Bănățeanul
0 aprobate

petreusjohnpetreus@gmail.com
84.232.150.68

 

Nu am citit tot articolul , mi-a ajuns din primele rânduri
.
Limba latina a fost limba de cancelarie si de cult în marea parte a țărilor catolice .
Aveți impresia că marea parte a locuitorilor acelor tari , ducate , principate , regate z etc .. cunoșteau și vorbeau limba latina ? Nu prea cred ..
Pe același principiu și la noi cu slavonă .
Hai sa fim serioși in afirmații și să ne recunoaștem trecutul cu bune și cu rele ..
Nu exista nație pură, noi ca și români suntem un mix de populații , limba noastră are o mulțime de influențe , nu mai vorbim ca începând cu sec 18-19 , s-au introdus o buna parte din cuvinte din italiana și franceză . Nimic rău în asta bineînțeles.. astăzi românii învață imediat o limbă straină, comparativ cu alții când învață romana .
Dar străbunicii noștri nu prea ne-ar înțelege limbajul de astăzi , cum de altfel nici noi pe ei . Și nu mă refer la limba vorbită ci la cuvintele folosite in limbaj .
Naționalismul asta tâmpit după părerea mea a adus multe căcaturi in lume , iar noi ținem de el ca și cum nu am avea alte lucruri de făcut .
Sunt român , îmi iubesc țara , dar nu exagerez in afirmații .
In Romania ca stat modern avem națiunea română nu națiunea românească . Iar în această națiune avem atâtea etnii ..Cum de altfel și vecinii noștri le au .
Că om fi mai vechi decât alții că om fi mai noi , nu prea are importanță, important este cum ne prezentam in fata altora , și ne prezentam cam prost , iar marea problema este că din istorie ne prezentam cam prost ..
Poate ăsta a fost și norocul nostru , si așa am supraviețuit , iar astăzi avem o țară. Dar o țară construită de alții .. este destul sa ne uitam la marile orașe din România , la clădirile istorice și putem vedea cine le-a deținut și cine le-a proiectat și construit .
Partea de vest a Romaniei face parte din cultura Europei centrale , sau a făcut până nu s-a modificat demografic în ultima 100 ani ..
Timișoara de exemplu , nu a fost niciodată românească… Astăzi este oltenizată din păcate , cultural s-au pierdut circa 300 ani de istorie și cultură .
Dacă întrebi un timișorean cine a fost Eugen de Savoya , habar nu au .. dar noi ne dăm mari români ..

*

Nota redacției – Nu vă grăbiți cu aprecierile generalizatoare! Coasta croată a Mării Adriatice a fost italiană, ei au construit cam totul. Dar este o lege a istoriei ca populația rurală care înconjoară un oraș să se impună în timp și în interiorul orașului. Asta a pățit și Timișoara. Germanii, care au construit cel mai mult în Timișoara, nu au avut sprijinul demografic al mediului rural înconjurător! Germanii au rămas mai puțini în Timișoara din varii motive! Nu avem ce ne reproșa ca români!