Primesc de la un amic de departe un text despre evrei și legionari – tandemul clasic din istoriografia română, care se încheie cu următorul citat:

“Antisemitismul este cosubstanțial legionarismului. Dacă citim orice text fundamental, începând cu textele lui Corneliu Zelea Codreanu, vedem că antisemitismul înseamnă 80 – 90% din conținutul tematic al acestor scrieri, deci nu poate fi imaginat legionarism fără antisemitism”, este de părere istoricul Adrian Cioflâncă.

Cu ani în urmă, făcând recenzia cărții lui Zigu Ornea despre legionari, remarcam faptul că în toată cartea sa harnicul istoriograf nu fusese în stare să dea niciun citat din textele doctrinare legionare, inclusiv din textele Căpitanului, care să justifice acuzația de anti-semitism care se aruncă de toată lumea pe capul legionarilor. Recenzia mea a fost publicată chiar în revista „Dilma”, unde regretatul Zigu Ornea era redactor șef! Gest de mare boier!

A intrat în vorbă și Lya Benjamin, scandalizată de afirmația mea. Am invitat-o să probeze mneaei anti-semitismul „funciar” al legionarilor, prin citate scoase din „textele fundamenatle” ale legionarilor! Nici până azi tovarășa Lya nu a venit cu acele citate incriminatorii.

Mi-e silă, dar mai fac o încercare cu Cioflâncă: să prezinte în fața românilor citatele din textele legionare care promovează și probează anti-semitismul legionar!

Pariez cu oricine că dacă asemenea citate se vor găsi, ponderea lor este cu totul neînsemnată. În câtă literatură legionară am citit eu nu am dat de aceste texte sau măcar citate anti-semite!

Nota bene: nu poate fi numit anti-semit un text care nu conține nicio minciună, nici un neadevăr. Adevărul nu este nici antisemit, nici antimaghiar, nici antiromânesc…

Ion Coja