Marin Ene

13:00 (Acum 45 de minute)
către mine

Lider de la Varșovia: „Nu noi am exploatat țările din care provin refugiații ajunși în Europa, nu ne-am folosit de forța lor de muncă și nu noi i-am invitat aici”

Polonia are „dreptul moral” de a le spune „nu” refugiaților, a declarat cel mai influent politician al țării, Jaroslaw Kaczynski, apărând, din nou, decizia țării sale de a nu fi de acord cu politica Bruxelles-ului privind primirea imigranților.
Polonia are „dreptul moral” de a refuza refugiați, pentru că „nu a exploatat” țări, afirmă Jaroslaw Kacyznski, liderul partidului de guvernământ polonez, respingând acuzațiile că țara ar beneficia de fonduri UE. De asemenea, el a denunțat invidia Marii Britanii pentru vizita președintelui american, Donald Trump.
„Noi nu am exploatat țările din care provin refugiații ajunși în Europa, nu ne-am folosit de forța lor de muncă și, până la urmă, nu i-am invitat noi în Europa. Avem dreptul moral deplin de a spune «nu»”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul formațiunii conservatoare Lege și Justiție (PiS), aflată la guvernare în Polonia, într-un discurs rostit la o reuniune a formațiunii, în orașul Przysucha, la 100 de kilometri sud de Varșovia.

Liderul polonez a afirmat că Marea Britanie invidiază Polonia pentru vizita la Varșovia a președintelui SUA, Donald Trump, înaintea summitului G20 din Germania. Jaroslaw Kaczynski a denunțat „atacuri” ale unor politicieni britanici la adresa Varșoviei din cauza acestei vizite. Jaroslaw Kaczynski nu a oferit detalii despre dispută. Guvernul Theresa May i-a adresat o invitație lui Donald Trump pentru o vizită de stat în Marea Britanie, dar, deocamdată, nu a fost stabilită nicio dată.
În iulie 2017, Comisia Europeană a lansat proceduri de sancționare a Poloniei, Ungariei și Cehiei pentru refuzul de a primi solicitanți de azil în cadrul schemei Uniunii Europene de redistribuire a extracomunitarilor. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a atras critici dure la nivel european pentru că a permis venirea a milioane de imigranți extracomunitari.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat țări est-europene că Uniunea Europeană nu este „supermarket”, în contextul solicitărilor altor lideri vest-europeni de a condiționa accesul la fonduri comunitare de primirea refugiaților și de respectarea valorilor UE. El a avertizat împotriva liderilor satelor europene „ce au o atitudine cinică la adresa UE, de care se folosesc doar pentru obținerea de capital fără a respecta însă valorile fundamentale ale UE”.
Jaroslaw Kaczynski a respins acuzațiile că Polonia ar beneficia în mod nedrept de finanțare europeană. „Faptul că le primim, nu înseamnă că ne-am pierdut dreptul de a avea evaluări diferite”.
„Atunci când președintele Macron afirmă că el nu vrea ca UE să fie tratată asemenea unui supermarket, atunci sunt în acord 100% cu el. Nici eu nu aș vrea ca băncile franceze, supermarketurile franceze să poată desfășura activități economice aici fără nicio barieră, iar șoferii noștri, lucrătorii noștri din construcții, firmele noastre de consultanță și IT să fie supuse acestor restricții și impozitelor adiționale”.
„Este adevărat că sunt mulți șoferi polonezi pe străzile din Paris sau Amsterdam. Dar pe străzile din Cracovia, Koszalin sau Suwalki sunt multe supermarketuri franceze, bănci olandeze sau companii germane. Din punctul nostru de vedere, am fi foarte bucuroși să schimbăm rolurile – dar nu știu dacă și lor le-ar conveni acest lucru”.
„Nimeni nu ne va impune o catastrofă socială doar pentru faptul că beneficiem de fonduri europene. Cu toții știți că mă refer la imigranții ce vin în număr mare în Europa și la politica de realocare obligatorie. Conform acordului acceptat de fostul prim-ministru Ewa Kopacz, noi ar fi trebuit să avem 7.000 de persoane aici”.

Sondaj: Peste 50% dintre polonezi spun că preferă ca țara lor să iasă din UE decât să primească refugiați musulmani

Majoritatea polonezilor ar fi dispuși să renunțe la ajutorul financiar din partea Uniunii Europene sau chiar să părăsească uniunea pentru ca țara să nuți deschidă granițele refugiaților musulmani, cum cere Bruxelles-ul. Arată un sondaj de opinie în ajunul vizitei președintelui Donald Trump la Varșovia.
Peste jumătate dintre cei chestionați, 57%, afirmă că ar prefera ca țara lor să piardă fondurile UE decât să accepte refugiați musulmani. De asemenea, 51% dintre polonezi spun că ar prefera ca țara lor să iasă din UE decât să deschidă granițele pentru refugiați.
Polonia este cel mai mare beneficiar net de fonduri europene. Peste 250 de miliarde de euro (267 miliarde dolari) au fost sau urmează să fie cheltuite de când Polonia a aderat la UE împreună cu alte state foste comuniste, în 2004.