martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care dobânda
reprezintă peste 7 miliarde de dolari. În acestea nu sunt cuprinse datoriile pe
care le-am avut în ruble şi care, de asemenea, au fost de mult achitate.
În
prezent, ţara noastră are de încasat din creditele pe care le-a acordat
diferitelor state peste 2,5 miliarde de dolari.”
PAS CĂTRE COMUNISM
“Plata
datoriei externe a cerut, fără nici o îndoială, eforturi mari. A trebuit să
acţionăm în aşa fel încât să asigurăm atât dezvoltarea generală a ţării, cât şi
lichidarea treptată, în această perioadă, a întregii datorii, să luăm totodată
măsurile necesare pentru întărirea continuă a ordinii şi disciplinei. După cum
este cunoscut, din 1980 până în prezent, situaţia economică mondială a fost
foarte complexă şi gravă. S-a înrăutăţit continuu situaţia ţărilor în curs de
dezvoltare, ale căror datorii externe sunt astăzi de peste 1.300 de miliarde de
dolari.
“Adoptând hotărârea de a plăti în acest deceniu întreaga datorie
externă, am pornit de la faptul că numai prin lichidarea acesteia vom putea să
asigurăm deplina independenţă economică şi politică, să înfăptuim neabătut
Programul partidului de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate
şi să creăm condiţiile necesare înaintării ferme a României spre comunism!”
ÎNTRE ’81 ŞI ’89, ROMÂNII AU
TRĂIT FOARTE BINE
“Totodată,
am stabilit să acţionăm în aşa fel încât să asigurăm dezvoltarea economico-socială
a patriei şi ridicarea continuă a nivelului de trai material şi spiritual al
poporului.
În anii 1981-1989 am alocat pentru dezvoltare peste 2.000 de
miliarde de lei. Calculând la cursul necomercial al dolarului, aceasta înseamnă
peste 200 de miliarde de dolari.
Producţia industrială este în acest an cu peste 50% mai mare faţă
de 1980. Producţia agricolă va fi aproape de 1,5 ori mai mare. Volumul de
mărfuri vândute populaţiei, în preţuri curente, este cu 40% mai mare. Fondul
total de retribuţie a crescut în această perioadă cu circa 60%, iar retribuţia
medie cu circa 50%. După cum este cunoscut, în anii 1981-1989 au fost majorate
de două ori retribuţiile şi pensiile. În acest an, până la 1 august se va
încheia cea de-a doua majorare a retribuţiei şi a pensiilor.
În acelaşi
timp, s-au majorat alocaţiile pentru copii cu circa 70% şi au crescut
cheltuielile sociale pe locuitor cu peste 44%.
În general, în această perioadă s-au realizat vaste lucrări
industriale, agricole şi de interes naţional şi s-au realizat peste 1 milion de
apartamente. În aceşti ani s-au dat în folosinţă Canalul Dunăre – Marea Neagră
şi Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, în lungime totală de circa 100 km,
s-a realizat metroul în Bucureşti, care în acest an va avea o lungime de 60 de
km, s-a amenajat râul Dâmboviţa şi s-au înfăptuit marile lucrări de modernizare
şi sistematizare a Capitalei, printre care şi noul centru administrativ.
În general au cunoscut o puternică dezvoltare toate judeţele,
oraşele şi comunele patriei noastre socialiste. Orice om de bună-credinţă poate
vedea marile transformări care au avut loc în România şi care au ridicat
nivelul general de civilizaţie şi de trai al întregului nostru popor.”
INTERZIS LA CREDITE STRĂINE
“Propun
Comitetului Central al partidului să luăm hotărârea – care să fie adoptată ca
lege de Marea Adunare Naţională – ca, în viitor, nimeni să nu mai poată să
apeleze la credite străine, pentru ca întreaga dezvoltare a ţării să o realizăm
prin mijloace proprii – desigur, printr-o largă colaborare internaţională, dar
fără credite! (Aplauze puternice, prelungite).
Consider
aplauzele ca aprobare a acestei propuneri.” (Aplauze şi urale puternice; se
scandează: “Ceauşescu – PCR”, “Ceauşescu şi poporul!”, “Ceauşescu, România –
stima noastră şi mândria!”)
Imi permit un mic comentariu personal:
-Daca din aprilie 89 Romania terminase de achitat datoria externa, ce l-a impiedicat pe Ceausescu sa dea drumul la consumul intern si sa aprovizioneze magazinele cu de toate.
-Avea la indemina recolta de cereale pe 89 ,combinate avicole si de crestere a porcilor care nu mai erau obligate sa exporte ,recolta de legume si fructe din vara si toamna lui 89 care nu mai trebuia sa mearga la export
-De ce nu a rupt rafturile magazinelor cu aprovizionarea pentru a satisface cerintele „oamenilor muncii de la orase si sate”?
-Pentru ca principala frustrare de la vremea aceea era ca tu ca cetatean iti faceai datoria fata de „ei” ,dar”ei” te tratau cu indiferenta si dispret.
pentru ca lantul de distributie era capusat si controlat de aceleasi lacuste mondiale, dar mascate mioritic, oprind distributia pentru ca la momentul optim, cei condusi numai de stomac sa iasa in strada si sa faca jocul celor care au pregatit scenariul. Suntem un popor care reactioneaza instinctual, si asta se stie de catre papusarii mondiali…
Multi dintre cretinii de membrii PCR nu au inteles aceasta cuvintare, ei s-au inscris in partid doar pentru privilegii, incercind sa-i copieze pe alogenii care sub flamura rosie au pus stapinire pe toata averea tarii si au dispus de ea cum au vrut ei… spre binele clasei tiritoare desigur!
adh