Așadar, pentru  publicul occidental Norman Manea este „a Holocaust survivor”. Într-adevăr, într-o carte de amintiri, Norman Manea povestește anii petrecuți de familia sa în Transnistria. Relatarea sa pare corectă. Ce aflăm deci din sursa autobiografică Norman Manea:

Strămutarea/deportarea familiei sale în Transnistria s-a datorat activităților pro-sovietice ale tatălui său, cunoscut ca simpatizant bolșevic. În Transnistria familia sa a locuit în condiții decente, ceea ce le-a permis părinților săi să primească vizite din țară, persoane cărora le-au oferit găzduire săptămâni de-a rândul. La un moment dat tatăl său, bătrânul Manea, își abandonează familia în lagărul unde erau găzduiți și trece linia frontului la ruși, de unde se întoarce câțiva ani mai târziu, după ce soția și băiatul s-au întors teferi de la …Holocaust!

Planează asupra lui Manea tatăl suspiciunea că ar fi fost agent sovietic. Ajunge să facă o detenție penală „la stuf”, pentru o delapidare(?!), unde este vizitat de feciorul viitor scriitor. Acesta din urmă va fi marcat de întâlnirea cu deținutul patern. De la acesta au rămas niște pagini auto-biografice. L-am invitat pe Norman Manea să le publice, ca să avem și acest document despre Holocaustul din Transnistria, din care puteai să evadezi la orice oră din zi sau din noapte și să evadezi la ruși, iar familia să nu pățească nimic!

Ca supraviețuitor al Holocaustului, Norman Manea depune mărturia sa convingătoare, chiar dacă involuntară, cum că nu a existat nici urmă de Holocaust în Transnistria. Îl credem, desigur!

Ion Coja