Nicolae Ceaușescu și legionarii

De câteva ori i-am auzit pe Simion Ghinea și Petre Țuțea comentând politica lui Nicolae Ceaușescu în termenii următori: „Cam asta am vrut să facem și noi, legionarii, dacă rămâneam la putere: în 1980 România urma să aibă o populație de 40 de milioane, instauram o politică de industrializare după modelul japonez, comasam micile ferme țărănești în mari exploatări agricole performante…”
Aveau cuvinte de apreciere pentru liniile mari ale politicii ceaușiste. Iar comportamentul cuplului Ceaușescu la Târgoviște le stârnise admirația. Pe scurt, și-l revendicau la linia legionară pe „Nicalai”, cum îi zicea din când în când nea Petrache. Mi se părea că exagerau bătrânii camarazi…
…După 1990 am aflat din variate surse câteva informații care m-au pus pe gânduri. Mai întâi un domn care se pretindea născut în Scornicești relata scene din viața satului din care rezulta că familia Ceaușescu avusese câțiva legionari, se pare că fratele cel mai mare îmbrăcase cămașa verde, lucru bine cunoscut la vremea respectivă.
Se cunoștea în tot CC-ul întâmplarea cu Postelnicu, șeful Securității ceaușiste, care s-a prezentat la Ceaușescu cu dovada că Constantin Mitea fusese membru al Frățiilor de Cruce, iar dintotdeauna Constantin Mitea fusese sfetnicul de taină al lui Nicolae Ceaușescu. Se bucura de cea mai mare încredere din partea marelui comunist! Reacția lui Ceaușescu a stârnit multe comentarii printre cunoscători: l-a repezit pe Postelnicu și l-a dat afară din birou cu dovada lui cu tot! Scenă relatată mie de Dumitru Avram și Ghiță Florea, foști angajați la CC al PCR.
Înainte de 1990 am aflat de la un securist care mă avea în „obiectiv”, că Nicolae Ceaușescu, când a aflat că mitropolitul legionar Visarion Puiu, aflat în exil în Statele Unite, a fost expulzat la insistențele unor cercuri evreiești, i-ar fi transmis acestuia invitația să-și petreacă ultimii ani de viață în România. Aceeași invitație îi fusese transmisă și lui Mircea Eliade, unul dintre emisari fiind Paul Anghel.
În general, Nicolae Ceaușescu a fost pentru revenirea în Țară a cât mai mulți dintre românii care performaseră în Occident. Nu au răspuns pozitiv decât doi, după știința mea, Iosif Constantin Drăgan și Henri Coandă… Mare păcat!
Iar de curând am aflat că Nicolae Ceaușescu i-a trimis lui Horia Sima invitația de a vizita România, invitație pe care „comandantul” legionar nu a onorat-o…
Nu se confirmă nici ateismul marxistului Ceaușescu. Respectul pentru biserică și credință era cultivat în familia președintelui. Nu fusese un „liber cugetător” ca succesorul său impostor și criminal.
Iar în anii care au trecut de la moartea sa năpraznică niciun detractor nu i-a putut găsi vreo dovadă pentru crimele care i-au fost puse în seamă.
Se poate că legăturile lui Ceaușescu cu linia legionară au fost cunoscute de cei care i-au organizat funeraliile. Nu i-au permis să fie „judecat pentru sângele vărsat”! L-au ucis ca pe un …legionar! Fără judecată! Fără proces!

Ion Coja