Un sfert de veac de tranziție și bejenie
Cercetatorul Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și un doctorat stralucit la Sorbona, cu o temă de mare si stringenta actualitate in Romania , în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de cativa ani, în mai multe țări europene, ca si in SUA și Canada. In fatza unor rezutate si concluzii valoroase care au ingrjorat prin amploarea consecintelor . i s-a propus să lucreze intr-un post important la Banca Mondială , sau daca nu , ca înalt funcționar in domeniul economic la Bruxelles.
Conferintza cu titlul Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie, susținută in calitate de doctor în științe economice ,de catre cercetatorul roman Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru selectul auditoriu.
A refuzat oferta generoasa , după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România cu speranta să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamagirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei inalt de informatie si inalta instrucție, nu s-a găsit la Bucuresti un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi inalta utilitate profesionala ca să-și valorifice competentzele in folosul tarii ; cinstit , pe fatza și demn . Așa se face că,debusolata de contactuul cu realitatile romanesti a preferat sa intre în monahism, la o mănăstire transilvana din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue redactarea cercetărilor economice.
Ne permitem sa apreciem ca scandaloasa situație se „potrivește” perfect României actuale , țară condusă, în ultimii 25-30 de ani, de prea mulți habarnisti si incompetenți…si pe stanga, dar mai ales pe dreapta ,
În conferința amintită, Raluca Prelipceanu a punctat aspecte extrem de grave si propuneri privind reducerea periculosului fenomen la nivel national al emigrației din România și anume:
– țara noastră se situa si este in continuare pe locul 2 în lume (după Siria!) ca număr de populație ce emigrează, intr-un ritm de 9 români pe oră, ajungand la aproape 17% din populația activă a țării, 1/5 din întreaga populație !
– sau pierdut 40.000 de medici activi (numai in deceniul 2007-2017), iar in urma cu 5 ani deja aveam „afara” 84.000 tineri sub 36 de ani, din care 19% cu studii superioare. Ingrijorator ca dintre acestia , 61% sunt femei ,dar nu „femei usoare”cum ar fi unii tentati sa creada…
– Am devenit sursă principala de forță de muncă bine calificata calificată pentru Austria,Italia ,Germania,Spania Ungaria, Franța, și supercalificată pentru SUA și Canada.
Consecințele, mai ales pe termen mediu și lung sunt înfiorătoare: – circa 5,5 -6 milioane de români sunt permanent sau temporar în străinătate ca emigrați/- pierdem o mare parte din tinerii care s-au calificat aici pe cheltuiala statului român/- a crescut vârsta medie la care femeile procrează (de la 18 ani în 1980 la 29-30 de ani în 2017);/- copiii rămași în țară abandonează școala, devin analfabeți, nu primesc educație morală părintească, motive pentru care vor deveni o mare problemă peste 5-10 ani;
Din pacate, diaspora românească nu este coagulată, nu are putere, nu promovează interesele României, nu susține interesul național;/Tocmai de aceea – are loc deconstrucție a identității umane, declasarea ei (cei plecați la muncă, chiar dacă au studii superioare, acceptă munci degradante);/- se schimbă mentalitatea celor plecați, acceptând după un timp principiile morale ale țării unde lucrează (homosexualitatea, neasumarea întemeierii unei familii, bigamia etc);/- emigranții români nu investesc în România resursele lor financiare. Chiar dacă își construiesc aici case, cimentul este francez, cărămida poloneză, instalația electrică olandeză, cea sanitară germană, aparatura neromânească, deci totul se reîntoarce acolo!
– 20% dintre cei plecați nu se vor mai întoarce niciodată în România fiind pierduți definitiv;
La fel de grav,- 23% au cerut cetățenie străină (Ungaria, Italia, Spania, Franța, Canada, SUA);/- dezvoltarea noastră economică este doar din: industria auto, informatică și consum;/- 40% din suprafața arabilă a țării este cumpărată de străini;/- marile magazine cu produse agro-alimentare, distrug agricultura românească (sectorul legumicol, pomicol, creșterea animalelor , care a devenit una de subzistență;/- dar ce este cel mai grav , principalele resurse strategice sunt în mâna străinilor…

(Idei rezumate,d.d.rujan)