Adică iar mi-a trimis Nicu Cohen comentarii pe care i le-am aruncat la coșul de hârtii…

Dl Nicu Cohen ne-a trimis un text de câteva rânduri prin care ne informa că eroul de rang planetar Tiberiu Ușeriu este evreu, că numele său, UȘER, vine de la cunoscuta vocabulă KUSHER!…

Nu numai că se făcea de rîs dl Nicu al nostru cu asemenea …etimologie, dar riscul era să se găsească vreun fraier care să-l ia în serios! L-am mai avertizat pe dl Nicu să se abțină de la identificarea de evrei printre românii de excelență, nu are scule suficient de precise pentru asemenea îndeletnicire! Nu cunoaște notele și se bazează numai pe ureche! Devine tot mai suspect! Am impresia că sub acest pseudonim se ascunde un grup de persoane, care scriu pe rând comentariile. Unele comentarii sunt izbutite, informate, altele sunt de nivelul „etimologiei” de mai sus, adică sunt penibile!

Dacă Nicu Cohen punea mână pe un dicționar afla că UȘER este un derivat de la UȘĂ, așa cum PORTAR vine de la POARTĂ. Devenit nume propriu, în Ardeal capătă o pronunție și o grafie latinizantă: UȘERIU. UȘER în vechime era și un rang funcționăresc.

Mă întristează comentariul mărginit și meschin al lui Nicu „al nostru”. Performanța extraordinară a celor trei români, a lui Tiberiu Ușeriu în mod special, nu credeam că va stîrni asemenea reacții! Adică nicio urmă de respect și admirație față de acest moment românesc excepțional!

Am mai șters un comentariu în care dl Nicu afirmă sentențios că Mișcarea Legionară a fost de inspirație sionistă. Dacă n-ar fi vorba de o mișcare care a dat cei mai mulți martiri, nu mă deranja frivolitatea unor asemenea comentarii care denotă o crasă necunoaștere a problemei. Azi dl Nicu a reluat ideea într-un comentariu pe care nu i l-am mai șters. Dacă ține să se facă de rîs, îl mai las o dată!

Există o legătură între legionari și sioniști! Numai că se pune în termeni inversați! Sioniștii au fost interesați să afle cum au putut legionarii să ajungă la performanțele lor spirituale atât de deosebite! Când Eugen Cristescu a fost arestat în toamna lui 1944 și dus la Moscova, a fost pus să vorbească ore în șir despre legionari, în fața activului de ofițeri politici, majoritatea evrei. Sioniștii ar dori ca printre evrei să apară o mișcare legionară, de evrei capabili să facă pentru Israel ce au arătat legionarii că sunt dispuși să facă oricând pentru România, pentru credința lor în Iisus și în NEamul românesc!…

Dle Nicu, un ultim avertisment: dacă ții să te lepezi de orice înțelegere pentru valorile românești pe care acest site se străduie să le cultive, drumurile noastre se despart!  Oricât de multă simpatie ai trezit, nimic nu-ți dă dreptul să folosești acest capital sufletesc – este vorba de sufletul celorlalți comentatori!, pentru a minimaliza ori bagateliza evenimente și persoane emblematice pentru noi, românii!

Ți-ai cam luat-o în cap! Și crezi că tot ce-ți trece prin freză poate și merită să fie pus pe hârtie, în comentariile dumitale! Mai rumegă-le! Mai lasă părerile să dospească! Mai pune mâna și pe carte! Mai treci și pe la bibliotecă! Etc.

Pe scurt, mai abține-te! Căci nu e cusher ce faci!

 

i.c.