Palade? Care Palade ! A , ăla cu Nobelul?

„ Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite a anuntzat cu mandrie de vechi patriot ca organizează, în data de 5 noiembrie 2021, un eveniment special în onoarea prozatorului și eseistului evreu Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți autori cu nationalitate româna la nivel mondial (!?) supraviețuitor al Holocaustului, pentru a celebra cariera de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite ale acestui important scriitor și intelectual public, precum și rolul său excepțional în întărirea relațiilor culturale româno-americane (…)
În deschidere vor lua cuvântul dl. Andrei Muraru, proaspatul ambasador al României la Washington , fost consilier personal al presedintelui Johanis ,frate geaman, pe bune , cu inca …un actual consilier prezidential și dl. Dorian Branea, directorul ICR New York. (…) Cu această ocazie, ca un moment distinct al serii, sala principală a ICR New York va primi numele Norman Manea”, informează o „notă de presă” trimisă prin e-mail la Bucuresti de catre ICR NY”.
Cum ultimul… fost ambasador in State a … fost chiar … fostul sef al SRI (altfel , culturnic de baza si chiar ginerele lui Augustin Buzura , nu-i asa?) subsemnatul , ca …fost participant ocazional la cateva manifestari cuturale pe acolo , poate cineva să ma ilumineze în două chestii simple?
1. Cîte săli (măcar cu aproximație…) are Institutul Cultural , bantuit periodic de diverse „probleme „… locale și care e numele fiecăreia? Asta, pentru că probabil la N.Y. s-o fi terminat lista marilor scriitori si oameni de cultură români , daca am ajuns pana la Norman Manea , propus de coreligionarul Dorian Branea…
2. Cînd zici „unul din cei mai cunoscuți români” cam cîte ” mari personalitati culturale , cunoscute in SUA” a avut acesta în vedere (10, 20 , 30 ,100) ? mergînd până la , să zicem – savantul George Emil Palade, Laureat al premiului Nobel , fost stralucit absolvent si apoi minunat profesor la Facultatea de medicina „Carol Davilla” din Bucuresti ? Ba si momentul e cam nepotrivit la N.Y. Ni-l descrie pomenitul director al I.C.R. , Dorian Branea:(Aşa mut şi nemişcat, prezentându-se prin contrariul lui, oraşul N.Y. avea un aer neliniştitor. Însă de când numărul de îmbolnăviri a mai scăzut , viaţa pulsează din nou, străzile sunt din ce în ce mai populate, Intrăm în faza a II-a a repornirii motoarelor, (…) Nu însă şi instituţiile culturale, care mai au de aşteptat , mă tem că destul de mult. Broadway-ul rămâne închis, muzeele la fel, Redeschiderea spaţiilor culturale e prevăzută abia pentru stadiul IV al adaptării la „noua normalitate”, iar scenariile sunt mai curând pesimiste !”
Bine frate Doriane (…vorba vine frate , ca ai mei sunt cu radacinile, de din vale de Polovragi !) , atunci de ce-l chemarati pe matusalemicul Norman pana acolo ,sa traverseze oceanul si sa se pricopseasca , Doamne fereste , la varsta lui , cu vre-un virus ucigas?) Nu puteati bate in doua cuisoare o tablitza (Sala Norman Manea) decat in prezenta nominalizatuLui ? Ca doar nu era Amfiteatrul Odobescu , de la Litere…
Saracul om , a scapat Dumnealui la Holocaust , si-L carati voi pe acolo pentru o …onoare de care se va jena poate mai tarziu?
(d.d.rujan , jurnalist independent , membru fondator al UZP )

*
N.R. Nu prea îmi vine să cred în povestea asta. Cât îl știu eu de puțin pe Norman Manea, totuși nu ar marșa la o asemenea aberație? Nu cumva este o păcăleală de 1 noiembrie?