Articolul publicat pe acest site de dl Ilie Șerbănescu, despre incorectitudinea investitorilor străini, mi-a adus aminte de prestația domnului Nicolae Văcăroiu ca prim ministru. Zic unii, adică cei mai mulți, că ar fi fost cel mai destoinic prim ministru de după 1990… Nu mă pricep.
Am însă două amintiri interesante cu domnul Văcăroiu. Două discuții la care am asistat întâmplător și la care vorbele rostite de premier nu le-am mai putut uita.

Prima, când „nea Nicu” – cum îi ziceau senatorii mai apropiați, a povestit ultima vizită efectuată la București de o comisie a FMI sau a Băncii Mondiale, nu mai țin minte care. Era prin 1993-94… În zilele precedente vizitei, Țara fusese zguduită de greve mari în câteva centre muncitorești, greve pe care Nicolae Văcăroiu le-a invocat în fața experților veniți în control, afirmând că dacă va implementa și măsurile noi de austeritate propuse de FMI, riscam ca situația social-politică să se deterioreze rău de tot!… Se pregăteau greve similare în toate orașele din România!… Nu-i de glumă cu proletariatul din România! Măsurile preconizate de organismele financiare internaționale nu puteau fi aplicate, cel puțin deocamdată! Etc.,etc!
Detaliul esențial, pe care nu mi-a fost ușor să-l înțeleg: grevele respective fuseseră declanșate cu sprijinul autorităților, fuseseră aranjate de guvern, pentru a face impresie asupra controlorilor și pentru a le dejuca planurile. Pledoaria fără multe cuvinte a greviștilor, doar cu lozincile de pe bannere, și-a făcut efectul scontat. Și reforma devasttoare de țară a mai fost puțin atenuată

A doua amintire: aceiași musafiri/inspectori/controlori sosiți de la Înlta Poartă să constate că lucrurile nu merg bine în România, reforma nu-și arată chipul promis etc. „Stați foarte prost la capitolul colectarea impozitelor! Sunt prea puțini plătitori de impozite! Unde-s marile corporații, marile firme?!”
Încurajat, premierul român se grăbi să răspundă: „Închipuiți-vă că cei mai răi platnici de impozite și taxe sunt mrile firme, PepsiCola, Mac Donalds, Coca…” Și Nea Nicu Văcăroiu rămase cu fraza neterminată. Inspectorul FMI trânti pumnul în masă și rosti cu glas mare fraza magică:

„Lăsați voi firmele astea, că ele au plătit destul înainte de 1990 pentru ca dumneavoastră să fiți azi șeful guvernuui!…”

…Sunt, iată, mai bine de 20 de ani de când, pătruns de vorbele scăpate la mânie de înaltul funcționar al finanței mondiale, eu glosez pe marginea acelor vorbe obraznice și adevărate deopotrivă…

Vai de revoluția noastră! Că numai revoluție n-a fost! Orice altceva, dar numai revoluția noastră nu!

Ion Coja