Înaintea marii confruntări. Tabăra de Rezistenţă Naţională de la Roşia Montană

rosia1

rosia2

Pe fondul escaladării atmosferei de război civil care de mai bine de 15 ani domneşte mocnit în Roşia Montană, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână a patra ediţie a taberei naţionaliste organizate de Fundaţia “Ion Gavrilă Ogoranu”.
Într-adevăr, starea de asediu în care trăiesc localnicii care opun rezistenţă distrugerii Roşiei Montane a devenit explozivă ca urmare a impunerii în Parlament a proiectului de lege al guvernului Ponta, prin care se încearcă practic suspendarea statului de drept şi a tuturor legilor referitoare la mediu, patrimoniu cultural şi ocrotirea proprietăţii, în vederea eliminării tuturor  piedicilor legale şi demarării în trombă a proiectului apocaliptic.

rosia3

rosia4

În această atmosferă, camarazi din filialele Braşov, Ţara Făgăraşului, Bucureşti şi Dolj, au ridicat din nou tricolorul în tabăra de pe malul Tăului cu Brazi, sub aceeaşi deviză: “Roşia Montană rezistă!”

rosia5

Prima zi a fost dedicată muncii, voluntarii Fundaţiei Ogoranu alegând, ca şi anul trecut, să dea o mână de ajutor la una din clădirile de patrimoniu aflate în curs de restaurare sub coordonarea unui prestigios ONG din acest domeniu. Ei au dus la bun sfârşit sarcina de a muta grinzile şi scândura necesare restaurării acestor imobile din imediata vecinătate a unei clădiri aflate în iminenţa prăbuşirii, în noua locaţie din curtea monumentului istoric în curs de reabilitare.

rosia6

rosia7

În a doua jumătate a zilei, după terminarea muncii şi după pauza de masă, a urmat secţiunea de drumeţie, tinerii participanţi bătând din nou potecile Cârnicului, masiv prevăzut a fi integral distrus în cazul demarării criminalului proiect minier, unii din ei ajungând până la fosta exploatare din punctul “La Cetate”, loc unde se pot vedea urmările catastrofale ale exploatării tip carieră.

rosia8

rosia9

A urmat o seară plăcută în jurul focului de tabără, prilej de discuţii, cîntece şi voie bună.

rosiamontana11

Tabăra s-a încheiat duminică sub semnul participării la slujba sfintei liturghii în biserica ortodoxă veche din Roşia Montană, urmată de o întrevedere cu preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, domnul Sorin Jurca, acesta prezentând participanţilor situaţia dramatică a Roşiei Montane, ţinută de toate guvernele aflate în complicitate cu compania străină Gabriel Resources, de peste 15 ani încoace, în stare de subdezvoltare, prin blocarea oricărei alternative de dezvoltare durabilă prin exploatarea potenţialului turistic.

rosiamontana12

La întoarcerea spre Bucureşti, un grup de participanţi din filialele Braşov, Făgăraş şi Bucureşti au făcut un scurt popas la Veştem, lângă Sibiu, reculegându-se la mormântul camaradului nostru Alexandru Asmarandei, mort în urmă cu doi ani într-un groaznic accident rutier.

rosiamontana13

Cea de-a patra ediţie a Taberei de Rezistenţă Naţională de la Roşia Montană, al cărui comandant a fost şi în acest an liderul filialei Braşov – Sorin Pura, şi-a propus să aducă un sprijin moral localnicilor care rezistă eroic asediului perfid şi agresiv al companiei străine şi autorităţilor trădătoare, reamintindu-le că suntem alături de ei şi nu îi vom părăsi. De asemenea, am dorit să dăm semnalul implicării segmentului naţionalist din societatea civilă în condiţiile în care, în această toamnă, se va da practic bătălia finală, dar cea mai grea, pentru salvarea Munţilor Apuseni, ca urmare a impunerii proiectului profund anticonstituţional al legii create de guvernarea Victor Ponta.

poza1

 

poza3

poza4

poza5

FOTO: Ioana Dobrescu, Alexandra Partin, Răzvan Lohan, Victor Dogaru
Biroul de presă al Fundaţiei “Ion Gavrilă Ogoranu”

Naţionaliştii protestează faţă de aprobarea de către Guvernul Ponta a legii proiectului Roşia Montană

COMUNICAT DE PRESĂ
Partidul “Totul pentru Ţară” protestează energic faţă de aprobarea de către Guvern şi trimiterea în Parlament a proiectului de lege privind demararea exploatării de la Roşia Montană.
Dincolo de amănuntele demagogice din comunicatul oficial de presă, dorim să informăm publicul român că acest priect de act normativ reprezintă o încălcare gravă a principiilor constituţionalităţii şi statului de drept, legiferând practic anularea tuturor prevederilor legale în privinţa mediului, patrimoniului cultural şi dreptului proprietăţii. Este un fapt fără precedent în Europa şi în toată lumea civilizată.
Practic, într-un stat întemeiat pe o Constituţie democratică, un guvern îşi permite să emită acte normative prin care anulează, pe un areal geografic şi într-un anumit interval de timp, legislaţia statului respectiv. Asistăm practic la desfiinţarea statului de drept şi instaurarea tacită a dictaturii bunului plac al unor cercuri de interese financiar-politice cu puternice conexiuni la structuri oculte transnaţionale.
Acest fapt este cu atât mai grav cu cât, prin impunerea demarării proiectului Roşia Montană, premierul Victor Ponta îşi încalcă flagrant angajamentele luate în faţa Parlamentului, cu prilejul investirii sale în funcţia de prim-ministru, anul trecut, angajamente în virtutea cărora a şi câştigat alegerile.
Continuăm să ne păstrăm pe linia adoptată de Academia Română, de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Unită cu Roma şi Biserica Catolică, instituţii care în repetate rânduri au condamnat acest proiect, arătând caracterul său anti-naţional, anti-creştin şi aducător de mari prejudicii mediului natural şi patrimoniului istoric.
Partidul “Totul pentru Ţară” consideră că salvgardarea patrimoniului cultural-istoric unic în Europa şi ocrotirea uneia din cele mai frumoase zone a Munţilor Apuseni devine astăzi obiectivul numărul 1 pe agenda societăţii civile româneşti. În acelaşi timp, Roşia Montană este o problemă a întregii comunităţi europene, iar ocrotirea dreptului la proprietate privată al localnicilor care se opun exploatării se identifică deja cu însăşi ideea statului de drept în România.
În aceste condiţii, ne facem datoria de a chema românii să ia atitudine publică, sub toate formele legale, pentru blocarea acestei tentative de suspendare a statului de drept şi legalităţii. De asemenea, vom sesiza toate forurile europene şi internaţionale, care vor trebui să reacţioneze faţă de această tentativă inadmisibilă de suprimare domniei legii în România.
Roşia Montană rezistă!
PARTIDUL “TOTUL PENTRU ŢARĂ”
Preşedinte,  Coriolan Baciu
Preşedinte executiv, Florin Dobrescu
Secretar general, Florian Cristache
Bucureşti, 28 august 2013