LUMINĂTORUL ROMÂNIEI interbelice, Nichifor Crainic, 132 de la nașterea sa in Ajunul Arătării lui Iisus Hristos în lume
DE FLORIN DUȚU / OPINII / Publicat: Vineri, 31 decembrie 2021, 19:10 / 0 comentarii
LUMINĂTORUL ROMÂNIEI interbelice, Nichifor Crainic, 132 de la nașterea sa in Ajunul Arătării lui Iisus Hristos în lume
ARTICOLE RELAȚIONATE
Unde sunt cei care nu mai sunt? AICI, CU NOI! La Mulți Ani la Nașterea Domnului și la 132 de ani de la nașterea apostolului Gândirii românești Nichifor Crainic. POEZIA DETENȚIEI – STUDIU Unde sunt cei care nu mai sunt? AICI, CU NOI! La Mulți Ani la Nașterea Domnului și la 132 de ani de la nașterea apostolului Gândirii românești Nichifor Crainic. POEZIA DETENȚIEI – STUDIU
Florin Palas: Atacarea lui Nichifor Crainic și apogeul stăpânirii “dușmanilor omului” Florin Palas: Atacarea lui Nichifor Crainic și apogeul stăpânirii “dușmanilor omului”
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

ascultă articolul

Nichifor Crainic s-a născut de fapt pe 24 Decembrie 1889, intr-o căsuță țărănească și săracă din satul giurgiuvean Bulbucata.

Tatăl său Nidelea, țăran jertfitor și exploatat, fără prea mult pământ, a vrut să-l vadă preot în sat ca să muncească pământul parohiei, însă Dumnezeu a avut alt plan cu acest copil genial și curajos, născut în anul în care a plecat Eminescu în Rai, care a ajuns să răstoarne tarabele marxiștilor/globaliștilor prin apologetica sa.

A devenit un îndrumător de preoți și ierarhi pe calea ortodoxă a luminii taborice a lui Iisus Hristos, prin cursurile sale de mistică ortodoxă și vindecare sufletească, la Fac. de Teologie din Chișinău și București, și prin publicistica sa luminătoare.

A coordonat revista Gândirea, cea mai importantă revistă de gândire românească și creștin-ortodoxă, imaginea României Mari.

A trasat punctele de orientare pentru generația tânără, care vedea în el un „profet al neamului” (Mucenicul Ilarion Felea), și a inițiat proiectul Filocaliei de la Sibiu și Sâmbăta de Sus.

Pentru scrisul său în duh ortodox și românesc a fost urmărit mereu de serviciile secrete (fiecare articol era decupat de agenții Siguranței) și a făcut închisoare, patru luni la Jilava in 1934 (pentru articolul „În țara regelui Wieder și a reginei Duduia”) și 15 ani la Aiud (procesul Ziariștilor naționaliști, orchestrat de antiromâni).

La Aiud, Nichifor Crainic și prietenul său Radu Gyr au compus poezii-rugăciuni care au salvat vieți: „duminica dimineața, nu terciul era așteptat, ci predica lui Nichifor Crainic” (N. Enescu, Memoria lacrimei).

Poet al lui Iisus Hristos, al șesurile natale și al darurilor pământului, profesor de teologie mistică și apologetică, academician curajos (nu de mămăligă), ziarist liber naționalist-creștin, ministru al Propagandei Naționale, mentor al Sfinților din închisori, conservator autentic (nu ca unii tarabagii odioși autocenzurați din prezent), Nichifor Crainic este în continuare oficial ocultat.

Atunci, ca și acum, dușmanii lui Iisus Hristos aruncaseră „punctele cardinale în haos”. Dar cei doi mari români care acum „s-au ascuns” în lumina dumnezeiască ne-au asigurat: „Ne vom întoarce într-o zi!”

„Ne vom întoarce într-o zi,

Și cei de azi, cu pașii grei,

Nu ne-or vedea, nu ne-or simți,

Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,

Ușor, ținându-ne de mâini,

Toți cei de ieri în cei de-acum,

Cum trec fântânile-n fântâni.” (Radu Gyr)