6 din 1.822

cele mai prospere țări din anul 2050
Mesaje primite
x

Mihai Vinereanu
02:49 (Acum 16 ore)

către mine, Ion
Stimate Domnule Profesor,

am găsit o statistică cu cel mai prospere țări din lume ale anului 2050, statistică care nu m-a uimit, dar totuși m-a pus serios e gâduri. am scris un articol pe această temă, poate va pune pe mai mulți români pe gânduri.

CELE MAI PROSPERE ȚĂRI DIN LUME DIN ANUL 2050

sau încotro trebuie să ne orientăm

De vreo câțiva ani încoace am susținut ideea că centrul de putere politico-economică se va muta în acest secol în Asia, deși anumită presă neghioabă din România o tot dă într-una cu valorile europene. Desigur trebuie să specific că în ultimele secole progresul social și economic vine din Europa, în ziua de astăzi însă, tot mai multe țări non-occidentale cunosc un progres economic ieșit din comun, desigur după un influx puternic de tehnologie occidentală. Același lucru ar trebui să facă și România, de acum încolo dacă vrea să se bucure de mai multă prosperitate în deceniile ce vin, da și de mai multă libertate.

Iată “clasamentul” primelor 32 de țări:

China pe locul 1
Statele Unite
India
Indonezia
Brazilia
Rusia
Mexic
Japonia
Germania
Marea Britanie
Turcia
Franța
Arabia Saudită
Nigeria
Egypt
Pakistan
Iran
Coreea de Sud
Filipine
Vietnam
Italia
Canada
Bangladesh
Malaezia
Tailanda
Spania
Africa de Sud
Australia
Argentina
Polonia
Columbia
Olanda

Observăm un mare număr de țări asiatice cu mult în fața altor țări actualmente prospere din Europa de Vest. Cele mai spectaculos salt îl va face India care de pe locul 11 va ajunge pe locul 3, după Statele Unite care va face rocada cu China. Convingerea mea este că dacă Donald Trump va fi lăsat să facă ce a promis în campania electorală, va reuși să se mențină pe primul loc. Toți cei care îl sabotează ar trebui să înțeleagă acest lucru (ori poate tocmai de aceea o fac???). De aceea am considerat și continui să cred că actualul Președinte amarican este acum singuara șansă de salvare a civilizaâiei occidentale. Mulți poate mă vor critica pentru această afirmație, dar asta este problema lor nu a mea sau a lui Donlad Trump.
Se observă de asemenea o scădere vertiginoasă a unor țări până nu demult în fruntea clasamentului, cum ar fi Germania de pe locul 4 de azi va ajunge pe locul 8, în 2050, iar dacă Angela Merkel va mai sta mult la putere, această țară are șanse bune să alunece undeva spre locurile 15-20, ceea ce merită pe deplin cu un CDU condus de aceadtă femeie sinistră.

Dintre țările din emisfera vestică doar cele din America Latină sânt în ascendență, dar și cele din Europa fostă comunistă. Astfel Mexicul de pe locul 14 va ajunge pe locul 7, iar Brazilia de pe locul 8 pe locul 4, cu mult înaintea Italiei (de pe locul 7 pe locul 21, Franței (de pe locul 5 pe locul 11), Angliei (de pe locul 6 pe locul 9) și chiar a Germaniei (de pe locul 4 pe locul 8). Unde va ajunge Unniunea Europeană prea mult lăudată. Am impresia că politicienii vest-europeni au înțeles că țtrile lor nu prea mai au viitor decăt într-o unniune europeană unde pot exploata uîor mâna de lucru calificată a țărilor est-europene. Pentru mine este clar că de acum încolo Europa de vest are nevoie de noi, nu noi de ea. Dinte țările est-europene Polonia va ajunge pe locul 30 (de pe un loc nemenționat din prezent), iar Rusia va ajunge de pe locul 12 pe locul 6, în fața tuturor țărilor vest-europene. Consider că România se va situa undeva între locurile 35-40. Se poate observa, de asemenea că țările din fruntea clasamentului au o populaâie numeroasă de la peste un miliard cum sânt China și India, lacel puțin 100 de milioane de locuitori.

Ca întotdeuana când constat astfel de situații întreb retoric “Quo vadis Romania???” Mă întreb, de asemena, dacă politienii români se uită la aceste statistici, iar dacă se uită ce gândesc. Același lucru se poate spune și despre oamenii din presă.
Părerea mea este că România trebuie să-și pună la punct industria (și economia în general), să profite cât poate de fondurile europene și să-și vadă de propriul drum. Altă cale nu există. În cca 10-15 ani Uninuea Europeană va fi o piatră de moară de gâtul celor care vor să prospere.

Cu vreo doi ani în urmă spuneam pe acest site că România ar trebui să se gândească serios să iasă din uie și să se alăture BRICS. Vedem că actualele mari puteri din această grupare vor fi în 2050 primele forțe economice și politice din lume care se vor afla atunci pe primele 6 locuri, cu excepția SUA și Indoneziei (nu știu dacă între timp această țară nu aderat deja la BRICS), adică China, India, Brazilia și Rusia.

Astfel de date trebuie să pună pe gânduri pe oricare dintre noi.

Nota redacției: Statistica de mai sus este foarte probabil corectă, cu condiția ca Româniia să rămână în continuare condusă de o mafie de politicieni corupți și vînduți capitalului străin. Ăn condiții politice cât de cât normale, lucrurile se vor schimba în bine în numai cățiva ani.